Komlói Autóbuszos Tömegközlekedés

Korábbi hírek

2021. május 19. - BánLászló

ÚJ HELYI JÁRATOK SEGÍTIK A MUNKÁBA JÁRÁST JANUÁRTÓL KOMLÓN 

volvo85.jpg

(Fotó: Komlói Tömegközlekedési Blog/Rozs Bence)

December 15-én elfogadta a komlói képviselő-testület azt az előterjesztést, amely a komlói helyi autóbuszjáratok bővítéséről szólt. Ennek értelmében úgynevezett hivatásforgalmi járatok közlekednek a városban január 29-től, amelyek kifejezetten a munkába/munkából járást segítik majd. Mint ismeretes, Komló Város Önkormányzata három évvel ezelőtt 410 millió forintos támogatást nyert el, egy a Körtvélyes határában kialakítandó ipari park létesítésére. A beruházás keretében a Nagyrét utca kialakítása és a környezetében lévő 11 db önkormányzati tulajdonú ipari-gazdasági terület alapinfrastruktúrájának a kiépítése történt meg, idén szeptemberben megtörtént a kiépített út hivatalos átadása és forgalomba helyezése is. A szóban forgó területen három cég is telephelyet létesített és ezzel munkahelyeket hozott létre. Az önkormányzat már az új út tervezésénél előrelátó volt és autóbusz megállókat is kialakított az üzemek közelében, számítva arra, hogy a későbbiekben ezt a szakaszt is bekapcsolják a helyi járati rendszerbe, segítve ezzel a területén lévő vállalkozások foglalkoztatottjainak munkába járását. Polics József, Komló város polgármestere ennek érdekében egyeztetéseket folytatott a Volánbusz Zrt.-vel. A városvezetés felkérésére a Volánbusz Zrt. elkészítette a menetrendtervezetet, amelyet december 15-én jóvá is hagyott a testület. A döntés eredményeként időszakosan közvetlen autóbuszos kapcsolat jön létre Körtvélyes és Szilvás között. Nézzük mit is jelent ez a gyakorlatban:

A Nagyrét utcába való eljutás érdekében új 85-ös vonal nyílik január 29-től. A járatok az Autóbusz-állomásról indulnak és egy teljes, a 8-as vonalnak megfelelő útvonal megtétele után az Autóbusz-állomásra érkezve, az 57-es vonal útvonalán Dávidföldön át közlekednek a Bartók utcáig, innen a Nagyrét utca érintésével – a Dávidföld, alsó; Mecsekfalu völgy, felső megállóhelyek kihagyásával – közlekednek Körtvélyesig. A 85-ös jelzésű vonalon 4:40, 5:20, 6:20 és 13:00 órakor indul autóbuszjárat, a jelenleg ebben az időpontban induló 8-as jelzésű járatok helyett, valamint az 5:05, 5:40 órakor induló 57-es jelzésű, a 6:40 órakor induló 6-os jelzésű és a 13:20 órakor induló 5-ös jelzésű járatok helyett közlekednek majd a 85-ös jelzésű autóbuszok. A jelenleg 6:40 órakor induló 6-os jelzésű autóbusz pótlásaként – Mecsekfalu völgy, forduló kiszolgálása érdekében – Körtvélyesből 7:00 órakor 7-es jelzésű járat helyett, 6-os jelzésű autóbuszjárat közlekedik majd. A 13:00 órakor induló 85-ös jelzésű járattal összefüggésben a Körtvélyesből 13:30 órakor induló 7-es járat helyett 57-es járat közlekedik, a Dávidföld, fordulótól 13:35 órakor induló 5-ös járat pedig megszüntetésre kerül és Körtvélyesből 13:38 órakor új 7-es jelzésű járat indul.

A Nagyrét utcából műszakváltás utáni hazautazás érdekében új 58-as és 58B jelzésű vonalakat vezet be a Volánbusz Zrt, ugyancsak január 29-től. Az 58-as (nem 78-as, ahogy egy helyi hírportál közölte az előterjesztésben is szereplő hibás adatok alapján) jelzésű autóbusz Körtvélyesből indul és a Nagyrét utca érintésével Dávidföld felé közlekedik az Autóbusz-állomásra, onnét pedig a 8-as jelzésű vonal útvonalán, tehát Szilvás felé közlekedik tovább. Ezen a vonalon egy járat közlekedik majd 22:15-ös indulással, ami értelemszerűen kiváltja a Körtvélyesből 22:15 órakor induló 57-es járatot, illetve az Autóbusz-állomásról 22:30 órakor induló 8-as járatot. Az 58-as vonal nem érinti a Mecsekfalu völgy-felső, illetve a Dávidföld-alsó megállóhelyeket. A 58B jelzésű autóbusz szintén Körtvélyesből indul és a Nagyrét utca érintésével Dávidföld felé közlekedik az Autóbusz-állomásra, ahonnan a 8B útvonalán közlekedik tovább. Ezen a vonalon három járat közlekedik majd, így Körtvélyesből 14:15, 15:15, 16:15 órakor indulnak. Az új járatok kiváltják a Körtvélyesből 14:15, 15:15, 16:15 órakor induló 7-es járatokat, illetve az Autóbusz-állomásról 14:30, 15:30, 16:30 órakor induló 8B járatokat. Az 58B vonal nem érinti a Mecsekfalu völgy-felső, illetve a Dávidföld-alsó megállóhelyeket.

2021. december 17.

 

 

ÉVET ÉRTÉKELTÜNK: SIKEREINKRŐL VIDEÓBAN SZÁMOLTUNK BE

 

 

 

DECEMBER 12-TŐL AZ ÚJ AUTÓBUSZ-ÁLLOMÁS INDÍTJA ÉS FOGADJA A JÁRATOKAT

pu.jpg

 

Ahogy azt már a Volánbusz Komló facebook oldalon napokkal ezelőtt jeleztük, december 12-től birtokba veheti az új komlói autóbusz-állomást az utazóközönség. Az Eszperantó téren ezzel egyidejűleg megszűnik az ideiglenesen állomás és a korábbi forgalmi rend kerül visszaállításra. Új helyekről indulnak a helyi és helyiközi járatok, az eligazodásban az alábbi térkép lehet nagy segítség. Fontos, hogy pl. a Komló-Mánfa-Pécs járatok is új helyről indulnak, azt a kocsiállást kapták meg, amelyet korábban a temetői és Mecsekjánosiba tartó helyijáratok használtak. Az egyes megállók sorszámozása is másképpen lesz, mint azt megszokhatták a komlóiak. 

terkep_2021.jpg

A részletes indulási jegyzék IDE kattintva elérhető. December 12-től nem ez az egyetlen változás, hiszen ettől a naptól kezdve új, ütemes menetrend szerint közlekednek az autóbuszok Komló és Pécs között, az utasok kényelmét pedig szintén ettől a naptól négy darab Volvo 8900 típusú, háromtengelyes autóbusz is szolgálja.

swr-ek.jpg

(Fotó: Magyar Busz Info/Garamvölgyi Gergely)

A képen látható járműveket 10-én, pénteken ünnepség keretében adják át, míg az autóbusz-állomás avató ceremóniája januárban lesz.

2021. december 7.

 

 

ÚJ, ÜTEMES AUTÓBUSZ MENETREND LÉP ÉLETBE KOMLÓ ÉS PÉCS KÖZÖTT

 sew.jpg

(Ilyen Volvo autóbuszok állnak forgalomba december 12-től a Komló-Pécs vonalon)

2021. december 12-étől (vasárnaptól) a Pécs – Mánfa – Komló autóbuszvonalon új, ütemes menetrendet vezet be a Volánbusz Zrt. - írja a társaság saját honlapján. A menetrendi fejlesztés fontosabb elemei az alábbiak:

    * A járatok a jelenleginél egyenletesebb elosztás szerint közlekednek.

    *A legforgalmasabb reggeli időszakban 5 percenként indulnak az autóbuszok Komlóról Pécs irányába, visszairányban a délutáni időszakban pedig jellemzően 10-15 percenként.

   A reggeli időszakban Komlóról Pécs felé egyes járatok gyorsjáratként közlekednek. Az érintett járatok Komlón csak az Autóbusz-állomáson és a Petőfi téren, Pécsett a nagyobb forgalmú megállóhelyeken (Budai Vám, Mohácsi út, Lánc utca, Autóbusz-állomás) állnak meg.

    * Új éjszakai eljutási lehetőséget biztosítanak Pécsről 0:20-kor naponta Hosszúhetényen át Komlóra, így már a késő esti pécsi programokat követően is lesz eljutási lehetőség a megyeszékhelyről Komlóra.

Íme az új menetrend INNEN tölthető le.

A menetrendi fejlesztés mellett 4 db korszerű, alacsonybelépésű, 15 méteres nagy befogadóképességű Volvo 8900-as típusú autóbusz is forgalomba áll a térségben, ezt a Komlói Tömegközlekedési Blog szorgalmazta a közlekedési társaságnál. A Volánbusz közleményében kiemeli: ezek a járművek jelentős részben a Komló–Mánfa–Pécs útvonalon közlekednek majd. 2021. december 12-étől mind jármű, mind menetrendi oldalról elővárosi színvonalú közösségi közlekedési szolgáltatást nyújt a Volánbusz Zrt. a Pécs és Komló között utazók számára.

Egyéb Komlót érintő menetrendi változások december 12-től:

5611 Pécs –Komló – Szászvár – Dombóvár 

Munkaszüneti napok kivételével naponta 15:10-kor Pécsről Dombóvárra induló járat szabadnapokon ezentúl 15:00-kor indul, munkanapokon viszont változatlan menetrend szerint közlekedik. 

5856 Siklós – Pécs – Komló – Nagymányok 

6:35-kor Nagymányok, Autóbusz-váróteremtől Siklósra közlekedő járat a továbbiakban Komló, Jó szerencsét utca 18. megállóhelyen is megáll. 

16:55-kor Siklósról Nagymányok, Autóbusz-váróterem megállóhelyig közlekedő járat a továbbiakban 17:00-kor indul, Siklós – Pécs között 5 perccel, Pécs – Komló között 10 perccel, míg Komló – Nagymányok között 5 perccel később közlekedik. 

5716 Komló – Pécsvárad  

A jelenleg tanítási napokon 16:30-kor Pécsvárad, Kollégium megállóhelytől Martonfa, Forduló megállóhelyig közlekedő járat a jövőben 10 perccel korábban 16:20-kor indul. 

5701 Komló – Mecsekpölöske/Komló (Sikonda) – Bodolyabér – Sásd 

A 4:45-kor Komlóról Sásd, Kaposvári útelágazás megállóhelyig közlekedő járat a továbbiakban 5 perccel korábban, 4:40-kor indul. 

1136 Komló-Bonyhád-Szekszárd-Budapest

A járatok a megszokott menetrendben, továbbra is közlekednek.

Forrás: Volánbusz Zrt.

2021. november 26.

 

 

ELDŐLT: NAPI NÉGY PÁR VONAT JÁR DECEMBERTŐL KOMLÓ ÉS DOMBÓVÁR KÖZÖTT - TOVÁBBRA IS KISPIROSKÁVAL UTAZHATUNK

bz.jpg

(Továbbra is BZ motorvonatokkal szolgálják ki a vonalat)

(Fotó: 47. Komló-Dombóvár facebook)

Bár egy helyi sajtóorgánum kétségbe vonta korábbi értesülésünket, most kiderült valóban jelentős menetrendi fejlesztést kapott a 47-es számú, Komló-Dombóvár vasútvonal, ezt a Baranyai Vicinálisokért Egyesület szorgalmazta a döntéshozóknál. Ennek eredményeként december 12-től napi négy pár vonat közlekedik majd Komló és Dombóvár között, amelyek Sásdon, illetve Dombóváron biztosítanak átszállási lehetőséget a Pécs-Budapest intercity járatokra. 

* Komlóról 5:21-kor indul az első személyvonat, ez csak Sásdig közlekedik és itt lesz átszállási lehetőség a Baranya IC-re, amely 8:05-re már a Keleti pályaudvaron van. Napközben 11.01-kor és 17:01-kor lesz személyvonat Dombóvárig, ahol a Misina és Zengő intercity járatokra biztosított a csatlakozás. Hétfőtől szombatig közlekedik majd a 21:01-es vonat, míg vasárnap és ünnepnapokon 19:01-kor is indul vonat Dombóvárra, ez utóbbival elérhető az utolsó Budapestre tartó Sopianne Intercity. 

* Dombóvárról naponta 4:31-kor, 9:01-kor (Kresz Géza intercityről átszállási lehetőség) és 15:04-kor (Rippl-Rónai intercityről átszállási lehetőség) indítanak vonatot Komlóra, ezen felül hétfőtől szombatig 20:12-kor lesz személyvonat, amely a MISINA intercity-ről biztosít átszállási lehetőséget. Vasárnap és ünnepnapokon pedig 18:12-kor is indul vonat a baranyai városba, amely azokat a komlóiakat szállíthatja haza, akik a TETTYE Intercityvel érkeznek Budapestről. Minden esetben kb. 10-15 perc áll majd rendelkezésére a komlói utasoknak, hogy felszálljanak a Budapestre tartó intercity vonatokra, illetve ugyanennyit kell várniuk a fővárosból Komlóra igyekvőnek is Dombóváron. Sajnos az eredeti tervekkel ellentétben Komlóról mégsem indul vonat reggel hét órakor, így nem lesz vasúti csatlakozás a Pécs-Győr InterRégió vonathoz. A Balatonra utazóknak, így a nyaranta közlekedő Pécs-Komló-Balatonlelle-Balatonmáriafürdő autóbuszjáratot ajánljuk.

47.jpg

A december 12-től érvényes menetrend

A Komlói Tömegközlekedés Blog nevében nyár elején és néhány héttel ezelőtt is kérésünket fogalmaztuk meg a MÁV felé, hogy korszerű Desiro motorvonatot állítsanak be a vonalon. A "Jobb menetrendhez, korszerűbb vonatokat" című levelünkkel fordultunk a vasúttársasághoz, amelyben kifejtettük, hogy az új menetrend és a korszerű járművek csak együtt lehetnek sikeresek és vonzóak az utasok körében. A MÁV válaszában kifejti: "Megértjük, hogy a Desiro motorvonatok megjelenése szolgáltatási szint emelkedést jelentene a térségben, azonban sajnálatosan jelenleg nem áll rendelkezésre ezekből a járművekből annyi tartalék, melyet átirányíthatnánk a menetrendváltást követően erre a vonalra. Így a 2021/2022 évi menetrendi időszakban egyelőre továbbra is Bz típusú motorvonatokkal tervezzük a 47-es sz. Dombóvár–Komló vasútvonal kiszolgálását."

2021. november 11.

 

 

 

VÉGLEG NYUGDÍJBA VONULT KOMLÓ ÉS EGYBEN AZ ORSZÁG UTOLSÓ IKARUS 260.06-AS AUTÓBUSZA

img_20210830_161753-01.jpeg

received_1112647162875378.jpeg

received_379504070639408.jpeg

received_249116447138783.jpeg

(Fotók: Tóth Lázár, Sándor Zoltán, Bánfi Andrea)

Szomorú nap október 21-e az Ikarus buszok szerelmeseinek. 31 évnyi kitartó szolgálat után, egy végzetes motorhiba miatt befejezte pályafutását Komló utolsó Ikarus 260.06 típusú autóbusza, amely az ország utolsó közforgalomban lévő 260.06-osa is volt. A JOB-451 forgalmi rendszámmal futó autóbusz a legidősebb háromajtós jármű volt a városban, 1989-ben érkezett -másodmagával- Komlóra BY-49-77 rendszámmal, testvére a BY-49-76 volt. A két jármű a negyedik bolygóajtós beszerzés része volt Komlón, korábban 1985-ben 4, 1986-ban 2, 1987-ben újabb két darab érkezett a városba. 1989-ben a szóban forgó jármű eredeti festése kék-fehér volt.

job-451_1.jpg

(Ebben a színben érkezett a busz Komlóra 1989-ben, a képen testvére a BY-49-76 látványterve látható, ANS-648 rendszámmal.)

A JOB-451 a 90-es évek elején felvette az új formátumú rendszámot, ekkor viselte az ANS-649-es azonosítót. A járművel valamennyi komlói helyi vonalon találkozhattak az utasok. A Pannon Volán arculatváltásakor ez az autóbusz is megkapta a bordó csíkos design-t.

44913384914_37be9fd032_k.jpg

2017-ben Pannon Volános ruhában, de már DDKK-s matricával.

(Fotó: L. Valentin Schmidt)

Komló utolsó 260.06 típusú autóbusza tehát ma elköszönt a helyi utaktól, így jelenleg a 260-as, háromajtós szériából már csak két darab 260.30M típus fut Komlón. 

20201116_182400.jpg

(Fotó: Tóth Lázár)

 Szép álmokat JOB-451!

2021. október 21.

 

 

22 DARAB ÚJ AUTÓBUSZ BARANYÁBAN

baranya_volanbusz_credo_atado_pecs_20211014_01.jpg

A Credo Inovell típusból 2 darab érkezett a megyébe.

(Fotó: Volánbusz Zrt.)

Baranya megye sem maradt ki a Volánbusz járműfiatalítási programjából, amelynek keretében 20 darab Credobus Econell 12 típusú szóló autóbusz kezdte meg szolgálatát és a napokban további 2 darab új Credobus Inovell 12 típusú jármű (fenti képen) is érkezett a megyébe, - írja mai sajtóközleményében a Volánbusz Zrt. A Credobus Econell 12 típusú járművek beszerzésére a Volán Buszpark Kft. idén év elején írt ki közbeszerzési eljárást. A kiemelkedő nagyságrendű fejlesztés keretében három autóbuszgyártó szállítja a több mint 500 környezetkímélő, dízelüzemű járművet a Volánbusznak 2022 elejéig. A júliusban beszerzett több mint félezer autóbuszból elsőként a Kravtex Kft. kezdte meg az új járművek szállítását, az elmúlt hetekben a 365 darab Credobus Econell 12 típusú, szóló, alacsony belépésű jármű utolsó darabjai is szolgálatba álltak a Volánbusz kötelékében. Az új buszok –Pest megye kivételével– országszerte közlekednek. A modern járművekkel az utasok Baranya megyében jellemzően a Pécs-Bonyhád, Pécs-Mohács, Pécs-Siklós és a Pécs-Komló „gerincvonalakon” és az ezekhez kapcsolódó részviszonylatokon találkozhatnak. A 75 utas szállítására alkalmas autóbuszok légkondicionáltak, rendelkeznek elektronikus utastájékoztatási rendszerrel, fedélzeti kamerarendszerrel, kerekesszék és babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel és felszállást segítő rámpával, valamint üléspáronként 1 USB csatlakozóval a mobil elektronikai eszközök töltésére. A járműveket a minél kevesebb káros anyag kibocsátásával járó, hatékony és biztonságos üzemeltetés érdekében EURO 6d emissziós előírásoknak megfelelő dízelmotor hajtja.

baranya_volanbusz_credo_atado_pecs_20211014_03_dr_hoppal_peter_orszaggyulesi_kepviselo.jpg

Dr. Hoppál Péter országgyűlési képviselő egy Credo Econell autóbusz előtt

(Fotó: Volánbusz Zrt.)

Az autóbuszok csütörtöki ünnepélyes átadásán Dr. Hoppál Péter, országgyűlési képviselő (fenti képen) beszédében elmondta: A 25 ezres Komlóról sokan ingáznak naponta a megyeszékhelyre, ezért a Pécs és Komló közti tömegközlekedés az egyik legfontosabb és legzsúfoltabb tömegközlekedési útvonal a megyében. Örömteli hír a Volánbusztól a legendásan fegyelmezett és türelmes komlói utasok számára a nyári új balatoni járat után, hogy a most átadott vadonatúj buszokkal tovább növekszik az utazási komfort és biztonság a baranyai utakon. - fogalmazott a politikus.

Egy áprilisban kiírt eljárás eredményeként 55 darab Credobus Inovell 12 típusú szóló autóbusz is frissíti a közlekedési vállalat járműállományát. Ebből a napokban érkezett a megyébe 2 új autóbusz, melyek a Pécs-Mohács-Baja viszonylaton közlekednek majd. A Komlói Tömegközlekedés Blog kezdeményezésére az év végéig további 4 db vadonatúj Volvo 8900 típusú, háromtengelyes autóbusz is érkezik a megyébe, ezek mindegyike Komlóra kerül, javarészt a Komló-Pécs vonalon közlekednek majd, de besegítenek a helyi tömegközlekedésbe is.

2021. október 14.

BÚCSÚZNAK A MIDIBUSZOK A KOMLÓI UTAKTÓL

solina.jpg(Fotó: Rozs Bence)

Szerkesztőségünkbe eljutott iparági források szerint végleg elbúcsúznak a komlói utaktól a Autosan Solina H7 típusú midibuszok. A 4 darab járműből kettőt biztosan selejteztek, egy pedig Érd környékén bukkant fel, ahol új feladatokat kapott. Az Autosanokat eredetileg egy Szigetvár környékén tervezett projektre szánták, de ez meghiúsult, így a 4 darab midibuszt átvette a Pannon Volán és 2009-ben Komlóra állomásította őket. Az utasok csak "konvervdoboznak" becézték a kényelmetlen, külsőre sem túl esztétikus járműveket, amelyek nem igazán lopództak a komlóiak szívébe, ráadásul sokszor nem a megfelelő viszonylaton közlekedtették őket, ezért zsúfoltság alakult ki egy-egy járaton. Az Solina járműveket Lengyelországban szerelték össze, Mercedes alvázra épültek és 21 ülő és 19 álló utas befogadására képesek. Úgy tűnik a típus 11 év után végleg eltűnik a komlói utakról, de talán kevesen bánkódnak emiatt.

2021. szeptember 28.

 

 

PRÓBAJÁRATOKAT VÉGZETT KOMLÓN ÉS KÖRNYÉKÉN A HÁROMTENGELYES VOLVO BUSZ

1_1.jpg

Hétfőn délután érkezett Monorról az a Volvo, amely a próbajáratokat végezte.

(Fotó: Rozs Bence)

Szeptember 7-től néhány napig háromtengelyes Volvo 8900 típusú autóbusz közlekedett Komló helyi vonalain, valamint a Komló-Mánfa-Pécs és Komló-Hosszúhetény-Pécs vonalon tesztjelleggel. A Baranyában eddig ismeretlen típus érdekes látványt nyújtott a városban. A próbajáratokkal a szakemberek azt ellenőrizték, hol és hogyan férnek el a szokásostól hosszabb járművek, tárolásukat is megvizsgálták. A jármű kipróbálta az új autóbusz-állomást is, amely alkalmas a 15 méter hosszú autóbusz fogadására. Mint ahogy már augusztus elején írtuk, a következő hónapokban 50 darab Volvo 8900 típusú autóbusz áll forgalomba hazánkban a Volánbusz Zrt. flottamegújítási programjának keretében. Hivatalos forrásból a Komlói Tömegközlekedési Blog egy hónapja megtudta, hogy Baranya megyébe több példány is kerül, négy darab pedig a komlói üzemegység flottáját erősíti majd. Ezek a Komló-Mánfa-Pécs, illetve a Komló-Hosszúhetény-Pécs vonalon szállítják majd az utasokat. A háromtengelyes, a második ajtó vonaláig alacsonypadlós kialakítású, 95 utas egyidejű szállítására alkalmas Volvo 8900 típus igazán impozáns jármű. Beállításuk a korábbi csuklós buszos járatok kiváltását is lehetővé teszi.

2_1.jpg

Komlón halad a SEW-726 rendszámú Volvo.

 

v2.jpeg

Pihenő a próbák közben.

(Fotó: Rozs Bence)

Az új járművek várhatóan novembertől érkeznek hazánkba a Volvo wrocławi (Lengyelország) gyárából. Az ország nyugati és keleti régiójában 20-20, míg a középsőben 10 jármű áll az utasok szolgálatába a félszáz darabos szériából. A Komlói Tömegközlekedési Blog az utóbbi években többször szorgalmazta a megye legforgalmasabb helyközi viszonylatán, azaz a Komló-Pécs vonalon nagyobb befogadóképességű járművek beállítását, erre most az új buszok beszerzésével nyílik lehetőség.

2021. szeptember 6.

 

 

VIZSGÁLJA A VOLÁNBUSZ A NAPI KOMLÓ-BUDAPEST JÁRAT LEHETŐSÉGÉT

komlo_bp.jpg

2012. áprilisa óta, a hetek utolsó munkanapján, azaz pénteken közlekedik a Budapestet Komlóval összekötő autóbuszjárat, míg a hetek első munkanapját megelőző napon, általában vasárnap a Komló-Budapest közvetlen járatot lehet igénybe venni. A Komlói Tömegközlekedési Blog folyamatosan szorgalmazta, hogy létesüljön napi autóbuszos kapcsolat Komló város és Budapest között, vagyis ne csak bizonyos napokon, hanem a hét minden napján elérhető legyen a kényelmes, átszállás nélküli lehetőség. Legutóbb az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz fordultunk, érveltünk a 1136-os országos vonalon közlekedő járatok bővítésének szükségességéről, menetrend tervezetet is küldtünk, hiszen véleményünk szerint járat átszervezésekkel, útvonal meghosszabbítással, viszonylag könnyen megoldható a kérdés. Ennek eredményeképpen, a megrendelő minisztérium felkérése alapján, a Volánbusz Zrt. már vizsgálja a járat bevezetésének lehetőségét, szem előtt tartva a gazdaságossági szempontokat is, hiszen plusz futási teljesítmény nélkül, a meglévő járatok átszervezésével kell megoldani a járat beindítását. A Komlói Tömegközlekedési Blog elképzelése szerint az alábbi menetrendben közlekednének a járatok a főváros és Baranya megye második legnagyobb városa között.

1136_uj.jpg

 

A napi Komló-Budapest járat mielőbbi elindítását továbbra is szorgalmazzuk, szerencsés lenne már az október 1-től érvénybe lépő menetrendi változásokkal bevezetni, de reményeink szerint legkésőbb a decemberi menetrendváltáskor már használhatnák a komlóiak az új járatokat.

2021. szeptember 2.

 

 

TESZTÜZEMBEN AZ ÚJ KOMLÓI AUTÓBUSZ-ÁLLOMÁS

1.jpg

(Fotó: Rozs Bence)

Augusztus 30-ától szeptember 7-ig az új, még épülő autóbusz-állomásról indulnak az autóbuszok Komlón, a járatok ide is futnak be. Minderre azért van szükség, mert az ideiglenes autóbusz-állomásnak helyet adó Eszperantó teret fel kellett szabadítani, hiszen a hétvégén bányásznapot tartanak a városban, ahol megünneplik Komló várossá nyilvánításának 70. évfordulóját is. Lesznek koncertek, amelyekhez színpad is épül, ezért a buszok ideiglenesen a még építés alatt álló, új állomáson kaptak helyet. Az első napon sikeresen vizsgázott az új létesítmény, az utasok kíváncsian nézegették mi is épült az elmúlt 14 hónapban, szinte kivétel nélkül mindenki pozitív véleményét hangoztatta. Ez egyfajta tesztidőszaka az új autóbusz-állomásnak, amelynek építése még korántsem fejeződött be, szeptember 8-án ismét felvonul a kivitelező és folytatja a munkát, a buszok pedig még legalább két hónapig újra az Eszperantó teret használják majd. A hivatalos átadóra október végén, november elején kerülhet sor.

2.jpg

4.jpg

(Fotó: Rozs Bence)

Az autóbuszok az alábbi táblázat szerint indulnak:

utastaj.jpg

2021. augusztus 30.

 

NAGY BEFOGADÓKÉPESSÉGŰ, HÁROMTENGELYES BUSZOK ÉRKEZNEK A KOMLÓ-PÉCS VONALRA

image-4-450x300.png

 

A következő hónapokban 50 darab Volvo 8900 típusú autóbusz áll forgalomba hazánkban a Volánbusz Zrt. flottamegújítási programjának keretében. Hivatalos forrásból a Komlói Tömegközlekedési Blog megtudta, hogy Baranya megyébe összesen 4 darab kerül, ezek mindegyike a Komló-Mánfa-Pécs, illetve a Komló-Hosszúhetény-Pécs vonalon szállítja majd az utasokat. A háromtengelyes, a második ajtó vonaláig alacsonypadlós kialakítású, 95 utas egyidejű szállítására alkalmas Volvo 8900-as jóval hosszabb, mint egy hagyományos szóló jármű, ez a Volvo ugyanis 14,8 méter hosszú. Beállításuk a korábbi csuklósbuszos járatok kiváltását is lehetővé teszi. A járművek várhatóan novembertől érkeznek hazánkba a Volvo wrocławi (Lengyelország) gyárából. Az ország nyugati és keleti régiójában 20-20, míg a középsőben 10 jármű áll az utasok szolgálatába a félszáz darabos szériából. A Komlói Tömegközlekedési Blog az utóbbi években többször szorgalmazta a megye legforgalmasabb helyközi viszonylatán, azaz a Komló-Pécs vonalon nagyobb befogadóképességű járművek beállitását, erre most az új buszok beszerzésével lehetőség nyílik.

2021. augusztus 9.

 

 

FORGALOMBA ÁLLTAK AZ ÚJ BUSZOK KOMLÓN

230960182_610656043656123_8659710523792349236_n.jpg

(Fotó: Rozs Bence)

Augusztus 2-án forgalomba állt 10 darab, vadonatúj Credo Econell 12 típusú autóbusz Baranya megyében. A járművekből kettő darabot Komló kapott, az egyikkel a Nagymányok-Komló-Pécs-Siklós, a másikkal a Dombóvár-Komló-Pécs, illetve Pécs-Mánfa-Komló vonalon lehet találkozni. A megyébe összesen 38 darab autóbuszt helyez a Volánbusz Zrt., 28 darab tehát még a következő időszakban érkezik majd, Komló is várományosa ezeknek. Az új Econelleket környezetbarát dízelmotorral, robotizált sebességváltóval és nagy teljesítményű klímaberendezéssel szerelték fel. A 75 utas szállítására alkalmas autóbuszok légkondicionáltak, rendelkeznek GPS-vezérelt elektronikus utastájékoztatási rendszerrel, fedélzeti kamerarendszerrel, tolatókamerával, kerekesszék és babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel és a felszállást segítő rámpával, valamint üléspáronként 1-1 USB-csatlakozóval. A Kravtex-Kühne Csoport által gyártott típusból országosan összesen 365 darab kezdheti meg szolgálatát az előttünk álló hónapokban a Volánbusz Zrt. flottájaként. Az új járművek beszerzésére a Volán Buszpark Kft. az év elején hirdetett közbeszerzést, az összesen 453 darab elővárosi szóló autóbusz leszállításának jogát két gyártó, a Kravtex és a debreceni ITE Bus & Truck Kft. nyerte el. A flotta jelentős részét, a képünkön is látható Credo-kat a győri cég szállítja majd, az ITE összesen 88 darab Mercedes-Benz alvázas elővárosi Reform 501 LE-vel veszi ki a részét a közel nettó 26,5 milliárd forint értékű megrendelésből. Emellett 50 darab háromtengelyes Volvo 8900-as is érkezik majd a Volánbuszhoz, információink szerint ezekből is várható néhány darab megyénkbe.

2021. augusztus 4.

 

SOPRONBÓL HELYEZNEK ÁT BUSZOKAT KOMLÓRA

fb_img_1626598050277.jpg

Sopronban július 1-től új közszolgáltatási szerződés lépett életbe a Volánbusz és a helyi önkormányzat között, amelynek keretében a társaság vállalta, hogy legfeljebb 14 év átlagéletkorú, korszerű járműállománnyal és maximum 18 éves, egyedi életkorú buszokkal biztosítja a szolgáltatást a mostani új közszolgáltatási időszakban. Hogy ennek megfeleljen a busztársaság, fiatalítani kellett az ottani buszparkot. Ennek az átcsoportosításnak "esett áldozatul" két komlói Credo BN12-es busz, amelyek 13 évesen már a hűség városában teljesítenek szolgálatot. A 14 évnél öregebb járműveket ugyanakkor máshová csoportosítja a társaság, internetes fórumok szerint Komlóra és Siófokra is kerül néhány. A szakportálok által közölt hírt tovább erősíti, hogy olvasói beszámolók szerint meg is érkeztek Pécsre a szóban forgó autóbuszok. Két darab Credo BC11 típusú járműről (képünkön) van szó, amelyek a szükséges felkészítés után, akár már a jövő héten megjelenhetek a komlói helyijárati útvonalakon. A Sopronból érkező 3 ajtós járműveket 2003-ban gyártották ugyan, de még mindig fiatalabbak, mint a városban futó Ikarus buszok, amelyeket év végéig mindenhol szeretne kivonni a forgalomból a volántársaság. Komlón egyébként 2021. december 31-én jár le a közszolgáltatási szerződés, a városnak ezután döntenie kell, hogy kivel és milyen feltételekkel köt új szerződést a helyi autóbuszos tömegközlekedés lebonyolítására. Ebben Komló is szigoríthat a tekintetben, hogy a nyertes pályázó a jövőben milyen autóbuszokkal köteles elvégezni a feladatot. Úgy tudjuk a komlói önkormányzatnak szándékában áll a teljes buszpark megújítása, akár elektromos buszokkal, ehhez állami támogatást is igénybe vennének.

2021. július 16.

 

ÚJRA "VOLÁNSÁRGA" BUSZOK JELENHETNEK MEG KOMLÓN

credo_econell.jpg

(Credo Econell 12)

(Fotó: fotobus.msk.ru)

A Volánbusz flottakezelője, a Volán Buszpark Kft. összesen 503 darab két-, illetve háromtengelyes elővárosi autóbuszra írt ki közbeszerzést idén január első napjaiban. Június 21-én megszületett a hivatalos eredmény, ami nagyjából megfelel az előzetes várakozásoknak. Az 50 darab alacsony belépésű, háromtengelyes, elővárosi kialakítású szóló autóbusz vásárlására meghirdetett tendert a Volvo Buses hazai képviselete, a Volvo Hungária Kft. nyerte, míg az összesen 453 darab  kéttengelyes, alacsony belépésű elővárosi szóló autóbusz beszerzésére vonatkozó háromrészes eljárásban a Kravtex Kereskedelmi Kft. és az ITE Bus & Truck Kereskedelmi Kft. lett a befutó. A Kravtex Credo Econell 12 típusú buszai (a képen) már érkeznek is a Volánbuszhoz, a következő hetekben folyamatosan állítják őket forgalomba. Megkeresésünkre a Volánbusz Zrt. Sajtóirodája közölte, hogy az új autóbuszokat országosan sajtónyilvános eseményeken adják majd át, melyek keretében lehetőség lesz a járművek megtekintésére. A válaszlevélből kiderül az is, hogy Baranya megye sem marad ki az új járművek elosztásából, így biztosra vehető, hogy Komlón is megjelennek az új autóbuszok. Az ígéret szerint a pécsi sajtótájékoztatón azt is megtudhatjuk majd, hogy a járművek milyen vonalakon fognak közlekedni. Az sejthető, hogy a 91 utas befogadására képes Credo Econell 12 típusú járművek elsősorban a helyközi viszonylatokon szállítanak majd utasokat, de ismerve Komló speciális helyzetét, biztosra vehető, hogy ezeket a helyi járatokon is bevetik majd.

2021. július 12.

 

SIKERES A KOMLÓ-BALATON KÖZVETLEN BUSZJÁRAT

201831898_4260828277272103_475671183714201990_n.jpg

Június 19-én, a járat első napján is nagy volt az érdeklődés

(Fotó: Tihanyi Zoltán)

Az első két hétvége tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy nagy sikere van az új Komló-Balatonmáriafürdő autóbuszjáratnak. A június 19-én, a 1578-as vonalon elindult országos járat, már az első szombaton népszerű volt a komlóiak körében, azóta is töretlen a busz népszerűsége. Pécsett általában 8-10 utas száll fel a járatra, amely Komlón gyakorlatilag 100%-os kihasználtságúra telik meg, szabad ülőhely ritkán marad. Az oldalunk kezdeményezésére létrejött közvetlen Komló-Balaton kapcsolat egy 30 évnyi űrt töltött be, hiszen 1991-ben szűnt meg a Komló-Kaposvár-Fonyód-Balatonszentgyörgy vonat. Két hétvégén vagyunk túl a járat indulása óta és úgy tűnik jó döntés született, a komlóiak élnek az új lehetőséggel, hiszen egy autóbuszra való utas minden szombaton és vasárnap összejön és igaz ez a délutáni visszaútra is. Vasárnapi napokon egyébként Balatonmáriafürdőről két autóbusz is indul Komló felé, kiszolgálva a várható nagyobb utasszámot. A Volánbusz folyamatosan monitorozza az utasforgalmat, vagyis, hogy egy járaton hány utas van, mennyire népszerű egy-egy a járat. Eddig nem lehet okunk a panaszra, egyértelműen sikeres lett a kezdeményezés, amely előrevetíti az újabb járatfejlesztéseket. Ha őszig maradnak a kedvező tapasztalatok, akkor szorgalmazzuk, hogy jövőre már csütörtökön és pénteken is közlekedjen a Komló-Balaton buszjárat. 2022. nyarán pedig szeretnénk hasonló közvetlen járatot a Komló-Siófok-(Balatonfüred) vonalon is. Nyáron sem pihenünk, hiszen jelenleg gőzerővel azon dolgozunk, hogy ősztől naponta legyen buszjárat Komlóról Budapestre és vissza.

2021. június 27. 

 

 

KLÍMÁS JÁRMŰVEKKEL FIATALODOTT A KOMLÓI HELYI AUTÓBUSZPARK

 

en12.jpeg

Az első példány már Komlón.

(Fotó: Rozs Bence)

Mostanában felpörögtek az események a komlói autóbusz közlekedéssel kapcsolatban, több pozitív változásról is írtunk a közelmúltban. Új, modern buszállomás épül a városban, szombaton pedig elindul a Komló-Balatonmáriafürdő közvetlen járat. Most pedig egy újabb hír. Elsőként számolhatunk be arról, hogy négy darab Credo EN12 típusú autóbusz kezdi meg szolgálatát a napokban Komlón, ezzel  fiatalodik a helyi járműpark. Oldalunk vezető-szerkesztője néhány hónapja megkereste a Volánbusz Zrt.-t azzal, hogy Komlón meglehetősen öreg a járműpark, új busz utoljára 2008-ban érkezett. Sokszor nem kifejezetten helyi feladatokra szánt járművekkel találkozhatnak a komlói utasok. Kértük a buszállomány frissítését. A Volánbusz mint helyi szolgáltató most lépett. A héten érkező 2013-as évjáratú, tehát 8 éves járművek légkondicionáltak, ajtóképletük 2-2-0 kiosztású, hosszúságuk 11,8 méter és egyszerre száz utast képesek szállítani. A héten már találkozhatnak velük a komlóiak. A Volánbusz ezzel egyidőben kivont a városból két darab Credo BN12 típusú autóbuszt, ezek jóval idősebbek, 13 évesek voltak, úgy tudjuk Sopronban folytatják pályafutásukat. Ezekből a háromajtós buszokból összesen négy tartozott a komlói flottához, két darab továbbra is Komlón fog dolgozni. A most érkezett "új" járművekkel elsősorban a komlói helyi vonalakon lehet majd találkozni, de előfordulhatnak helyközi járatokon is, pl. a pécsi viszonylaton.

2021. június 15. 

 

KOMLÓRÓL KÖZVETLEN AUTÓBUSZ JÁRATTAL BALATONMÁRIAFÜRDŐRE, ÁTSZÁLLÁSSAL PEDIG SIÓFOKON ÁT BALATONFÜREDRE IS UTAZHATUNK A NYÁRON 

79798225_842687492835705_3136477456488202240_n.jpg

Közzétette hivatalos honlapján a Volánbusz Zrt., a június 16-ától érvényes nyári menetrendjét, amely jelentős változásokat hoz a balatoni járatok közlekedésében. Ahogy korábban megírtuk ez érinti Komlót is, hiszen oldalunk közbenjárásának eredményeként, új járatot indítanak Komlóról Balatonmáriafürdőre, amivel egy régóta várt átszállás nélküli kapcsolat jön létre a magyar tengerrel. A kiegészítő jegyes járat június 19-étől szabad- és munkaszüneti napokon (általában tehát szombaton és vasárnap) 7.00-kor indul Pécsről, Komlóról pedig 7.35-kor indul tovább, a busz Sásd után -kihagyva Kaposvárt- már csak Balatonlellén áll meg, a Balaton déli partján viszont szinte minden megállóhelyen megáll, Balatonmáriafürdőre 10.20-ra érkezik. Visszafelé 17.50-kor indul a járat Balatonmáriafürdő, vasútállomás megállóhelyről és a Komlóra 20.35-kor érkezik majd.

1578_jo.jpg

A közvetlen balatoni járat mellett újdonság, hogy egyszeri átszállással ugyan, de kényelmes csatlakozással június 16-ától Komlóról is elérhető lesz autóbusszal Siófok, sőt az északi-part fővárosa Balatonfüred is. Ha valaki ezeket a városokat célozná be, akkor Komlóról a 6.45-kor Sásdra induló járattal Magyarszék vasúti átjáró-ig kell utazni, ahová 7.00-kor érkezik a busz. Innen 7.08-kor indul a Pécs-Siófok-Veszprém-Balatonfüred járat, ami Siófokra 9.00 órakor, Veszprémbe 10.05-kor, Balatonfüredre pedig 10.35-kor érkezik. Délután visszafelé Balatonfüredről minden nap 17.15-kor indul autóbusz Pécsre, ami Siófokról 18.50-kor indul tovább. Erről a járatról 20.37-kor Mánfa, kaposvári útelágazás megállónál kell leszállni, itt 20.52-kor lesz csatlakozásunk Komló felé. 

A balatoni buszközlekedés további változásairól ITT olvashat!

 

2021. június 1.

 

 

NYÁRON KÖZVETLEN AUTÓBUSSZAL UTAZHATUNK KOMLÓRÓL A BALATONRA

187198765_4164776536877278_1061030781123955268_n_1.jpg
Fotó: Tihanyi Zoltán 

A Volánbusz Komló facebook oldal és a Komlói Tömegközlekedés blog oldal szerkesztői hosszú évek óta azon dolgoznak, hogy Komló várost bekapcsolják az országos távolsági autóbuszos közlekedésbe. Évtizedes lemaradás van ebben, a fontos járatok kikerülik a várost, Magyarszéken át közlekednek, ahelyett, hogy a 23 ezer lakosú Komlót is kiszolgálnák. Az elmúlt 10-15 évben folyamatosan kerestük a megoldásokat, ötleteinket pedig konkrét menetrendi javaslatokkal rendszeresen megküldtük a Pannon Volánnak, majd a Dél-dunántúli Közlekedési Központnak, most pedig a Volánbusz Zrt.-nek. Emellett sokszor fordultunk kéréseinkkel a Dél-dunántúli Közlekedésszervező Irodához is. Sajnos a legtöbb esetben lesöpörték kezdeményezéseinket, fenntartva Komló kizárását a távolsági autóbuszos közlekedésből. A magyarázat mindig az volt, hogy pécsi, sásdi átszállásokkal minden megoldható. Mi azt mondtuk és mondjuk, Komló és a komlóiak többet érdemelnek. Átszállás nélküli, közvetlen kapcsolatokat a fővárossal, vagy épp a Balatonnal. A jég 2012-ben repedezni kezdett és bizonyára javaslatunknak is köszönhetően, elindult a pénteki és vasárnapi Budapest-Komló járat, amely azóta is közlekedik. Az elmúlt kilenc évben is szorgalmasan írtunk, fogalmaztunk a megfelelő helyekre és most úgy tűnik ismét tovább léphetünk. Az Innovációs és Technológiai Minisztériumot először tavaly kerestük meg azzal, hogy legalább nyáron legyen egy Komló-Balaton járat, amivel kényelmesen lehet utazni, átszállás nélkül. 2020-ban aztán két új szezonális járat is indult Pécsről a Balatonra, de egyik sem érintette Komlót. Szigetvár volt a nyertes. Idén ismét ezzel a kéréssel fordultunk az autóbuszos közlekedést megrendelő szaktárcához. Nagy örömünkre az ITM-ben most meghallgatásra került a kérés, erről levélben kaptunk tájékoztatást. Ezért most boldogan jelenhetjük be, hogy várhatóan június 19-től új, közvetlen járat indul Komló érintésével a Balatonra. A Volánbusz járata Pécs-Komló-Balatonlelle-Fonyód útvonalon Balatonmáriafürdőig fog közlekedni, szabad- és munkaszünetes napokon, tehát szombaton és vasárnap. A pontos menetrend még nem ismert, de várhatóan reggel fél 8 körül indul majd a busz Komlóról, Balatonmáriafürdőre pedig számításaink szerint 10 óra után érkezhet. Visszafelé az esti órákban várható az járat érkezése Komlóra, így akár az egynapos balatoni strandolásra is lehetőséget biztosít.
- Elégedettséget és boldogságot érzünk, mert úgy tűnik nem hiába dolgozunk, a szakminisztérium is felismerte, pótolni kell a lemaradást Komló esetében, a várost be kell kapcsolni az országos vérkeringésbe, az itt élőknek pedig utazási alternatívák kellenek, ehhez az önkormányzat a Volánbusz Zrt.-vel közösen korszerű buszállomást épít. Tovább dolgozunk, szervezünk, egyeztetünk, azt látjuk egyre több a nyitott partner ehhez, most már csak sok utas kell, ami igazolja, hogy szükség van a buszjáratra. - fejtette ki Bán László, oldalunk vezető-szerkesztője.


2021. május 18.

A bejegyzés trackback címe:

https://komloitomegkozlekedes.blog.hu/api/trackback/id/tr2716565516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása