Komlói Autóbuszos Tömegközlekedés

Elérhető a részletes új komlói menetrend

Elkészült a letölthető, nyomtatható verzió

2023. április 14. - BánLászló

A mai naptól elérhető a teljes komlói autóbusz menetrend, amely 2023. május 1-jén lép életbe. Blogunk korábban több héten át saját grafikák segítségével mutatta be a menetrendet, most azonban letölthető a Volánbusz Zrt. szakemberei által készített verzió is. Ez azért fontos, mert ezekből az ábrákból már kiolvashatók a megállóhelyi menetrendek is.

palyaudvar2.jpg

Az utazóközönség régóta várta azt a menetrendet, amely az egyes megállók szerint is bemutatja, hogy mikor indul az adott járat. A busztársaság a jól megszokott, átlátható formátumban készítette el az új komlói menetrendet. Valamennyi vonal, valamennyi járat menetrendje IDE kattintva egyben letölthető, majd a fájl kicsomagolása után böngészhető, tanulmányozható, sőt ki is nyomtatható.

A menetrendi ábrák mellé ismét adunk információkat a főbb változásokról, városrészenként mutatjuk be mire kell számítani május 1-től. 

Változások Komló helyi közlekedésében városrészenként

Szilvás és Somág városrészek:

A városrészeket érintő autóbuszvonalak: 8, 9, 9B, 10, 11, 12, 18, 18B, 19

Az érintett a városrészeket egész nap közvetlen autóbuszjáratok kötik össze Dávidfölddel és Körtvélyessel, valamint jellemzően munkanapokon este és hétvégén Kökönyössel. Az iskolai előadási napokon közlekedő, elsősorban tanulószállítást biztosító reggeli autóbuszok más járatszámmal, de továbbra is közlekednek. Munkanapokon üzemkezdettől a kora délutánig közvetlen autóbuszjáratok kötik össze ezeket a városrészeket a Kórházzal is. A közvetlen járatoknak köszönhetően a város különböző területei közelebb kerülnek egymáshoz, amely összességében rövidebb eljutási időket eredményez. A jelenlegi 8-as útvonalán a 8-as, 18-as, 18B-s járatok, a jelenlegi 8A útvonalán a 9-es, 9B-s, 10-es, 19-es járatok, míg a jelenlegi 8B útvonalán a 11-es és 12-es járatok közlekednek. A menetrend kialakítása során kiemelt figyelmet kapott, hogy a Szilvás és Somág felé közlekedő autóbuszok minden esetben igazodjanak a Pécs felől érkező vagy Pécsre közlekedő autóbuszokhoz. A városrészeket a reggeli csúcsidőben 5-10, délelőtt 20, délután 10-15, este és szabad- és munkaszüneti napokon jellemzően 30 percenként közlekedő autóbuszok szolgálják ki. Ez alól kivétel képeznek a szabadnapi délelőtti órák, amikor 20 perces közlekedés segíti a területen élőket a közlekedésben. Szabad- és munkaszüneti napokon délután a jelenlegi 30-60 perces járatsűrűség helyett gyakrabban, egységesen 30 percenként indulnak az autóbuszok, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy Pécs irányába mindig a lehető legrövidebb átszállási idővel kelljen számolni a szilvási és somági utasoknak.

Kenderföld városrész:

A városrészt érintő autóbuszvonalak: Vörösmarty utca felé: 8, 18, 18B

az Ipari út felé: 2, 3, 7, 7A, 17, 17B, 5721-5729, 5932

A városrészt javarészt a jelenlegivel megegyező autóbuszjárat érinti. Közvetlen összeköttetés nyílik Körtvélyes, Dávidföld, illetve esetenként Kökönyös irányába is. Reggel átszállásmentesen (18-as járatok) lesz elérhető Kenderföldről a Nagyrét utcai Ipari park, délután pedig közvetlen járatok (8-as autóbuszok) segítik a hazautazást is Körtvélyes felől. A városrészre érvényes „A” zónabérlettel a Vörösmarty utcát érintő autóbuszjáratokon kívül az Ipari úton közlekedő járatok is igénybe vehetők, mely szintén hozzájárul a térség gyakoribb megközelítéséhez, ez a Zrínyi utca, Tompa Mihály utca, Arany János utca lakóinak jelent plusz opciót.

Gagarin utca térsége:

A városrészt érintő autóbuszvonalak: 9, 9B, 10, 11, 12, 19

Közvetlen járatok kötik össze a városrészt Dávidfölddel és Körtvélyessel, illetve bizonyos időszakokban a Kórházzal és Kökönyössel is. A térség megállóhelyét érintő autóbuszjáratok gyakorisága legtöbb esetben megegyezik a jelenlegi járatsűrűséggel, de szabad- és munkaszüneti napokon jelentősen sűrűbb autóbuszközlekedés valósul meg a területen. A megállóhely kiszolgálása munkanapokon a jelenlegi 6:25 perc helyett, már 4:25 perctől megvalósul, így a kora hajnalban dolgozni indulók számára is elérhetővé válnak az autóbuszjáratok.

Zobák-akna, Gesztenyés:

A városrészt érintő autóbuszvonalak: Zobák-akna felé: 1, 13, 15 ; Gesztenyési út felé: 5622, 5710, 5711, 5857

Zobák-akna és Dávidföld között, Kökönyös, Bányász utca érintésével munkanapokon napközben, 15-ös jelzéssel közvetlen autóbuszjáratok közlekednek majd, amelyek csak az Autóbusz-állomásig közlekedő megszokott 1-es járatokat egészítik ki. A közvetlen járatoknak köszönhetően munkanapokon egész nap átszállás nélkül lehet eljutni a Tröszt, LIDL áruház és a Petőfi tér környékére Zobák-akna/Gesztenyés felől, ezáltal jelentősen csökkennek a városon belül eljutási idők. A reggeli, elsősorban tanulószállítást biztosító 113-as járat május 1-től 13-as számmal indul Zobákról a megszokott 7:18-as időben, ám Kökönyös után meghosszabbított útvonalon egészen Körtvélyesig közlekedik, Nagyrét utcán át. A Zobák-aknát érintő helyi autóbuszjáratok gyakorisága a megvizsgált és jellemző utasszámokat figyelembe véve került optimalizálásra. Ezzel párhuzamosan pedig bizonyos helyközi járatokon az Autóbusz-állomás és Gesztenyési út között elfogadják majd a helyi díjtermékeket is, amelynek köszönhetően az érintett szakaszon a jelenleginél gyakrabban közlekednek az autóbuszjáratok. Ebben a városrészben valamennyi bevont helyközi járat kötelezően megáll majd a városhatáron belül minden olyan megállóban, amelyet a helyi járatok is érintenek. Kiemelt szempont volt a menetrend megalkotásánál, a térség számára is jobb csatlakozások kialakítása, így a legtöbb esetben biztosított lesz az átszállás a pécsi autóbuszokra, illetve a többi helyi járatra is.

Kórház:

A városrészt érintő autóbuszvonalak: 10, 10A

A kórházat érintő autóbuszjáratok a hajnali órákban a megszokottak szerint közlekednek, ám a járatsűrűség a délelőtti órákban növekszik, így egész délelőtt gyakrabban, egységesen 30 perces követési idővel közlekednek majd a járatok, a belváros és az egészségügyi intézmény között. Az új menetrendben 10-es számmal új, közvetlen járatok kötik össze a kórházat Szilvás és Somág városrészekkel, mégpedig óránkénti ciklusban. A 10A járatok csak az Autóbusz-állomás és a Kórház között közlekednek. Ezekkel a járatokkal megvalósul, hogy a belvárosból félóránként indulnak buszok a kórházhoz.

Kökönyös:

A városrészt érintő autóbuszvonalak: 5, 9B, 11, 12, 13, 15, 17B, 18B

Május 1-től a Bányász utca térsége egész nap közvetlen összeköttetést kap Dávidfölddel, valamint bizonyos időszakokban Körtvélyessel, Zobák-aknával, Szilvással, Somággal, a MOM-al és a temetővel is. A városrészt jelenleg érintő 13-as számú járatok helyét munkanapokon napközben és szabadnapokon délelőtt az 5-ös és 15-ös járatok veszik át, ezek Zobák-akna/Autóbusz-állomás és Dávidföld között közlekednek minden esetben Kökönyös, Bányász utca érintésével. Munkanapokon az esti órákban, valamint szabad- és munkaszüneti napokon a területet leginkább a Körtvélyes felé/felől közlekedő járatok érintik majd. Minden olyan járat, ami Körtvélyes irányába közlekedik és érinti Kökönyöst „B” jelzést kapott (9B, 17B, 18B). Fontos előrelépés, hogy a Gagarin iskolában tanuló diákoknak a Bányász utcából egész délután folyamatosan, átlagosan 30 percenként lesz közvetlen járatuk Dávidföld felé, míg egy Móricz Zsigmond utcai átszállással és azonnali csatlakozással Körtvélyes felé is. A Pécsett dolgozó és onnan délután hazaérkező utasoknak is nagy előnyt jelent a helyi járatok Bányász utcai betérése, hiszen a Petőfi téren ugyanabból a megállóból utazhatnak tovább Dávidföld felé, ahol leszálltak a pécsi helyközi járatról. A reggeli, elsősorban tanulószállítást végző járatok Zobák-akna, Körtvélyes és Szilvás felől a továbbiakban is közlekednek. Összességében elmondható, hogy a kelet-kökönyösi városrészt a jelenleginél jelentősen gyakoribb autóbuszközlekedés jellemzi május 1-től.

Dávidföld:

A városrészt érintő autóbuszvonalak: 5, 8, 9, 9B, 17, 17B, 18, 18B, 19

Az új vonalhálózati rendszer egyik nagy nyertese Dávidföld. Itt a jelenleginél jelentősen gyakoribb autóbuszközlekedés valósul meg, mindemellett gyakorlatilag a város számos pontjával közvetlen összeköttetés nyílik. Az Autóbusz-állomás mellett immáron Körtvélyes, Kökönyös, Szilvás, Somág esetében is minden nap teljes üzemidőben közvetlen járatok közlekednek, míg munkanapokon Zobák-akna is elérhető lesz átszállás nélkül. Utaskényelmi szempontból jelentős és pozitív változás, hogy piaci napokon, tehát szombatonként a Körtvélyesből induló és Dávidföldön is áthaladó 8-as számú járattal pl. a TESCO és a Vásárcsarnok is közvetlenül, tehát átszállás nélkül elérhető lesz a körtvélyesi és dávidföldi lakosoknak, természetesen bevásárlás után visszafelé irányban is lehet utazni, amelyhez a 18-as járatot vehetik igénybe az utasok. Mindemellett bizonyos időszakokban a Temető és a MOM felé is közvetlen járatok kötik össze a városrészt. A reggeli és délutáni csúcsidőben a jelenlegi 20 perc helyett átlagosan 15, a délelőtti órákban 50 helyett átlagosan 30 perces autóbusz közlekedést valósul meg. A városrészt érintő járatok jelentős része igazodik a Pécs felől érkező, valamint Pécsre induló autóbuszokhoz.

Mecsekfalu völgy:

A városrészt érintő autóbuszvonalak: 6

A területet a jelenlegi menetrendhez hasonlóan munkanapokon négy járat érinti, melyek számozása és útvonala változatlan.

Körtvélyes:

A városrészt érintő autóbuszvonalak: 6, 7, 8, 9, 9B, 11, 12, 13, 17, 17B, 18, 18B, 19, 5741

A városrész felé a jelenleginél jelentősen gyakrabban közlekednek az autóbuszok, mindemellett számos városrésszel nyílik közvetlen összeköttetés. Ezáltal egész nap közvetlen járatok közlekednek Szilvás, Somág irányába, de innen indulnak a MOM és a Temető felé közlekedő autóbuszok is. Dávidföldre immáron egész nap közvetlen eljutást biztosítanak. Sikonda, illetve Kökönyös felé időszakosan nyílik meg az átszállásmentes közlekedés (Pl. Kökönyösbe csak este, valamint szabad-és munkaszüneti napokon). A reggel Zobák-aknáról induló 13-as járat szintén Körtvélyesig közlekedik. A reggeli, elsősorban tanulószállítást biztosító járat 78B-s járat a 12-es számmal, de változatlan útvonalon jár. Mindemellett a reggeli órákban egy darab Komló felé közlekedő, a délutáni órákban egy darab Magyarszék felé közlekedő 5741-es számú helyközi járat betér a Nagyrét utcán keresztül Körtvélyesbe. A közvetlen járatoknak köszönhetően Körtvélyes közelebb kerül a város többi részéhez, így összességében rövidebb eljutási időkkel lehet számolni a városrészbe utazók számára. Munkanapokon reggel átlagosan 5-10, délután 10-15 percenként indulnak a járatok a körtvélyesi fordulóból, de szabad- és munkaszüneti napokon is több járat érinti a városrészt a javaslat szerint. A körtvélyesi járatok minden esetben igazodnak a pécsi helyközi autóbuszokhoz, melyekre a legtöbb esetben a Petőfi téren, valamint a Tröszt utcánál biztosított a kedvező átszállás lehetősége.

Nagyrét utca:

A területet érintő autóbuszvonalak: 8, 9, 9B, 11, 13, 17, 17B, 18, 5741

Könnyebb lesz a munkába járás május 1-től, az új menetrendben ugyanis a Nagyrét utcai ipari park felé a jelenleginél jelentősen gyakoribb autóbuszközlekedés valósul meg. Ez alapján reggel 20-30 percenként, délután pedig átlagosan 30 percenként érintik majd autóbuszok a területet. A reggeli órákban a jelenlegi 85-ös útvonalán (Aut.áll. - Szilvás - Kenderföld - Dávidföld - Nagyrét utca - Körtvélyes) közlekedő új 18-as számú járatok, délután pedig a jelenlegi 58-as útvonalán (Körtvélyes - Nagyrét utca - Dávidföld - Aut.áll. - Szilvás - Kenderföld) közlekedő új 8-as számú járatok szolgálják ki a területet, a mostaninál jóval sűrűbb követési időkkel. Mindemellett a Nagyrét utcán keresztül haladnak a Körtvélyesen át Sikondára közlekedő autóbuszok is, valamint Magyarszék felől és felé a dolgozó szállítást megkönnyítő helyközi járatok közül jó néhány.

Sikonda:

A városrészt érintő autóbuszvonalak: 7, 8, 9, 9B, 17, 17B, 5741-5748

A városrészt jelenleg érintő 4-es számú autóbuszok megszűnnek, helyüket leginkább a Magyarszék, Sásd, Liget irányába közlekedő helyközi járatok veszik át. A helyközi járatokon kívül, naponta néhány alkalommal közlekednek majd Sikondára helyi járatok is, amelyek minden esetben Körtvélyesen keresztül haladnak át, továbbá szabad- és munkaszüneti napokon néhány helyi járat segítségével közvetlen kapcsolat alakul ki Sikonda és Szilvás között. Az üdülőhelyet érintő járatok sűrűsége csúcsidőben 30-60, egyéb időszakokban 120-150 perc, amelyek nagyjából megegyeznek a jelenlegi járatkövetési időkkel. A Sikondát érintő helyközi járatokon a helyi jegy és helyi bérlet elfogadásra kerül!

Mecsekjánosi, Kisbattyán:

A területet érintő autóbuszvonalak: 2, 3, 5721-5729, 5932

Mecsekjánosiba májustól a 2-es és 3-as számú helyi járatok közlekednek ki, utóbbiak lesznek a kisbattyáni járatok. A városrész elérhetőségében változás lesz, hogy a helyi járatokon kívül, bizonyos esetekben az utasok használhatják majd a helyközi járatokat is. Ezek helyi jeggyel és bérlettel igénybe vehetők. Mecsekjánosi térségében a "D" jelű zónabérletet is megvásárolhatják az utasok. Az új menetrendben nagyobb hangsúlyt kapott az Autóbusz-állomáson a Pécs felé/felől történő csatlakozás, valamint a helyi-helyközi párhuzamosság csökkentése. Összességében a bevont helyközi járatoknak köszönhetően, a jelenleginél gyakoribb közlekedés jellemzi majd a városrészt. A Kertészetet érintő járatok számában és időpontjában jelentősebb változás nem lesz május 1-je után sem.

MOM:

A területet érintő autóbuszvonalak: 7, 17, 17B

A május 1-jén életbelépő új helyi autóbusz menetrendben bizonyos városrészekből könnyebben, átszállás nélkül lehet eljutni majd a MOM-hoz. A MOM-ot jelenleg érintő 16-os helyi járatok megszűnnek, helyüket, a Körtvélyes felé/felől közlekedő 7-es, 17-es és 17B-s járatok veszik át, amelyeknek köszönhetően a MOM-nál dolgozók közvetlen összeköttetést kapnak például a Petőfi tér környékével. Az Autóbusz-állomás és MOM között a jelenlegivel közel megegyező időpontokban közlekednek majd autóbuszjáratok, azonban az Autóbusz-állomás helyett, minden esetben Körtvélyesből indulnak, így biztosítva közvetlen összeköttetést MOM és Körtvélyes között. Az esti műszakos járatpár ráadásul Dávidföldet és Kökönyöst is érinti, így ezekben az időszakokban az onnan utazóknak sem kell átszállni másik autóbuszra. A MOM felől érkező járatok az Autóbusz-állomáson a legtöbb irányba a jelenleginél jobb átszállást biztosítanak Zobák-akna és Szilvás felé is. Fontos megjegyezni, hogy az Autóbusz-állomásról az indulási időpontok változatlanok, ám a MOM-tól 6:20 helyett 6:15-kor, 14:20 helyett 14:27-kor indulnak majd a járatok.

Temető:

A területet érintő autóbuszvonalak: 7, 7A, 17

A temető felé jelenleg közlekedő 9-es autóbuszok megszűnnek, hiszen ezzel a számozással a jövőben Somág-Szilvás irányába közlekednek járatok. Az új vonalhálózat szerint a temetőhöz májustól a 7, 7A és 17-es autóbuszjáratok közlekednek majd ki. A 7A vonal teljes egészében megegyezik a jelenlegi 9-essel, a 7-es, 17-es járatok azonban minden esetben Körtvélyes felől érkeznek a temetőhöz és visszafelé is Körtvélyesig közlekednek, sőt bizonyos járatok Sikondáig is, amely Körtvélyes, Dávidföld és a Petőfi tér irányából jelentősen megkönnyíti majd a temető elérését. A járatok gyakorisága a jelenlegivel nagyjából megegyezik, tehát délelőtt és délután is 2-2 járatpár érinti a területet. Fejlesztés is történik, hiszen munkanapokon délután három autóbusz is érinti a temetőt. Ez azt jelenti, hogy mostani 2 helyett, 3 alkalom is kínálkozik majd a sírkert látogatására.

TUDNIVALÓK AZ ÚJ ZÓNABÉRLETRŐL


Május 1-től nem csak a helyi járati vonalhálózat alakul át, de ehhez igazodva új bérlettípus is megjelenik a városban. Négy területi zóna alapján került felosztásra a város, így lakóhely és úti cél alapján májustól már ZÓNABÉRLETET is lehet majd vásárolni. Ennek különlegessége, hogy az egyvonalassal ellentétben nem csak egy járatra, hanem minden, az adott zónán belül közlekedő helyi járatra érvényes lesz, függetlenül annak számozásától. Mivel ez szélesebb körű utazási lehetőséget biztosít, a zónabérlet 5500 Ft-ba kerül majd, míg a 4600 Ft-ba kerülő egyvonalas bérlet ára nem változik.


Mit jelent a gyakorlatban mindez? Nézzünk egy példát!

Ha valaki megnézi az új menetrendet és ez alapján úgy dönt, hogy utazási szokásaihoz elegendő lehet számára például az eddigi 8-as, vagyis egyvonalas bérlet, mert csak Szilvás és Autóbusz-állomás között utazik rendszeresen, akkor ezt továbbra is megvásárolhatja. Ám, ha az "A" zónához tartozó szilvási, somági, kenderföldi vonalakon közlekedő valamennyi járatot használni szeretné utazásaihoz, akkor a zónabérletet érdemes kiváltani. Ezzel a zónán belül felszállhat a 8-as, 9-es, 9B-s, 10-es, 11-es, 12-es, 18-as, 18B-s, 19-es járatokra is. Abban az esetben, ha egy utas például Szilvás és Körtvélyes, tehát az "A" és "C" zóna között, vagy Zobák és Kökönyös, tehát "B" és "C" zóna között ingázik rendszeresen, mert az életvitele ezt kívánja meg, akkor ott már, ahogy eddig is az összvonalas bérlet vásárlása lesz a kifizetődőbb. Ebben az esetben tehát nem szükséges két darab zónás bérletet vásárolni, hiszen természetesen az összvonalas bérlet minden zóna, minden járatára érvényes lesz, ennek ára is változatlanul 6200 Ft marad.

zonak_1.jpg


"A" zóna: Szilvás, Somág és Kenderföld térsége, vagyis az Autóbusz-állomástól északra fekvő lakóterületeket fedi le, de beletartozik az Ipari út autóbusz-megállóhely is, így ezzel a bérlettel a Kossuth Lajos utcán Mecsekjánosi irányába tartó járatok is használhatók lesznek a Zrínyi utca nyugati végéig.


"B" zóna: Kórház és Zobák-akna, Gesztenyés térsége, vagyis az Autóbusz-állomástól keletre fekvő területeket fedi le, amelybe beletartozik a Kórház is.


"C" zóna: Kökönyös, Dávidföld, Körtvélyes és Sikonda térsége, tehát a zóna területébe tartozik minden olyan városrész, amelynek megközelítéséhez az autóbuszok a Tröszt utcán keresztül közlekednek. Ennek értelmében Kökönyös, Dávidföld, Mecsekfalu, Körtvélyes, Sikonda városrészek és a Nagyrét utcai ipari park által lefedett terület alkotják a zónát.


"D" zóna: MOM, Temető, Mecsekjánosi és Kisbattyán térsége, vagyis a várostól nyugati irányba eső területet fedi le.

A zónabérletek érvényessége ugyanúgy a tárgyhót követő hónap 5. napja lesz, április végétől már megvásárolható! A zónabérlet a helyi járati rendszerbe bevont helyközi járatokon is elfogadásra kerül. Ezzel egyidőben, tehát 2023. május 1-től megszűnnek az alábbi bérlettípusok Komlón: egyvonalas félhavi bérlet, egyvonalas negyedéves bérlet, összvonalas félhavi bérlet, összvonalas negyedéves bérlet, tanuló/ nyugdíjas negyedéves bérlet.

 

Az új viszonylatjelzések 2023. május 1-től:

uj_viszonylatszamozasok.jpg

Az új menetrend bevezetését az autóbusztársaság és az önkormányzat részéről is bevezető kampány kíséri, lesznek tájékoztató szórólapok és megvásárolható menetrendi füzet is kapható lesz hamarosan.

2023. április 14.

A bejegyzés trackback címe:

https://komloitomegkozlekedes.blog.hu/api/trackback/id/tr7618099370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Földes Balázs 2023.05.01. 17:16:08

Ezzel kapcsolatban lenne egy észrevételem. Éppen a mai napon a 15:30-as Komló-Mánfa-Pécs vonalon akart utazni húgom Határ tető alsóig, a buszvezető azonban az összvonalas havi bérletével történő utazást megtagadta, jegyváltásra kötelezte, mondván ilyenformán nem jogosult az utazásra és a változtatások miatt a május 5-ikei lejárat érvényét vesztette, azt állítva május elsején a havi bérlete lejárt/érvénytelen. Ehhez három kérdésem lenne:
1; a buszvezető csupán a frusztrációit akarta az utasokon levezetni, mert ahogy hallottam problémát okoz a változás.
2; húgom tudta rosszul az utazási feltételeket
3; ha valóban így van, miért nincs egy átszoktatási időszak, egyfajta"tutorial" amely során alkalmazkodni lehet a változásokhoz?
Ehhez kapcsolódva még egy kérdésem merült fel. Határ tető alsóról, vagy vissza kettő bérletet kell vásárolnom? Úgy tudtam az összvonalas havi bérlet pont erre való. Előző, egyik kommentemben említettem nem a 810 forintos bérlet áremelkedés lesz a problémám, az viszont már igen, hogy a lakhelyem (Határ tető alsó) és a belváros között nem utazhatok az összvonalasommal, és plusz 5 kilóméteres bérletet kell vásárolnom. Tényleg így van, vagy csak a sofőrök szívóznak?

BánLászló 2023.05.01. 20:01:02

Tisztelt @Földes Balázs: Valóban van változás a bérletek elfogadásában. Ennek oka, hogy a helyközi járatokat a szakminisztérium, míg a helyi járatokat az önkormányzat rendeli meg. Május 1-től emiatt a helyi bérleteket a pécsi járatokon nem lehet elfogadni, ezekre külön bèrlet váltása szükséges.

Földes Balázs 2023.05.08. 07:52:45

Előző hozzászólásom óta megoldódott a dolog. Be kell látnom, túlreagáltam a dolgot. Szerintem sokan voltak így, mindenkinek szoknia kell még. Én megvásároltam a vármegye bérletet, a jegypénztáros ajánlotta (aki nem mellesleg osztálytársam volt anno és nagyon kedves volt, nem csak ezért, alapból azok, bárkihez is kerültem) és azt kell mondjam, iszonyat meglepődtem. Ahhoz képest, hogy egész Baranyában használhatom buszon, és vonaton is, az ára eléggé kedvező, bár lehetséges, sokaknál a 9450 forintos ár már nagyon magas. Plusz pont a felszállásnál az érvényesítés. Bár egyes buszokon kicsit akad, mert nem mindegy milyen távolságra tartom a szkenner alá, ezt leszámítva nagyon tetszik, főleg, hogy megválaszthatom az érvényesség kezdetét, és a személyi igazolvány számommal ellátott bérlet jegy csak az enyém. Azt még nem tudom, a munkahelyem téríti-e majd, remélem, igen. Mint ahogy legutóbb írtam, kettő bérletre lesz szükségem, ugye főleg este a délutános műszak után a 17B-re egy összvonalas, a pályaudvarról Pécs felé, pedig a vármegye bérletre. Azután elgondolkodtam, és arra jutottam, inkább legyaloglom az előbbi távot, így csak vármegyeit veszek.
Azért egy kérdés foglalkoztat: Határ tetővel és Zobákpusztával mi van most. A blog Facebook oldalán olvastam, e két település (Határ tetőn lakunk annyian, hogy településről beszélhetünk) egyik zónába se fért bele, ez persze még a jegypénztárnál is fel van tűntetve. Nem zavar, csak furcsa.

BánLászló 2023.05.08. 08:08:56

@Földes Balázs: Határtető és Zobákpuszta helyközi bérlettel közelíthető meg, a helyi bérletek csak Gesztenyési útig érvényesek, a Komló-Mánfa-Pécs járatokra pedig egyáltalán nem.
süti beállítások módosítása