Komlói Autóbuszos Tömegközlekedés

MEG LETT A REJTÉLYES ÉLETMENTŐ BUSZVEZETŐ

2023. február 13. - BánLászló

Február 1-jén majdnem gyalogosgázolás történt Komló belvárosában, az egykori Csillesor előtti átkelőn. Egy autóbuszvezető jelzésének köszönhetően azonban, az utolsó pillanatban sikerült visszalépnie a gyalogosnak, a belső sávban érkező és nem lassító autó elől. Az életet mentő buszvezető felkutatására megmozdult az egész város, a Volánbusz Zrt.-hez is eljutott az eset híre, a cég közleményt is kiadott, ezt közöljük módosítás nélkül.

credoarc.jpg

EGY VÁROS NYOMOZOTT MUNKATÁRSUNK UTÁN – KI LEHETETT A REJTÉLYES MEGMENTŐ?

Szinte felforrt egy kisváros online közösségi élete: mindenki arra volt kíváncsi, ki lehetett az az autóbusz-vezető, aki dudálással mentette meg egy gyalogos életét Komló belvárosában.

Több mint 364 like-ot, rengeteg hozzászólást és 152 megosztást eredményezett a Komlói Autóbuszos Tömegközlekedés közösségi oldalán megjelent hír, miszerint február 1-jén a baranyai város négy sávos főútjának zebráján átkelő hölgy életét figyelemfelhívó dudaszóval mentette meg társaságunk autóbusz-vezetője. Részlet a közösségi oldalon megjelent levélből: „Hálás köszönetemet szeretném kifejezni egy buszsofőrnek, aki ma megmentette az életem. Centiken és a dudaszón múlt az életem. Sajnos, nem tudom, milyen járat vezetője volt az őrangyalom”.

Mint kiderítettük: Gaszt Bálint autóbusz-vezető munkatársunk volt a titokzatos megmentő.

A történet szerint a külső sávban érkező menetrend szerinti autóbusz lassított, annak vezetője szabályosan megállva átkelésre engedte a hölgyet a zebrán. Az udvarias gesztust határozott kézmozdulattal is jelezte számára a járat vezetője, így a gyalogos elindult. Ám ekkor a belső sávban nagy sebességgel egy fehér autó érkezett, amely nem lassított a gyalogátkelő előtt. Ezt a visszapillantó tükörben észlelhette a buszvezető, mert hirtelen dudálással figyelmeztette a gyalogost az érkező veszélyre. Ebben a pillanatban az átkelő gyalogos megtorpant és tőle pár centire húzott el a fehér színű gépkocsi. Elmondása szerint másodperceken múlt, hogy nem történt súlyos, akár végzetes baleset.

Gaszt Bálint, a komlói „őrangyal”

„Ez már nem az első eset harminc év alatt, amióta a társaságnál vagyok. Sajnos a közlekedésben résztvevők közül sokan nem tanulták még meg, hogy a gyalogos átkelőhelyet mindig óvatosan, körültekintően kell megközelíteni. A mostani esetnél is, amikor megálltam és átengedtem a hölgyet a zebrán, abban a pillanatban ösztönösen a visszapillantó tükörbe néztem, amikor megláttam, hogy egy személyautó olyan sebességgel közelít a zebra felé, hogy nem tud majd megállni” – kezdi sokat tapasztalt munkatársunk. „Abban a pillanatban egy hatalmasat dudáltam, hogy a hölgy figyelmét magamra vonjam. Szegény meg is ijedt, ugyanis minden a másodpercek töredéke alatt zajlott. Bele sem merek gondolni, hogy mi történhetett volna. Harminc éve dolgozom autóbusz-vezetőként, ez sok idő ahhoz, hogy megijedjek ilyen helyzetekben; inkább megerősíti bennem azt, hogy még jobban kell figyelni nem csak magunkra, hanem mindenkire. Remélem ebből tanult a személyautó vezetője, aki nem állt meg az eset után, hiszen nem történt baleset, de feltételezem észrevette, hogy majdnem elütött egy gyalogost” – mondja Gaszt Bálint. „Több mint harminc éve vezetek, azóta nagyot változott a közlekedési morál, sajnos nem a jó irányba. Egyre komolyabb autók vannak az utakon, ami a sebesség gyorsulását hozta, hiányzik az előzékenység, sok a figyelmetlen sofőr, mindenki siet, türelmetlen. A gyalogosok sokszor nincsenek tisztában a rájuk vonatkozó szabályokkal, ami szintén nehezíti a mindennapos közlekedési rutint. Speciel én nagyon örülök, ha rendőrt látok az utakon és azt, hogy ellenőriznek, mindezt csak jó szándékból, mert tudom, hogy ez mindenki érdeke. Az autóbusz-vezetők nevében mondhatom, hogy mi a hétköznapokban sok balesetet előzünk meg azzal, hogy jobban figyelünk a hivatásunkból kifolyólag. Tudom közhely, de mindenkit hazavárnak” – zárja sorait munkatársunk.

Forrás: Volánbusz Zrt. - Kommunikációs Igazgatóság

2023.02.13.

A bejegyzés trackback címe:

https://komloitomegkozlekedes.blog.hu/api/trackback/id/tr1218048308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása