Komlói Autóbuszos Tömegközlekedés

Hat darab új elektromos autóbusz érkezhet Komlóra

2023. október 25. - BánLászló
A budapesti agglomeráció és hat megyeszékhely után, hamarosan hat kisebb városban is a helyi közösségi közlekedés zöldítésére készül a Volánbusz 20 új elektromos autóbusz beszerzésének tervezésével. Az eddig sikeres Zöld Busz Program folytatása lesz ez, a környezet további védelme és a szolgáltatási színvonal fejlesztése érdekében. A fejlesztésnek köszönhetően a hat településen összesen évente több mint ezer tonnával csökkenhet a szén-dioxid-terhelés. Komlóra hat darab vadonatúj autóbusz kerülhet, ezek kizárólag a helyi forgalomban fognak részt venni.
komlo_elektromos.png

(Fotó: Volánbusz Zrt.)

A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. továbbra is kiemelten fontosnak tartja, hogy –a kormányzat céljaival összhangban– hazánk 2050-re karbonsemleges országgá váljon, ezért a közösségi közlekedés megújítását és a károsanyag-kibocsátás csökkentését célzó program folytatódik, a 25 ezer főnél kevesebb lélekszámú települések számára is megnyitva a lehetőséget a helyi flotta elektrifikálására.

A Volánbusz tervei szerint, amennyiben a fejlesztéshez szükséges források rendelkezésre állnak, úgy Balatonfüreden 3, Hajdúszoboszlón 1, Komáromban 2, Komlón 6, Tatán 5 és Várpalotán 3 darab elektromos meghajtású, kéttengelyes szóló, alacsonypadlós, helyi kivitelű, tehát kifejezetten a városi forgalomban résztvevő jármű állhat majd forgalomba.

Az autóbuszok üzemanyag-ellátását az MVM Mobiliti Kft. és a Volánbusz közös vállalata, a Mobiliti Volánbusz Kft. által telepített töltőberendezések fogják biztosítani a települések műszaki telephelyein vagy állomásain.

Az autóbusz-beszerzésre vonatkozó feltételes közbeszerzés ajánlattételi felhívása 2023. október 25-én jelent meg. A szerződéskötést –a beszerzéshez szükséges források rendelkezésre állását követően– 2024. januárjára tervezi a közlekedési vállalat, annak érdekében, hogy az autóbuszok már a jövő évben, a lehető leghamarabb az utasok szolgálatába állhassanak. A projekt megvalósulása esetén a Volánbusz 20 százalékkal bővítheti elektromos flottáját.

A HUMDA által koordinált Zöld Busz Program keretében a Volánbusz eddig összesen 100 elektromos autóbuszt állított forgalomba a főváros vonzáskörzetében, valamint Székesfehérvár, Zalaegerszeg, Győr, Eger, Szolnok és Szeged helyi közlekedésében.

A Volánbusz jelenlegi elektromos flottája –a dízelüzemű járművek kiváltásával– évente mintegy 5500 tonna szén-dioxidtól mentesíti az érintett települések levegőjét, ami 2000 személygépkocsi éves kibocsátásának felel meg. Az újabb 20 e-busz további több mint 1000 tonna szén-dioxiddal alacsonyabb környezetterhelést jelent majd, és korszerűbb, kényelmesebb, csendesebb, valóban 21. századi színvonalú szolgáltatást biztosít a hat város lakosai, utasai számára.

Forrás: Volánbusz Zrt.

2023. október 25.

A bejegyzés trackback címe:

https://komloitomegkozlekedes.blog.hu/api/trackback/id/tr7018242785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása