Komlói Autóbuszos Tömegközlekedés

KÖZVETLEN BUSZJÁRAT KOMLÓRÓL A BALATONRA, ZALAKAROSRA ÉS ORFŰRE, ŐSZTŐL SZÉKESFEHÉRVÁRRA IS

2022. június 03. - BánLászló

Június 16-án lép életbe a Volánbusz Zrt. nyári szezonális menetrendje, amely ezúttal is jelentős járatfejlesztéseket hoz Komlóra, újra lesz közvetlen autóbusz a Balatonra, sőt Zalakarosra és Orfűre is utazhatunk átszállás nélkül.

A Komlói Tömegközlekedési Blog folyamatosan vizsgálja a távolsági járatok bevezetésének, bővítésének lehetőségét Komló város vonatkozásában, ezekkel a javaslatokkal pedig közvetlenül a szolgáltatóhoz, vagyis a Volánbusz Zrt.-hez fordul. A közlekedési társaság nagyon nyitott ezekre a megkeresésekre, hiszen minden ésszerű, szakmailag is alátámasztott javaslatot befogad és támogat. A Volánbusz Zrt. a járatok elindítását szinte minden esetben kezdeményezi a megrendelő Technológiai és Ipari Minisztériumnál, hiszen minden járatfejlesztést a szaktárcának kell jóváhagynia.

Ezen javaslatok most újabb előrelépést jelentenek a komlói utazóközönségnek, hiszen az utóbbi hónapok egyeztetései eredményesen zárultak. Ennek értelmében idén nyáron újra közlekedik -kibővített útvonalon- a balatoni közvetlen járat és sok év kihagyás után újra jár autóbusz Komlóról Orfűre, ősztől pedig várhatóan már Siófokkal és Székesfehérvárral is lesz közvetlen autóbuszos kapcsolata Komlónak.

Nézzük a konkrét újdonságokat:

Pécs-Komló-Balatonlelle-Balatonmáriafürdő-Zalakaros járat

A tavaly bevezetett és nagyon népszerű közvetlen Komló-Balatonmáriafürdő járat idén nyáron is közlekedik, sőt azt továbbfejlesztette a Volánbusz Zrt. Meghosszabbították az útvonalát egészen Zalakarosig, így a Balaton mellett, már a közkedvelt melegvizes fürdő is elérhető lesz kényelmesen, átszállás nélkül. Javaslatunkra a járat már nem csak szombaton és vasárnap, de pénteki napokon is közlekedni fog. Ez egyébként az egyetlen megoldás, amellyel átszállás nélkül, közvetlenül elérhető például Balatonlelle és Balatonboglár, de a Fonyódra, Balatonfenyvesre tartóknak is ideális megoldást kínál, hiszen gyakorlatilag "háztól-házig" utazást biztosít. Balatonmáriafürdő után a járat Balatonkeresztúr, Balatonberény és Balatonszentgyörgy érintése után, Zalakomáromon át éri el a végállomását, Zalakarost, ahová 11:09-kor érkezik. Vissza irányba a zalakarosi fedett fürdőtől 16:53-kor, Zalakaros, autóbusz-állomásról 16:55-kor indul a járat, amely a Balaton déli partján haladva 20:40-kor érkezik Komlóra. Az első autóbusz Zalakarosra június 17-én, pénteken 7:35-kor indul Komlóról az 1-es kocsiállásról. A járat pontos menetrendje IDE kattintva elérhető!

 

Újra Komló-Orfű járatok, hétvégéken naponta háromszor

A Volánbusz Zrt. a komlóiak jogos igényét és kérését teljesíti azzal, hogy sok év után ezen a nyáron újra közlekedteti orfűi járatát, sőt járatait. A lakossági megkeresések után elsőként a Komlói Tömegközlekedési Blog, majd később ehhez csatlakozva a térség politikusai is szorgalmazták, hogy újra legyen közvetlen autóbuszjárat Komló és Orfű között. Jó hírünk van, a járatok nyáron elindulnak, miután az ezzel kapcsolatos egyeztetések lezajlottak. A kedvelt kiránduló- és fürdőhelyre június 16-tól szabad- és munkaszüneti napokon indul autóbusz 10:00, 13:20 és 17:00 órakor. Visszafelé Orfű, Községháza megállóból 10:35-kor, 13:55-kor és 17:35-kor közlekedik járat ugyancsak szabad- és munkaszüneti napokon. Aki ennél korábban indulna a fürdőhelyre, az megteheti, hiszen naponta közlekedik autóbusz Komlóról Sásdra 8:45-ös indulással, amely érinti a magyarhertelendi fürdőt is. Itt 10 perc várakozás után át kell szállni a Magyarhertelend-Orfű-Pécs járatra, amellyel 9:40-kor érkezhetünk meg Orfűre.

 

Ősztől új járat Siófokon át Székesfehérvárra

Kifejezetten a Komlói Tömegközlekedési Blog kezdeményezésére indulhat új távolsági autóbuszjárat Székesfehérvárra szeptember 1-től. A tanév tartalma alatt, vasárnapi napokra tervezett (diák)járat, Sásd, Dombóvár és Siófok érintésével éri majd el Fejér megye székhelyét. Az autóbusz a tervek szerint 13:20 körül indulna Komlóról, Siófokra kb. 15:30-kor, Székesfehérvárra pedig 16:05-kor érkezne, a pontos menetrend kidolgozását a Volánbusz Zrt.-nél megkezdték, a járatra még rá kell bólintania az illetékes minisztériumnak is.

- Úgy hisszük, hogy erre a járatra is nagyon jó esélyeink vannak, hiszen egy logikus járat átszervezésre tettünk javaslatot, amely még gazdaságossági szempontból is egyértelműen alátámasztott, - fejtette ki Bán László, a Komlói Tömegközlekedési Blog vezető-szerkesztője, aki hozzátette: az utóbbi hónapok háttérmunkája szépen lassan beérik, ahogy történt ez 2021-ben is. Nagyon örülünk annak, hogy közösen a helyi és térségi politikai döntéshozókkal, a szaktárcával és a Volánbusz Zrt.-vel sikerül ezeket a fejlesztéseket újra és újra megvalósítani, hiszen a cél közös: Komló bekapcsolása az országos közlekedési vérkeringésbe, mert ezen a területen jelentős volt a hátrány. 

Tavaly több volt az utas a Balaton felé, mint korábban, vonzó volt az átszállás nélküli lehetőség

- Az utasok tavaly szavaztak, egyértelművé vált, hogy az átszállás nélküli utazásokat részesítik előnyben, ezért ezeket a járatokat próbáljuk felfejleszteni, ez a cél a jövőben is. Ha van kínálat, vagyis odatesszük a buszt a megállóba, a komlóiak használni fogják, ezért a kínálati menetrendben hiszünk. Ezt igazolja, hogy 2021. nyarán szombatonként már két autóbusz is megtelt komlói utasokkal, akik a Balatonra tartottak. Nagy bőröndökkel, gyerekekkel egy átszállás is sok és kényelmetlen, a közvetlen járatokat emiatt nagyon szeretik a komlóiak, idén pedig már egészen Zalakarosig lehet utazni a népszerű járattal. Ez azért is nagyon jó, mert ha kicsit borongósabb az időjárás és a Balaton nem alkalmas strandolásra, nem kell lemondani az kikapcsolódásról, csak tovább kell utazni Zalakarosig, ahol melegvizes fürdő várja a vendégeket,- emelte ki a fejlesztésekkel kapcsolatban a blog vezetője. 

terkep4.jpg

Egy év alatt jelentősen bővültek a Komlóról autóbusszal közvetlenül elérhető úti célok

(Grafika: Komlói Tömegközlekedés Blog)

Ahogy ábránkon is látszik az utóbbi alig egy év alatt jelentősen bővült azon települések száma, melyek közvetlenül, tehát átszállás nélkül elérhetők a komlóiak számára autóbusszal. A korábban is meglévő harkányi, siklósi, kaposvári járatok mellett, áprilistól bővült a Komló-Budapest járatok száma és ahogy írtuk, nyáron elérhető lesz a Balaton és Zalakaros, ősztől pedig Székesfehérvár. Az idei nyári menetrend egyébként augusztus 31-ig lesz érvényben, vagyis a szóban forgó szezonális balatoni, zalakarosi és orfűi járatokat addig lehet igénybe venni.

2022. június 3.

A bejegyzés trackback címe:

https://komloitomegkozlekedes.blog.hu/api/trackback/id/tr4417847649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása