Komlói Autóbuszos Tömegközlekedés

Jelentősen változik a bérlet- és tarifarendszer márciustól

2024. január 12. - BánLászló

Március 1-től jelentősen átalakul a MÁV-Volán Csoport tarifarendszere, ingyenesen utazhatnak majd a helyközi és távolsági járatokon a 14 év alattiak, illetve megmarad a 65 éven felüliek díjmentes utazása is. A jelenlegi 15 bérletkonstrukció helyett tavasztól mindössze kettő marad, a vármegye- és országbérlet, a kedvezményrendszer pedig jelentősen egyszerűsödik, a mostani 65 helyett, 20 kedvezménytípus lesz. Komló esetében mindez a helyi járati bérleteket nem érinti.

luu.jpg

(Fotó: Kasza Márk)

Az elmúlt évtizedek legjelentősebb tarifareformja jön márciustól a MÁV és a Volánbusz helyközi és távolsági járatain, amely az ország- és vármegyebérletek tapasztalataira épít, hiszen a tavaly májusban bevezetett díjtermékek sikere azt mutatta, igény és lehetőség is van a tarifarendszer érdemi egyszerűsítésére, a közösségi közlekedés elérhetőbbé tételére. Az új rendszerben már nem lesz szükség bonyolult igazoló dokumentumokra, pecsételni való űrlapokra vagy külön fényképes igazolványokra, ezen felül minden 14 év alatti és a 65 év feletti utas díjmentesen, minden a 14 és 25 év közötti utas pedig félárú jegy igénybevételével utazhat.

Mi változik a bérleteknél?

Az országbérletek esetén megszűnnek a még érvényes adminisztratív korlátozások, vagyis március elsejétől az országbérlettel lehetőség lesz az első és prémium osztályra történő kiegészítő jegy megváltására is. Fontos azonban, hogy a vármegyebérleteknél marad a korlátozás, vagyis ezek InterCity vonatokon továbbra sem lesznek használhatók. A kedvezményes vármegye- és országbérletek változatlan feltételekkel vehetők igénybe továbbra is, elsősorban a hazai diákigazolványok birtokában, de a jogosultak köre kiegészül az ellátottak utazási utalványával rendelkezőkkel is. Ezzel az intézkedéssel egyidejűleg a vármegye- és országbérleteken kívül minden más bérlettípus megszűnik.

Új napijegyeket vezetnek be

A napi többszöri utazást tervezők számára bevezetik a „Vármegye24” és „Magyarország24” napijegyeket. A „Vármegye24” az adott vármegyére szóló vármegyebérlet feltételei, a „Magyarország24” pedig az országbérlettel megegyező feltételek szerint használható fel 24 órán belül, vagyis ezen időintervalummon belül korlátlan utazásra jogosít majd. A „Vármegye24” 999 Ft-ba, a „Magyarország24” 4.999 Ft-ba kerül majd.

Jön a nagycsaládosok, fogyatékkal élők és tartós betegek díjmentes utazása

Március 1-től nem kell menetjegyet váltania majd a vak, hallássérült, a magasabb összegű családi pótlékban részesülő, a fogyatékossági támogatásban részesülő, a fogyatékosságban szenvedő szociális otthoni gondozott, a gyógypedagógiai intézmények és sajátos nevelési igényű gyermekeket foglalkoztató intézményekben tanuló utasoknak. Kísérőik és látogatóik szintén díjmentesen utazhatnak a jogszabályban leírt esetekben. Díjmentesen utazhatnak a Magyar igazolvánnyal, illetve a Magyar hozzátartozói igazolvánnyal rendelkezők is. Azok a nagycsaládosok is díjmentességben részesülnek a jövőben, akik eddig igénybe vették a nagycsaládosok utazási kedvezményét.

Változik a közszolgálati alkalmazottak utazási kedvezménye is

A közalkalmazottakat a jövőben korlátlan számú utazáshoz igénybe vehető - mindössze egy regisztrációhoz kötött - 50%-os kedvezmény illeti meg. A papíralapú, bélyegzőhelyes igazolást, elektronikus regisztráció váltja majd fel.

Ellátottak utazási utalványa

Az ellátottak utazási utalványával rendelkezők korlátlan számú 50%-os kedvezményes utazásra, továbbá kedvezményes ország- és vármegyebérletek vásárlására válnak jogosulttá.

Mi a helyzet az InterCity vonatokon? 

A helyjegyköteles vonatokra, a nem InterCity minőségű másodosztályú szolgáltatás esetén a helyjegy változatlanul 300 Ft-ba, InterCity vonaton 990 Ft-ba, 1. osztályon 1990 Ft-ba, prémium osztályon 2990 Ft-ba kerülnek majd. A kutya és kerékpár szállítása bármilyen viszonylatban egységesen 500 Ft lesz, a kísérő- és segítőkutyák szállítása természetesen továbbra is díjmentes.

Sárga buszokon is fizethetünk bankkártyával, előnyben a készpénzmentes fizetés

A készpénzmentes fizetés előmozdítása érdekében, a pénztári és fedélzeti készpénzes fizetés 200 Ft adminisztrációs díjjal egészül ki, amennyiben bankkártyás fizetésre is lehetőség van, amely természetesen díjmentes lesz. Ennek bevezetése a buszos bankkártyás fizetési lehetőség kiépítésével párhuzamosan, 2024. nyarától több ütemben történik meg.

Csak a helyközi és országos járatokat érinti a reform

A bérlet- és tarifareform nem érinti a különböző településeken érvényben lévő helyi járati bérletkonstrukciókat, így Komlón sem változnak a megszokott helyi díjtermékek.

2024. január 12.

 



A bejegyzés trackback címe:

https://komloitomegkozlekedes.blog.hu/api/trackback/id/tr5318301345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása