Komlói Autóbuszos Tömegközlekedés

FIATALÍTJA A KOMLÓI HELYI AUTÓBUSZ-FLOTTÁT A VOLÁNBUSZ

2022. január 01. - BánLászló

SZOMBATHELYRŐL JÖN A FELMENTŐSEREG

lzs1-k.jpg

Credo autóbuszok Szombathely autóbusz-állomáson, több példány már Pécsett van, hogy hamarosan Komlón álljanak munkába

(Fotó: Ian Lynas)

Már januárban megfiatalodik a komlói helyi autóbusz-flotta. A korábbi előrejelzéseknek megfelelően Szombathelyről érkeznek Credo BN12 típusú autóbuszok (fenti képen) Komlóra, ennek előzménye, hogy a vasi megyeszékhely vezetése 2021. júniusában úgy döntött, 2022. január 1-től nem a Volánbusz Zrt.-t, hanem az osztrák többségi tulajdonú, soproni székhelyű Blaguss Agora Hungary Kft.-t bízza meg az autóbusszal végzett, helyi menetrend szerinti személyszállítási feladatok ellátásával. Mivel a Volánbusz Zrt. december 31-én csaknem teljesen kivonult a szombathelyi helyi járati közlekedésből, jó néhány autóbusz felszabadult a városban. A Volánbusz Zrt. természetesen ezeket szétosztja azokon a településeken, ahol jelenleg is végzi a helyi járati feladatokat, elsősorban oda helyezi őket, ahol nagyon öreg a járműpark. A Komlói Tömegközlekedési Blog, a június 24-i szombathelyi döntés után szinte azonnal kéréssel fordult a Volánbusz Zrt.-hez, hogy amennyiben a kivonulás valóban megtörténik, helyezzenek át 10-12 darabot Komlóra, a vasi megyeszékhelyen szolgáló és ott felszabaduló Credo BN12 buszokból. Ezt a kérésünknek ősszel megismételtük, közben úgy tudjuk szakmai berkekben is megindult a kezdeményezés annak érdekében, hogy Komló nyertese legyen az átcsoportosításnak, információink szerint a város vezetése is jelezte igényét a járművekre. Év végén az iho.hu szakportál iparági forrásokra hivatkozva már azt írta, hogy a szóban forgó buszokat Tata, Komló és Békéscsaba kaphatja meg. Szombathelyen összesen 21 darab Credo BN12 autóbusz szolgált, úgy tudjuk ebből végül 4 darab érkezik Komlóra, ráadásul ezek az ottani flotta legfiatalabb tagjai. A Komlóra érkező három ajtós, alacsonypadlós járműveket 2011. decemberében helyezték forgalomba Szombathelyen, tehát éppen tíz évesek. A 106 utas szállítására alkalmas autóbuszok érkezése több szempontból is ideális lesz, hiszen amellett, hogy az utazóközönség korszerűbb járművekkel utazhat, az önkormányzatot nem terheli amortizációs költség, ami gyári új autóbuszok esetében jelentős többlet terhet róna a város költségvetésére. Nem elhanyagolható az sem, hogy jelentősen csökken a komlói helyi forgalomban résztvevő autóbuszok átlagéletkora. Komlón az ország egyik legidősebb járműparkja végzi a helyi járati feladatokat, jelenleg az autóbuszok átlagéletkora 17,2 év, de futnak húsz évesnél idősebb járművek is. A Credo-k érkezésével, valamint a nyáron forgalomba állt Credo EN12 típusú autóbuszokkal 11-12 évre szorítja vissza az átlagéletkort a Volánbusz Zrt., ami már országos viszonylatban is jónak mondható. Úgy tudjuk, hogy a jelenleg fehér, de az alsó sávban színes autóbuszokat nem festik át mielőtt Komlón bemutatkoznának, de a szombathelyi arculathoz tartozó kék csíkok eltűnnek róluk

ldc.jpg

A Credo BN12 autóbusz egyébként nem ismeretlen a komlói utazóközönség előtt, 2008-ban négy ilyen típusú jármű érkezett a városba, és bár azóta kettőt Sopronba áthelyeztek, az LDC-661 (képünkön) és LDC-664 rendszámú autóbusz továbbra is Komlón dolgozik. Már januárban megérkezhet a négy darab átcsoportosított jármű Szombathelyről, így összesen 6 darab BN12-es szolgálhatja majd az utasok kényelmét, Baranya második legnagyobb városában. Ezzel egyidőben kivonásra kerülnek az utolsó Ikarus 260-as járművek, amellyel egy több évtizedes korszak zárul le véglegesen. Komlót egyébként az utóbbi időben kiemelten kezeli a Volánbusz Zrt., a cég ugyanis több nagyszabású fejlesztést hajtott végre, a közelmúltban megújította a Komló-Pécs vonal menetrendjét, valamint 4 darab korszerű Volvo 8900-as autóbuszt állított forgalomba a térségben. Az önkormányzat is tette a dolgát a tömegközlekedés fejlesztéséért, új autóbusz-állomást hoztak létre, január végétől pedig a városvezetés kezdeményezésére új helyi járati vonalak nyílnak a munkába járást megkönnyítendő. 

2022. január 10. 

A bejegyzés trackback címe:

https://komloitomegkozlekedes.blog.hu/api/trackback/id/tr3916800600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása