Komlói Autóbuszos Tömegközlekedés

Új elektromos és használt dízel buszokkal fiatalodhat a komlói helyi buszflotta

2024. február 05. - BánLászló

Ez az év várhatóan ismét jelentős újdonságokat, meglepetéseket tartogat a komlói utazóközönség számára, hiszen a tavaly bevezetett új helyi menetrend után, idén a buszflotta újulhat meg. Ma még zömében Credo autóbuszok szolgálnak a helyi járati útvonalakon, ám ez még nyár előtt megváltozhat, ráadásul több irányból is várható új, illetve használt, de jó állapotú járművek beállítása Komlón. Elektromos és hagyományos meghajtású dízel autóbuszokkal egyaránt fiatalodhat a flotta. 

elektromosbusz.png

Fotó: Volánbusz Zrt.

Ahogy arról már ősszel beszámoltunk, a Volánbusz idén 20 új elektromos autóbusz beszerzésével számol a Zöld busz program folytatásaként, ezúttal hat kisebb városba, köztük Komlóra kerülnek majd az új járművekből. Bár az erre vonatkozó tendert később vissza is vonták, iparági források szerint a közbeszerzés újra indulhat és a járművek beszerzése megtörténik. A Volánbusz tervei szerint Balatonfüreden 3, Hajdúszoboszlón 1, Komáromban 2, Komlón 6, Tatán 5 és Várpalotán 3 darab elektromos meghajtású, alacsonypadlós, helyi kivitelű jármű állhat majd forgalomba. Az újabb 20 e-busz több mint 1000 tonna szén-dioxiddal alacsonyabb környezetterhelést jelent majd. Az autóbuszok üzemanyag-ellátását az MVM Mobiliti Kft. és a Volánbusz közös vállalata, a Mobiliti Volánbusz Kft. által telepített töltőberendezések fogják biztosítani a települések műszaki telephelyein vagy állomásain. A járművek beszerzése 100%-os állami támogatással valósul meg. A HUMDA által koordinált Zöld Busz Program keretében a Volánbusz eddig összesen 100 elektromos autóbuszt állított forgalomba a főváros vonzáskörzetében, valamint Székesfehérvár, Zalaegerszeg, Győr, Eger, Szolnok és Szeged helyi közlekedésében, most a 25 ezer fő alatti településeken a sor.

Ugyanakkor nem csak új elektromos buszok jelenhetnek meg a városban, hanem használt járművek is csökkenthetik a flotta átlagéletkorát. A Komlói Autóbuszos Tömegközlekedés Blog javaslatára  forgalomba állhatnak MAN városi autóbuszok is. Ezekből a buszokból jutott többek között Siófokra, Várpalotára és Ajkára.

dizelbusz.jpg

Fotó: Kemény Máté

A Volánbusz fővárosi agglomerációs flottája jelentős fiatalításon ment át az elmúlt időszakban, ennek köszönhetően nagyobb mennyiségű jármű szabadult és szabadul fel Budapesten. A kék színt viselő autóbuszokat ebben a pillanatban még amortizációs költség terheli, ezért forgalomba állításukra eddig nem volt lehetőség Komlón. A MAN Lion's City A21 típusú járművek 2024. áprilisában, illetve májusában töltik be a 10. évüket, így az amortizációs költség megszűnik rajtuk, ami így nem terheli a megrendelő önkormányzat költségvetését. Ezek a használt autóbuszok így akár már a nyár elején megérkezhetnek Komlóra. 

Most tehát egy olyan lehetőség előtt áll a város, amely csak nagyon ritkán adatik meg, jó esély van arra, hogy akár a teljes helyi buszflotta lecserélésre kerüljön, ami 10-12 busz egyidejű forgalomba állítását jelentheti. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor az utazóközönség azt fogja tapasztalni, hogy a városban jelenleg futó 15-18 éves buszok helyett, új, illetve tíz éves, de jó állapotban lévő járművek jelennek meg a helyi forgalomban. Annak érdekében, hogy a projekt sikeres legyen, Komló Város Önkormányzata és a Komlói Autóbuszos Tömegközlekedés Blog szorosan együttműködik, hiszen a város szintén eltökélt a jármű fiatalítás tekintetében, ezt Polics József polgármester megerősítette. A szolgáltató Volánbusz Zrt. szintén partner abban, hogy Komlón is modern járműpark szolgálja ki a lakosságot, ennek érdekében emelkedik új szintre az együttműködés.

2024. február 5.

A bejegyzés trackback címe:

https://komloitomegkozlekedes.blog.hu/api/trackback/id/tr5318319233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása