Komlói Autóbuszos Tömegközlekedés

54 ÉVES A NAGYMÁNYOK-KOMLÓ-SIKLÓS AUTÓBUSZJÁRAT

2022. május 02. - BánLászló

nagymanyok_siklos.jpg

Térképen a járat útvonala

Ebben a hónapban, május 26-án lesz 54 éve annak, hogy a MÁVAUT új autóbuszjáratot indított a tolna megyei Nagymányok és baranya megyei Siklós között. Bár nem kerek az évforduló, mégis úgy gondoltuk, hogy megemlékezünk erről a járatról, amely Komlón is áthalad, így a város egyik legrégebbi távolsági járatának számít. A Dunántúli Napló 1968. május 25-én közölt cikket arról, hogy a MÁVAUT (a mai Volánbusz jogelődje) beindítja a járatot másnap, azaz május 26-án. Az akkori menetrend szerint a busz 6:30-kor indult Nagymányokról, az egregyi-völgy településein, majd Komlón és Pécsett is áthaladva 9:05-kor érkezett meg Siklósra. Fontos volt ez a járat a komlóiaknak, hiszen ezzel létesült közvetlen átszállás nélküli kapcsolat, a gyógyfürdője miatt népszerű Harkánnyal is. 

dn_cikk.jpg

Részlet a Dunántúli Napló 1968. május 25-i számából

(Forrás: Dunántúli Napló digitális archívum)

A járat azóta is naponta közlekedik, gyakorlatilag a menetrendje az öt évtized alatt csak kis mértékben változott. Komlóra 7:21-kor érkezik Nagymányok felől és 7:30-kor indul tovább Siklós felé, ahová 9:05-kor érkezik. Visszafelé Siklósról 17:00-kor, Harkányból 17:10-kor indul a járat, Komlóra 18:36-kor érkezik és 18:40-kor indul tovább Nagymányokra, ahová 19:24-kor fut be. 

Az idők során természetesen más-más jármű szolgálta ki a vonalat, megfordult rajta számos Ikarus típus, majd 2003-tól egy NABI 700 SE autóbusz dolgozott a vonalon.


nabi.jpg

A NABI 700 SE hosszú évekig volt a Nagymányok-Siklós járat "fordakocsija", vagyis ez az autóbusz vitte minden nap a járatot.

(Fotó: Busportonline)

 

Napjainkban pedig, 2021. júniusától egy vadonatúj Credo Econell, az SSM-501 rendszámú jármű állt be a vonalra, a sárga autóbusz napközben egyébként nem pihen, Siklós és Pécs között is dolgozik, egészen a 17 órai visszaindulásig.

ssm-501.jpg

A Nagymányok-Siklós járat 2022. május 1-jén a komlói autóbusz-állomáson várakozik.

(Fotó: Rozs Bence)

Érdekességképpen megjegyezzük, hogy nem ez az egyetlen közvetlen járat létezett, amivel a komlóiak Harkányba el tudtak jutni. Éppen tíz évvel a nagymányoki járat beindulása után, 1978. május 28-án, reggel 6 órakor indult el Komló város első és azóta is egyetlen nemzetközi autóbusz járata Eszékre, azaz a jugoszláviai Osijekbe. A járat nagy sikernek örvendett, mindig sok utas volt rajta, Harkányig is sokan használták. Sajnos azonban az időközben kitört délszláv háború miatt, a Pannon Volán 1991. május 11-én felfüggesztette a járat közlekedését. Az újraindítás ugyan időről-időre felvetődött, de végül a mai napig felfüggesztett státuszban van a járat. Részletesebb erről a Komlói Újság online felületén olvashatnak. 

2022. május 2.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://komloitomegkozlekedes.blog.hu/api/trackback/id/tr5717822105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása