Komlói Autóbuszos Tömegközlekedés

2025 végéig biztosan a Volánbusz üzemelteti a helyi járatokat Komlón

2023. december 20. - BánLászló

Bár a jelenleg érvényben lévő autóbusszal végzett helyi személyszállítási közszolgáltatási szerződés 2023. december 31-én lejár, további két évig szinte biztos, hogy a Volánbusz Zrt. közlekedteti a helyi járatokat Komlón, miután a képviselő-testület döntött a témában.

sokbusz.png

(Fotó: Bánfi Andrea)

Idén augusztusban hirdetett nyílt pályázatot a város, a helyi autóbuszjáratok közlekedtetésére, amelyben a szeptember 29-i határidőig egy -az előírásoknak megfelelő- pályázat érkezett be, mégpedig a Volánbusz Zrt. részéről. Az állami autóbusztársaság időközben arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy kizárólag a pályázatában benyújtott, a fizetési feltételek elfogadásáról szóló és az általa kiegészített nyilatkozat szerint, valamint a közszolgáltatási szerződés tervezetben tett kiegészítéseivel tud szerződést kötni, amely alapján Komló Város Önkormányzatának a feladatok teljesítésével együtt járó költségek megfizetését tíz éven át abban az esetben is vállalni kellene, amennyiben arra központi támogatási forrás nem áll rendelkezésére. Ezt a kockázatot a város nem vállalta be, így a témával foglalkozó helyi ideiglenes munkacsoport november 16-án azt javasolta, hogy a pályázati eljárást nyilvánítsák eredménytelennek. Ezzel egyidőben javasolták a képviselő-testületnek, a Volánbusz Zrt.-vel a jelenleg érvényben lévő és december 31. napjáig hatályos szerződés 2025. december 31. napjáig történő módosítását, tekintettel arra, hogy a Személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvény értelmében, eredménytelenül zárult pályázati eljárás esetén, a kiírónak lehetősége van arra, hogy közszolgáltatási feladatok ellátásával, legfeljebb két éves időtartamra közvetlenül bízza meg a jelenlegi szolgáltatót. A komlói testület végül fel is hatalmazta a polgármestert, hogy február 15-ig hozza tető alá a módosított szerződést az önkormányzat és a Volánbusz között. A köztes időben is változatlanul közlekednek a városi helyi járatai. Az idei vesztesègek kompenzálására 290 millió forint állami támogatást kapott a vàros.

A mostani döntés előrevetíti, hogy az elkövetkező két évben újabb nyílt pályázati eljárást kell lefolytatnia az önkormányzatnak a szolgáltató kiválasztására, annak érdekében, hogy a szolgáltatás 2026. január 1. napjától is biztosított legyen. A jogszabályi előírás figyelembevételével a képviselő-testület legkorábban 2025. márciusában tárgyalhatja a nyílt pályázati eljárás kiírásának közzétételéről szóló előterjesztést.

2023. december 20.

A bejegyzés trackback címe:

https://komloitomegkozlekedes.blog.hu/api/trackback/id/tr1318285119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása