Komlói Autóbuszos Tömegközlekedés

SIÓFOK, TAMÁSI ÉS SZÉKESFEHÉRVÁR IS ELÉRHETŐ LESZ AUTÓBUSSZAL KOMLÓRÓL

2022. augusztus 22. - BánLászló

Szeptembertől tovább bővül a komlóiak számára elérhető közvetlen távolsági autóbuszjáratok száma. Mint ahogy arról nyár elején már beszámoltunk, májusban kezdeményeztünk egy új járatot a Komló-Dombóvár-Siófok-Székesfehérvár útvonalon. A közszolgáltatást megrendelő Technológiai és Ipari Minisztériumban jóváhagyták javaslatunkat, így szeptembertől már Siófok és a királyok városa Székesfehérvár is elérhető lesz Komlóról átszállásmentesen.

fv_3_masolata.jpg

(Grafika: Komlói Tömegközlekedés Blog) 

Újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett a nyár végére a komlói tömegközlekedés, amely két éve óriási lendületet vett. A Komlói Tömegközlekedés Blog 2020-as elindulása óta kézzelfogható, a helyi utazóközönség számára egyértelműen érzékelhető és használható fejlesztések történtek. Konkrét előremozdulás volt a tavaly bevezetett és azóta is töretlen sikernek örvendő Komló-Balatonmáriafürdő járat, amely idén már egészen a zalakarosi élményfürdőig szállítja az utasokat. De áprilisban sikerült bővíteni a Komló-Bonyhád-Budapest járatok számát is, valamint idén nyáron újra közlekedtek a Komló-Orfű közvetlen buszjáratok is. Emellett a város új autóbusz-állomást avatott idén januárban, ugyanekkor az eszköz oldalon is fejlesztés valósult meg, hiszen jelentősen megújult a helyi és helyközi buszflotta is. A blog kezdeményezésére négy darab Volvo 8900-as és négy darab Credo BN12 típusú autóbusz érkezett Komlóra. 

Most itt egy újabb hatalmas eredmény, kifejezetten a Komlói Tömegközlekedés Blog javaslata alapján tovább bővül a távolsági járatok száma, ezúttal Siófok és Székesfehérvár lesz elérhető közvetlen autóbuszjárattal. Az autóbusz szeptember 4-től, mindig a hetek első tanítási napját megelőző napokon (általában vasárnap) indul 12:10-kor Komlóról, majd Dombóvár, Tamási és Siófok érintésével a 7-es úton haladva Lepsényen át éri el végállomását Székesfehérvárt. Siófokig egy teljesarú jegy 2200 Ft-ba kerül, kiegészítő jegyet nem kell vásárolni.

Tamásiba 13:39-kor, Siófokra 14:25-kor, Székesfehérvárra 15:20-kor érkezik meg a járat, a pontos megállókiosztás és menetrend .pdf formátumban innen letölthető: LETÖLTÖM PDF-BEN

komlo-fehervar_menetrend2.jpg

A járat menetrendje és útvonala

Ez a járat több szempontból is érdekes lehet a komlóiak számára, hiszen a diákjárat jellege mellett kirándulásra is alkalmas lesz.

* Mivel Siófokra nem sokkal kettő óra után megérkezik a járat, beleférhet egy kellemes vasárnapi séta a Balaton-parton, hiszen visszafelé a Siófokról 16:55-kor induló Veszprém-Pécs járatig csaknem 3 óra szabadidő áll rendelkezésre.

* Siófokon vasúti csatlakozása van a komlói járatnak, így a Nagykanizsáig közlekedő vonattal az egész dél-balatoni part elérhető, akár Zamárdi, Balatonföldvár, Balatonlelle, Fonyód és Balatonfenyves is. 

 * Székesfehérvár megújuló arculata, szép épített környezete szintén csábíthatja a kirándulókat, illetve a fő cél is teljesül, hiszen a fehérvári iskolák Komlón élő diákjai "háztól-házig" utazhatnak.

- Úgy gondolom, hogy megint nagyot léptünk előre, egy igazi bányásznapi ajándékot tudunk adni a komlóiaknak. Komlóról szükséges és érdemes is távolsági autóbuszjáratokat indítani, egy 23 ezer lakosú város és az itt élők megérdemlik ezt. Nagyon köszönjük a szolgáltatást végző, az autóbuszokat üzemeltető Volánbusz Zrt.-nek, hogy ötletünket felkarolta és továbbította azt a megrendelő szakminisztérium felé. Nagy öröm és jó érzés, hogy Komló fontos az autóbusz társaságnak, a Technológiai és Ipari Minisztérium pedig szintén továbbra is partner a fejlesztések tekintetében. Köszönetet mondok ismét a komlóiaknak is, akik használják az új járatokat, hiszen hiába lenne minden fejlesztés, ha azokra nem érkezne megfelelő számú utas. Szeretnénk majd még tovább menni, mert pl. Siófok főszezoni közvetlen elérése még nem megoldott, ezt az idén nem tudtuk megvalósítani. Ám a tervek meg vannak, így ha a gazdasági helyzet normalizálódik, mindenképpen kilobbizunk egy nyári Komló-Siófok járatot is, mert erre nagy az igény, - fogalmazott Bán László, a Komlói Tömegközlekedés Blog vezetője.

Két javaslat kerül majd a döntéshozók elé ezzel kapcsolatban, amelyből az egyik már ismert is a busztársaság előtt. 

1. A szezonális Pécs-Siófok-Veszprém-Balatonfüred járat úgynevezett másodrésze komlói betéréssel közlekedne, vagyis a két induló autóbuszból az egyik Komlón át haladna és Siófokig rásegítene a főjáratra, létrehozva a közvetlen összeköttetést a Balaton déli-partjának fővárosával.

2. Új vonal valósulna meg a Komló-Dombóvár-Igal-Szántód-Siófok szakaszon. Ez utóbbit szakmailag jobbnak tartanánk, hiszen ezzel a népszerű igali gyógyfürdő újra elérhető lenne Komlóról, illetve jelenleg még Pécsről sem lehet Igalra utazni átszállásmentesen. Itt megvizsgáljuk, hogy az autóbuszt eleve Pécsről kellene-e indítani, mert ezzel a megyeszékhely is nyerne. 

Mindkét esetben reggeli indulásban gondolkodunk, az autóbusz késő délután indulna vissza Siófokról Komlóra/Pécsre, igazodva a strandolási szokásokhoz.

A komlói tömegközlekedés a jövőben is fejlődik, folyamatosan vizsgáljuk a bővítési lehetőségeket, amelyek sokszor nem is okoznak plusz kilométer futásokat és így többletköltséget sem a busztársaságnak, egyszerű járatracionalizálással, ésszerű megoldásokkal lehet elérni jelentős fejlesztéseket.

tavolsagi_202209.jpg

2022-ben így fest az a térkép, amely a Komlóról autóbusszal közvetlenül elérhető úti célokat ábrázolja

(Grafika: Komlói Tömegközlekedés Blog)

2022. augusztus 22.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://komloitomegkozlekedes.blog.hu/api/trackback/id/tr4517913229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása