Komlói Autóbuszos Tömegközlekedés

TAVALY IS NÉPSZERŰEK VOLTAK A KOMLÓRÓL INDULÓ TÁVOLSÁGI JÁRATOK

2023. január 03. - BánLászló

Az elmúlt két évben rendkívül sokat fejlődött a távolsági autóbuszos közlekedés Komlón, sőt gyakorlatilag előtte nem is volt ilyen. A várost elkerülték ezek az autóbuszok, csak átszállással lehetett távolabbi úti célokat elérni. A jég megtört és 2021. nyarától új autóbuszjárat közlekedik Komlóról a Balatonhoz és Zalakarosra, bővült a Komló-Budapest járatok száma is és új kapcsolat jött létre Komló és Székesfehérvár között. De vajon megérte ezeket a járatokat létrehozni? Most utasszámokkal támaszthatjuk alá, hogy igen.

fjx-474.jpg

(Fotó: Rozs Bence)

A Blogunk birtokába jutott hivatalos adatok alapján kijelenthető, hogy Komlóról és Komlóra érdemes volt távolsági járatokat indítani, téves volt az az évtizedeken át fennálló szemlélet, amely ezzel szembement. Népszerűek a budapesti buszjáratok és a tavaly szeptemberben bevezetett székesfehérvári járat is szép számokat hozott már az első két hónap során.

A Volánbusz Zrt. által kiadott hivatalos táblázat alapján megállapítható, hogy az utasszámok folyamatosan nőnek minden Komlót érintő távolsági járat esetében, sőt kiderült egy igen meglepő adat is, de erre írásunk végén visszatérünk.

A 1136-os számú Komló-Budapest autóbuszvonalon 2021-ben, összesen 8732 utast szállítottak a járatok. Mivel hetente négy járat közlekedik (kettő pénteken, kettő vasárnap), havonta 16 járattal lehetett utazni, ez éves szinten -a tizenkét hónapot figyelembe véve- 192 induló járatot jelent. Ha a 8732 utast visszaosztjuk erre a 192 járatra, megkapjuk, hogy egy-egy autóbuszon átlagosan 45 utas tartózkodott, ami az 51 ülőhelyes kapacitást figyelembe véve igen szép kihasználtságot jelent.

A 2022-es esztendőre vonatkozóan csak január és október között látunk adatot, amelyből kiderül hogy a január 1-től október 31-ig realizálódott 8045 utassal számolva már 50 utas jutott egyetlen járatra, a tíz hónapos időszakot figyelembe véve. Ez alapján az is kijelenthető, hogy tavaly tovább növekedett az autóbuszt választó utasok száma Komló és a főváros között.

komlo-bp_utasszam.jpg

 

Ha a 1804-es számú Komló-Siófok-Székesfehérvár autóbuszjáratot nézzük, hasonló jó eredményeket kapunk. A járat 2022. szeptember 4-én közlekedett először, utasszám adatok szintén október 31-ig állnak rendelkezésre. A két hónapos időszak alatt összesen kilenc alkalommal indult útnak a járat, ez idő alatt összesen 402 utast szállított. Visszaosztással látható, hogy egy-egy vasárnap átlagban 44 fő utazott az autóbuszokon, amely 80%-os kihasználtságot jelent.

komlo-fehervar_utasszam.jpg

 

Bár a 1578-as számú (Pécs)-Komló-Balatonlelle-Balatonmáriafürdő-Zalakaros járatra vonatkozóan utasforgalmi adatokkal nem rendelkezünk szintén sikerről beszélhetünk. Ezt pedig két tényező támasztja alá, nevezetesen, hogy igény volt a pénteki járatra is és egy helyett, két autóbuszt kellett útnak indítani 2021. és 2022. nyarán Komlóról. Ezt az utasok magas száma indokolta, számok helyett így ezzel tudunk érvelni a járat mellett.

Véleményünk szerint ezek az adatok magukért beszélnek, igazolják, hogy szükség van ilyen távolsági járatokra, Baranya második legnagyobb városából, amely korábban méltatlan hátrányban volt ezen a területen. Itt nagy köszönet jár a komlóiaknak is, akik éltek és élnek ezekkel az utazási lehetőségekkel és használják a járatokat. Értük kezdeményeztük őket és láthatóan hálásak ezért, Blogunk pedig nekik hálás. A Volánbusz Zrt. hozzáállása pedig példás és megkerülhetetlen volt minden esetben. Amióta országos szolgáltatóként Komló város helyközi és távolsági járatait is ők üzemeltetik, megfordult a negatív tendencia. Nyitottan, támogatóan álltak ötleteinkhez és amikor lehetőségeik adottak voltak, segítették a fejlesztések megvalósulását. Örülünk annak is, hogy Komló Város Önkormányzata rendre elismeri munkánkat és eredményeinket, az erkölcsi megbecsülés ugyanis fontos számunkra.

A végére pedig jöjjön egy bennünket is meglepett statisztikai adat, amelyet ígértünk az elején. 2021-ben a 47-es Dombóvár-Komló vasútvonalon 3219 utast szállítottak, egy szerelvényen átlagban 6-8 fő utazott. A Volánbusz ugyanebben az évben a Komló-Dombóvár, Komló-Sásd, Komló-Godisa, Komló-Gödre járatokon összesen 452.216 utast szállított el, derül ki ugyanezen hivatalosan kiadott adatokból. Ezt azt jelenti, hogy a vasútvonal mentén lévő települések lakói messze jobban támogatták/használták az autóbuszos utazást, mint a vonatos lehetőséget.

komlo-dombovar_utasszam.jpg

Hozzá kell tennünk azt is, hogy tavaly, vagyis 2022-ben az előzetes számítások szerint 9-10 ezer körüli utasszám realizálódhatott a komlói vasútvonalon. Ez egyértelmű növekedést, sőt jelentős növekedést jelent, amelyhez hozzájárulhatott a Covid-járvány vége, hiszen 2021-ben még részben különleges menetrend volt a vonalon, tavaly pedig nőtt a járatok száma is. Ám még így is messze elmaradt a vonatok utasszáma az autóbuszokéhoz képest, utóbbinál 2022. októberéig 415.162 utast tartanak nyilván.

2023. január 3.

A bejegyzés trackback címe:

https://komloitomegkozlekedes.blog.hu/api/trackback/id/tr9818017498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása