Komlói Autóbuszos Tömegközlekedés

NÉGY KIFLI ÁRÁBA KERÜL MAJD EGY BUSZJEGY KOMLÓN

2022. december 15. - BánLászló

A Volánbusz Zrt. kérésére 11 év után emelkedik Komlón a helyi járatokra érvényes buszjegyek és bérletek ára, a város képviselő-testülete december 14-i ülésén döntött erről. Az új tarifák 2023. február 1-től lesznek érvényesek.

vonaljegy.jpg

A Volánbusz Zrt. kezdeményezte a helyi járatokat megrendelő komlói önkormányzatnál, a városi autóbusz közlekedésben alkalmazandó díjak emelését. A cég indoklásában kifejtette, hogy a tarifák közel 11 éve, azaz 2012. január 1. óta változatlanok, az azóta bekövetkezett áremelkedések és növekvő infláció következtében az ebből származó bevételek már nem fedezik a kiadási oldalt. Az autóbusz-társaság három tarifamódosítási változatot küldött, végül a komlói képviselő-testület Polics József polgármester javaslatára, a legenyhébb mértékű emelést hagyta jóvá.

Ennek értelmében az alábbi jegy- és bérletárak lépnek érvénybe 2023. február 1-től:

viteldijak_2023.jpg

A tarifaemelést tartalmazó előterjesztésben olvasható, hogy a helyi járatú tömegközlekedés tényleges és prognosztizált vesztesége évre-évre nő, amelyet az utóbbi esztendőkben a magas inflációs környezet is tovább terhel. Komló Város Önkormányzata évek óta a települési önkormányzatok rendkívüli költségvetési támogatásából (REKI) finanszírozza a helyi járatú tömegközlekedés ezen veszteségeit, amely azonban -mint mérlegeléstől függő, nem állandó normatíva- évről-évre bizonytalansági faktort jelent az önkormányzat mindenkori költségvetésében.

A Komlói Tömegközlekedés Blog is megalapozottnak tartja a jegy- és bérletárak emelését, mondta Bán László, a blog vezető-szerkesztője.

- Sejthető volt, hogy előbb-utóbb sor kerül erre, egy évtizede nem változtak a viteldíjak, miközben körülöttünk minden sokkal drágább lett. Az üzemanyagárak, az autóbuszok fenntartási költségei, a bérek emelkedése elkerülhetetlenné teszi, hogy 2023-ban Komlón is emelkedjenek a tarifák. Végső soron ez egy szolgáltatás, amelyet azoknak kell, vagy kellene megfizetni, aki igénybe veszik. Az új, 300 Ft-os jegyár annyit jelent, hogy négy kifli áráért -75 Ft-al számolva- lehet ezután utazni a komlói helyi járatokon, ami így elég furcsán hangzik és még mindig messze van attól az ártól, ami kívánatos lenne, amiből pl. új autóbuszokat tudna vásárolni a város. Ez csak a veszteséget tudja csökkenteni, ami reményeink szerint az új helyi menetrenddel még tovább apadhat. Aki teheti váltson tömegközlekedésre Komlón, hiszen a járatsűrűség és a lefedettség szinte egyedülálló a hasonló városokhoz képest, tíz liter benzin árából összvonalas bérlet vásárolható, ami korlátlan utazásra jogosít egy hónapon át, - nyilatkozta Bán László, blog-vezető.

mas_varosok.jpg

Számos városban már idén is többe került egy autóbusz vonaljegy, mint Komlón és ezeken a településeken várhatóan szintén tovább nőhet a tarifa jövőre. A kedvezőtlen gazdasági környezet miatt szinte minden városban jelentősen megnövekedhet a tömegközlekedés működtetéséhez szükséges összeg, ezt pedig a legtöbb helyen áremeléssel próbálják kompenzálni, de vannak olyan városok is, ahol jelentős menetrendi szűkítéséket vezettek be, vagy ilyet terveznek. Ehhez képest Komlón egy olyan új menetrend készült és áll bevezetés előtt, amely nem tartalmaz járat törléseket, vonal összevonásokkal éri el a megtakarítást. Ez és a mostani áremelés is szükséges a kiszámítható és stabil működéshez.

Komló, 2022. december 14.

A bejegyzés trackback címe:

https://komloitomegkozlekedes.blog.hu/api/trackback/id/tr4618002624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása