Komlói Autóbuszos Tömegközlekedés

INDUL AZ ELEKTROMOS BUSZ TESZTJE KOMLÓN

2022. november 30. - BánLászló

A HUMDA Zrt. Zöld Busz Program Mintaprojektjében új, elektromos meghajtású busz tesztelése indul december 1-jén Komlón. A BYD K7U típusú midi elektromos busz rásegítő, tehermentesítő járatként, a menetrend szerinti busz előtt közlekedik csütörtöktől egy hónapon keresztül, egészen pontosan december 29-ig. Az autóbusz a város több helyi viszonylatán is megfordul majd, aki kipróbálná, ingyen utazhat vele.

byd_komlon.jpg

A BYD midi busza a komlói autóbusz-állomáson.

(Fotó: Komlói Újság)

A gyártó adatai szerint a jármű maximum 200 kilométeres távolság megtételére képes a 175 kWh kapacitású akkumulátorával és egyszerre 58 fő befogadására alkalmas, közülük 22+1 fő tud helyet foglalni. A HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. által koordinált Zöld Busz Program Demonstrációs Mintaprojekt célja, hogy mind a város, mind az üzemeltető hasznos tapasztalatokat szerezzen az elektromos midi buszok működtetéséről, illetve szemléletformáló szerepe is van a busz forgalomba állításának. A négy hetes demonstráció alatt a Volánbusz Zrt. üzemelteti az autóbuszt, amely nyolc vonalon közlekedik majd a városban. A gyártó BYD biztosítja a jármű energiaellátásához a töltőberendezést, amelynek teljesítménye 100 kW. Ennek segítségével maximális teljesítményleadás mellett kevesebb, mint két óra alatt képes feltölteni a tesztelendő autóbusz 175 kWh-s akkumulátorát.

byd_2.jpg

(Az teljes hosszban alacsony padlós autóbusz belső tere.)

(Fotó: MagyarBusz.info)

A komlói mintaprojekteken olyan üzemeltetési tapasztalatokat szerzünk, amelyek jövőbeni beruházásokat alapozhatnak meg és segíthetik a hazai tömegközlekedés járműállomány megfelelő ütemű modernizálódását. A Zöld Busz Programban eddig összesen 79 elektromos meghajtású autóbuszt adtunk át 5 helyszínen, a budapesti agglomerációban, Veszprémben, Miskolcon, Székesfehérváron és Debrecenben. Az ilyen demonstrációs mintaprojektek alapozzák meg a jövőben buszbeszerzéseket – emelte ki Weingartner Balázs, a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. elnök-vezérigazgatója.

- A Volánbusz célja nem csupán az utasok magas színvonalú kiszolgálása, hanem az is, hogy innovatív tudásközponttá alakulva segítse az új járműtípusok fejlesztését, munkába állításukat és költséghatékony üzemeltetésüket. Ennek érdekében a közlekedési vállalat – az Európában egyik legnagyobb flottával rendelkező autóbuszos társaságként – örömmel és rendszeresen részt vesz az új modellek tesztelésében is, hiszen ez hozzájárul ahhoz, hogy olyan buszokat szerezzen be, amelyek innovatív megoldásokkal csökkentik a fenntartásuk költségeit, ugyanakkor megfelelnek a 21. századi utazási igényeknek is. Az emelkedő energia- és üzemanyagárak, a karbonsemlegesség 2050-es elérésére vonatkozó nemzetközi és hazai vállalások arra késztetik a Volánbuszt, hogy minél több alternatív meghajtású járművet állítson forgalomba, ezért különösen fontos a minél szélesebb körű tapasztalatszerzés – hangsúlyozta Kruchina Vince, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója.

 - Megtisztelő számunkra, hogy Komlót egy ilyen kiemelt környezetbarát programhoz kérték fel partnerként. Városunk mindig is nyitott volt az újdonságokra, elkötelezett híve a tömegközlekedés  modernizációjának. Bízom abban, hogy az itt élők együttműködése és természeti sajátosságaink nagyban hozzájárulnak a további fejlesztésekhez, - mondta a teszt kapcsán Polics József, Komló polgármestere.

zoldbusz_menetrend.jpg

(A zöld busz komlói menetrendje.)

A BYD 2017. áprilisában nyitott gyárat Komáromban, ahol kizárólag elektromos autóbuszokat gyártanak, szerelnek össze és tesztelnek, míg – a humán erőforrást is beleértve – a hazai hozzáadott érték megközelítőleg 40-45 százalék. 

Komló, 2022. november 30.

A bejegyzés trackback címe:

https://komloitomegkozlekedes.blog.hu/api/trackback/id/tr8717990752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása