Komlói Tömegközlekedés

2021.máj.19.
Írta: BánLászló Szólj hozzá!

HÍREK

22 DARAB ÚJ AUTÓBUSZ BARANYÁBAN

baranya_volanbusz_credo_atado_pecs_20211014_01.jpg

A Credo Inovell típusból 2 darab érkezett a megyébe.

(Fotó: Volánbusz Zrt.)

Baranya megye sem maradt ki a Volánbusz járműfiatalítási programjából, amelynek keretében 20 darab Credobus Econell 12 típusú szóló autóbusz kezdte meg szolgálatát és a napokban további 2 darab új Credobus Inovell 12 típusú jármű (fenti képen) is érkezett a megyébe, - írja mai sajtóközleményében a Volánbusz Zrt. A Credobus Econell 12 típusú járművek beszerzésére a Volán Buszpark Kft. idén év elején írt ki közbeszerzési eljárást. A kiemelkedő nagyságrendű fejlesztés keretében három autóbuszgyártó szállítja a több mint 500 környezetkímélő, dízelüzemű járművet a Volánbusznak 2022 elejéig. A júliusban beszerzett több mint félezer autóbuszból elsőként a Kravtex Kft. kezdte meg az új járművek szállítását, az elmúlt hetekben a 365 darab Credobus Econell 12 típusú, szóló, alacsony belépésű jármű utolsó darabjai is szolgálatba álltak a Volánbusz kötelékében. Az új buszok –Pest megye kivételével– országszerte közlekednek. A modern járművekkel az utasok Baranya megyében jellemzően a Pécs-Bonyhád, Pécs-Mohács, Pécs-Siklós és a Pécs-Komló „gerincvonalakon” és az ezekhez kapcsolódó részviszonylatokon találkozhatnak. A 75 utas szállítására alkalmas autóbuszok légkondicionáltak, rendelkeznek elektronikus utastájékoztatási rendszerrel, fedélzeti kamerarendszerrel, kerekesszék és babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel és felszállást segítő rámpával, valamint üléspáronként 1 USB csatlakozóval a mobil elektronikai eszközök töltésére. A járműveket a minél kevesebb káros anyag kibocsátásával járó, hatékony és biztonságos üzemeltetés érdekében EURO 6d emissziós előírásoknak megfelelő dízelmotor hajtja.

baranya_volanbusz_credo_atado_pecs_20211014_03_dr_hoppal_peter_orszaggyulesi_kepviselo.jpg

Dr. Hoppál Péter országgyűlési képviselő egy Credo Econell autóbusz előtt

(Fotó: Volánbusz Zrt.)

Az autóbuszok csütörtöki ünnepélyes átadásán Dr. Hoppál Péter, országgyűlési képviselő (fenti képen) beszédében elmondta: A 25 ezres Komlóról sokan ingáznak naponta a megyeszékhelyre, ezért a Pécs és Komló közti tömegközlekedés az egyik legfontosabb és legzsúfoltabb tömegközlekedési útvonal a megyében. Örömteli hír a Volánbusztól a legendásan fegyelmezett és türelmes komlói utasok számára a nyári új balatoni járat után, hogy a most átadott vadonatúj buszokkal tovább növekszik az utazási komfort és biztonság a baranyai utakon. - fogalmazott a politikus.

Egy áprilisban kiírt eljárás eredményeként 55 darab Credobus Inovell 12 típusú szóló autóbusz is frissíti a közlekedési vállalat járműállományát. Ebből a napokban érkezett a megyébe 2 új autóbusz, melyek a Pécs-Mohács-Baja viszonylaton közlekednek majd. A Komlói Tömegközlekedés Blog kezdeményezésére az év végéig további 4 db vadonatúj Volvo 8900 típusú, háromtengelyes autóbusz is érkezik a megyébe, ezek mindegyike Komlóra kerül, javarészt a Komló-Pécs vonalon közlekednek majd, de besegítenek a helyi tömegközlekedésbe is.

2021. október 14.

BÚCSÚZNAK A MIDIBUSZOK A KOMLÓI UTAKTÓL

solina.jpg(Fotó: Rozs Bence)

Szerkesztőségünkbe eljutott iparági források szerint végleg elbúcsúznak a komlói utaktól a Autosan Solina H7 típusú midibuszok. A 4 darab járműből kettőt biztosan selejteztek, egy pedig Érd környékén bukkant fel, ahol új feladatokat kapott. Az Autosanokat eredetileg egy Szigetvár környékén tervezett projektre szánták, de ez meghiúsult, így a 4 darab midibuszt átvette a Pannon Volán és 2009-ben Komlóra állomásította őket. Az utasok csak "konvervdoboznak" becézték a kényelmetlen, külsőre sem túl esztétikus járműveket, amelyek nem igazán lopództak a komlóiak szívébe, ráadásul sokszor nem a megfelelő viszonylaton közlekedtették őket, ezért zsúfoltság alakult ki egy-egy járaton. Az Solina járműveket Lengyelországban szerelték össze, Mercedes alvázra épültek és 21 ülő és 19 álló utas befogadására képesek. Úgy tűnik a típus 11 év után végleg eltűnik a komlói utakról, de talán kevesen bánkódnak emiatt.

2021. szeptember 28.

 

 

PRÓBAJÁRATOKAT VÉGZETT KOMLÓN ÉS KÖRNYÉKÉN A HÁROMTENGELYES VOLVO BUSZ

1_1.jpg

Hétfőn délután érkezett Monorról az a Volvo, amely a próbajáratokat végezte.

(Fotó: Rozs Bence)

Szeptember 7-től néhány napig háromtengelyes Volvo 8900 típusú autóbusz közlekedett Komló helyi vonalain, valamint a Komló-Mánfa-Pécs és Komló-Hosszúhetény-Pécs vonalon tesztjelleggel. A Baranyában eddig ismeretlen típus érdekes látványt nyújtott a városban. A próbajáratokkal a szakemberek azt ellenőrizték, hol és hogyan férnek el a szokásostól hosszabb járművek, tárolásukat is megvizsgálták. A jármű kipróbálta az új autóbusz-állomást is, amely alkalmas a 15 méter hosszú autóbusz fogadására. Mint ahogy már augusztus elején írtuk, a következő hónapokban 50 darab Volvo 8900 típusú autóbusz áll forgalomba hazánkban a Volánbusz Zrt. flottamegújítási programjának keretében. Hivatalos forrásból a Komlói Tömegközlekedési Blog egy hónapja megtudta, hogy Baranya megyébe több példány is kerül, négy darab pedig a komlói üzemegység flottáját erősíti majd. Ezek a Komló-Mánfa-Pécs, illetve a Komló-Hosszúhetény-Pécs vonalon szállítják majd az utasokat. A háromtengelyes, a második ajtó vonaláig alacsonypadlós kialakítású, 95 utas egyidejű szállítására alkalmas Volvo 8900 típus igazán impozáns jármű. Beállításuk a korábbi csuklós buszos járatok kiváltását is lehetővé teszi.

2_1.jpg

Komlón halad a SEW-726 rendszámú Volvo.

 

v2.jpeg

Pihenő a próbák közben.

(Fotó: Rozs Bence)

Az új járművek várhatóan novembertől érkeznek hazánkba a Volvo wrocławi (Lengyelország) gyárából. Az ország nyugati és keleti régiójában 20-20, míg a középsőben 10 jármű áll az utasok szolgálatába a félszáz darabos szériából. A Komlói Tömegközlekedési Blog az utóbbi években többször szorgalmazta a megye legforgalmasabb helyközi viszonylatán, azaz a Komló-Pécs vonalon nagyobb befogadóképességű járművek beállítását, erre most az új buszok beszerzésével nyílik lehetőség.

2021. szeptember 6.

 

 

VIZSGÁLJA A VOLÁNBUSZ A NAPI KOMLÓ-BUDAPEST JÁRAT LEHETŐSÉGÉT

komlo_bp.jpg

2012. áprilisa óta, a hetek utolsó munkanapján, azaz pénteken közlekedik a Budapestet Komlóval összekötő autóbuszjárat, míg a hetek első munkanapját megelőző napon, általában vasárnap a Komló-Budapest közvetlen járatot lehet igénybe venni. A Komlói Tömegközlekedési Blog folyamatosan szorgalmazta, hogy létesüljön napi autóbuszos kapcsolat Komló város és Budapest között, vagyis ne csak bizonyos napokon, hanem a hét minden napján elérhető legyen a kényelmes, átszállás nélküli lehetőség. Legutóbb az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz fordultunk, érveltünk a 1136-os országos vonalon közlekedő járatok bővítésének szükségességéről, menetrend tervezetet is küldtünk, hiszen véleményünk szerint járat átszervezésekkel, útvonal meghosszabbítással, viszonylag könnyen megoldható a kérdés. Ennek eredményeképpen, a megrendelő minisztérium felkérése alapján, a Volánbusz Zrt. már vizsgálja a járat bevezetésének lehetőségét, szem előtt tartva a gazdaságossági szempontokat is, hiszen plusz futási teljesítmény nélkül, a meglévő járatok átszervezésével kell megoldani a járat beindítását. A Komlói Tömegközlekedési Blog elképzelése szerint az alábbi menetrendben közlekednének a járatok a főváros és Baranya megye második legnagyobb városa között.

1136_uj.jpg

 

A napi Komló-Budapest járat mielőbbi elindítását továbbra is szorgalmazzuk, szerencsés lenne már az október 1-től érvénybe lépő menetrendi változásokkal bevezetni, de reményeink szerint legkésőbb a decemberi menetrendváltáskor már használhatnák a komlóiak az új járatokat.

2021. szeptember 2.

 

 

TESZTÜZEMBEN AZ ÚJ KOMLÓI AUTÓBUSZ-ÁLLOMÁS

1.jpg

(Fotó: Rozs Bence)

Augusztus 30-ától szeptember 7-ig az új, még épülő autóbusz-állomásról indulnak az autóbuszok Komlón, a járatok ide is futnak be. Minderre azért van szükség, mert az ideiglenes autóbusz-állomásnak helyet adó Eszperantó teret fel kellett szabadítani, hiszen a hétvégén bányásznapot tartanak a városban, ahol megünneplik Komló várossá nyilvánításának 70. évfordulóját is. Lesznek koncertek, amelyekhez színpad is épül, ezért a buszok ideiglenesen a még építés alatt álló, új állomáson kaptak helyet. Az első napon sikeresen vizsgázott az új létesítmény, az utasok kíváncsian nézegették mi is épült az elmúlt 14 hónapban, szinte kivétel nélkül mindenki pozitív véleményét hangoztatta. Ez egyfajta tesztidőszaka az új autóbusz-állomásnak, amelynek építése még korántsem fejeződött be, szeptember 8-án ismét felvonul a kivitelező és folytatja a munkát, a buszok pedig még legalább két hónapig újra az Eszperantó teret használják majd. A hivatalos átadóra október végén, november elején kerülhet sor.

2.jpg

4.jpg

(Fotó: Rozs Bence)

Az autóbuszok az alábbi táblázat szerint indulnak:

utastaj.jpg

2021. augusztus 30.

 

NAGY BEFOGADÓKÉPESSÉGŰ, HÁROMTENGELYES BUSZOK ÉRKEZNEK A KOMLÓ-PÉCS VONALRA

image-4-450x300.png

 

A következő hónapokban 50 darab Volvo 8900 típusú autóbusz áll forgalomba hazánkban a Volánbusz Zrt. flottamegújítási programjának keretében. Hivatalos forrásból a Komlói Tömegközlekedési Blog megtudta, hogy Baranya megyébe összesen 4 darab kerül, ezek mindegyike a Komló-Mánfa-Pécs, illetve a Komló-Hosszúhetény-Pécs vonalon szállítja majd az utasokat. A háromtengelyes, a második ajtó vonaláig alacsonypadlós kialakítású, 95 utas egyidejű szállítására alkalmas Volvo 8900-as jóval hosszabb, mint egy hagyományos szóló jármű, ez a Volvo ugyanis 14,8 méter hosszú. Beállításuk a korábbi csuklósbuszos járatok kiváltását is lehetővé teszi. A járművek várhatóan novembertől érkeznek hazánkba a Volvo wrocławi (Lengyelország) gyárából. Az ország nyugati és keleti régiójában 20-20, míg a középsőben 10 jármű áll az utasok szolgálatába a félszáz darabos szériából. A Komlói Tömegközlekedési Blog az utóbbi években többször szorgalmazta a megye legforgalmasabb helyközi viszonylatán, azaz a Komló-Pécs vonalon nagyobb befogadóképességű járművek beállitását, erre most az új buszok beszerzésével lehetőség nyílik.

2021. augusztus 9.

 

 

FORGALOMBA ÁLLTAK AZ ÚJ BUSZOK KOMLÓN

230960182_610656043656123_8659710523792349236_n.jpg

(Fotó: Rozs Bence)

Augusztus 2-án forgalomba állt 10 darab, vadonatúj Credo Econell 12 típusú autóbusz Baranya megyében. A járművekből kettő darabot Komló kapott, az egyikkel a Nagymányok-Komló-Pécs-Siklós, a másikkal a Dombóvár-Komló-Pécs, illetve Pécs-Mánfa-Komló vonalon lehet találkozni. A megyébe összesen 38 darab autóbuszt helyez a Volánbusz Zrt., 28 darab tehát még a következő időszakban érkezik majd, Komló is várományosa ezeknek. Az új Econelleket környezetbarát dízelmotorral, robotizált sebességváltóval és nagy teljesítményű klímaberendezéssel szerelték fel. A 75 utas szállítására alkalmas autóbuszok légkondicionáltak, rendelkeznek GPS-vezérelt elektronikus utastájékoztatási rendszerrel, fedélzeti kamerarendszerrel, tolatókamerával, kerekesszék és babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel és a felszállást segítő rámpával, valamint üléspáronként 1-1 USB-csatlakozóval. A Kravtex-Kühne Csoport által gyártott típusból országosan összesen 365 darab kezdheti meg szolgálatát az előttünk álló hónapokban a Volánbusz Zrt. flottájaként. Az új járművek beszerzésére a Volán Buszpark Kft. az év elején hirdetett közbeszerzést, az összesen 453 darab elővárosi szóló autóbusz leszállításának jogát két gyártó, a Kravtex és a debreceni ITE Bus & Truck Kft. nyerte el. A flotta jelentős részét, a képünkön is látható Credo-kat a győri cég szállítja majd, az ITE összesen 88 darab Mercedes-Benz alvázas elővárosi Reform 501 LE-vel veszi ki a részét a közel nettó 26,5 milliárd forint értékű megrendelésből. Emellett 50 darab háromtengelyes Volvo 8900-as is érkezik majd a Volánbuszhoz, információink szerint ezekből is várható néhány darab megyénkbe.

2021. augusztus 4.

 

SOPRONBÓL HELYEZNEK ÁT BUSZOKAT KOMLÓRA

fb_img_1626598050277.jpg

Sopronban július 1-től új közszolgáltatási szerződés lépett életbe a Volánbusz és a helyi önkormányzat között, amelynek keretében a társaság vállalta, hogy legfeljebb 14 év átlagéletkorú, korszerű járműállománnyal és maximum 18 éves, egyedi életkorú buszokkal biztosítja a szolgáltatást a mostani új közszolgáltatási időszakban. Hogy ennek megfeleljen a busztársaság, fiatalítani kellett az ottani buszparkot. Ennek az átcsoportosításnak "esett áldozatul" két komlói Credo BN12-es busz, amelyek 13 évesen már a hűség városában teljesítenek szolgálatot. A 14 évnél öregebb járműveket ugyanakkor máshová csoportosítja a társaság, internetes fórumok szerint Komlóra és Siófokra is kerül néhány. A szakportálok által közölt hírt tovább erősíti, hogy olvasói beszámolók szerint meg is érkeztek Pécsre a szóban forgó autóbuszok. Két darab Credo BC11 típusú járműről (képünkön) van szó, amelyek a szükséges felkészítés után, akár már a jövő héten megjelenhetek a komlói helyijárati útvonalakon. A Sopronból érkező 3 ajtós járműveket 2003-ban gyártották ugyan, de még mindig fiatalabbak, mint a városban futó Ikarus buszok, amelyeket év végéig mindenhol szeretne kivonni a forgalomból a volántársaság. Komlón egyébként 2021. december 31-én jár le a közszolgáltatási szerződés, a városnak ezután döntenie kell, hogy kivel és milyen feltételekkel köt új szerződést a helyi autóbuszos tömegközlekedés lebonyolítására. Ebben Komló is szigoríthat a tekintetben, hogy a nyertes pályázó a jövőben milyen autóbuszokkal köteles elvégezni a feladatot. Úgy tudjuk a komlói önkormányzatnak szándékában áll a teljes buszpark megújítása, akár elektromos buszokkal, ehhez állami támogatást is igénybe vennének.

2021. július 16.

 

ÚJRA "VOLÁNSÁRGA" BUSZOK JELENHETNEK MEG KOMLÓN

credo_econell.jpg

(Credo Econell 12)

(Fotó: fotobus.msk.ru)

A Volánbusz flottakezelője, a Volán Buszpark Kft. összesen 503 darab két-, illetve háromtengelyes elővárosi autóbuszra írt ki közbeszerzést idén január első napjaiban. Június 21-én megszületett a hivatalos eredmény, ami nagyjából megfelel az előzetes várakozásoknak. Az 50 darab alacsony belépésű, háromtengelyes, elővárosi kialakítású szóló autóbusz vásárlására meghirdetett tendert a Volvo Buses hazai képviselete, a Volvo Hungária Kft. nyerte, míg az összesen 453 darab  kéttengelyes, alacsony belépésű elővárosi szóló autóbusz beszerzésére vonatkozó háromrészes eljárásban a Kravtex Kereskedelmi Kft. és az ITE Bus & Truck Kereskedelmi Kft. lett a befutó. A Kravtex Credo Econell 12 típusú buszai (a képen) már érkeznek is a Volánbuszhoz, a következő hetekben folyamatosan állítják őket forgalomba. Megkeresésünkre a Volánbusz Zrt. Sajtóirodája közölte, hogy az új autóbuszokat országosan sajtónyilvános eseményeken adják majd át, melyek keretében lehetőség lesz a járművek megtekintésére. A válaszlevélből kiderül az is, hogy Baranya megye sem marad ki az új járművek elosztásából, így biztosra vehető, hogy Komlón is megjelennek az új autóbuszok. Az ígéret szerint a pécsi sajtótájékoztatón azt is megtudhatjuk majd, hogy a járművek milyen vonalakon fognak közlekedni. Az sejthető, hogy a 91 utas befogadására képes Credo Econell 12 típusú járművek elsősorban a helyközi viszonylatokon szállítanak majd utasokat, de ismerve Komló speciális helyzetét, biztosra vehető, hogy ezeket a helyi járatokon is bevetik majd.

2021. július 12.

 

SIKERES A KOMLÓ-BALATON KÖZVETLEN BUSZJÁRAT

201831898_4260828277272103_475671183714201990_n.jpg

Június 19-én, a járat első napján is nagy volt az érdeklődés

(Fotó: Tihanyi Zoltán)

Az első két hétvége tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy nagy sikere van az új Komló-Balatonmáriafürdő autóbuszjáratnak. A június 19-én, a 1578-as vonalon elindult országos járat, már az első szombaton népszerű volt a komlóiak körében, azóta is töretlen a busz népszerűsége. Pécsett általában 8-10 utas száll fel a járatra, amely Komlón gyakorlatilag 100%-os kihasználtságúra telik meg, szabad ülőhely ritkán marad. Az oldalunk kezdeményezésére létrejött közvetlen Komló-Balaton kapcsolat egy 30 évnyi űrt töltött be, hiszen 1991-ben szűnt meg a Komló-Kaposvár-Fonyód-Balatonszentgyörgy vonat. Két hétvégén vagyunk túl a járat indulása óta és úgy tűnik jó döntés született, a komlóiak élnek az új lehetőséggel, hiszen egy autóbuszra való utas minden szombaton és vasárnap összejön és igaz ez a délutáni visszaútra is. Vasárnapi napokon egyébként Balatonmáriafürdőről két autóbusz is indul Komló felé, kiszolgálva a várható nagyobb utasszámot. A Volánbusz folyamatosan monitorozza az utasforgalmat, vagyis, hogy egy járaton hány utas van, mennyire népszerű egy-egy a járat. Eddig nem lehet okunk a panaszra, egyértelműen sikeres lett a kezdeményezés, amely előrevetíti az újabb járatfejlesztéseket. Ha őszig maradnak a kedvező tapasztalatok, akkor szorgalmazzuk, hogy jövőre már csütörtökön és pénteken is közlekedjen a Komló-Balaton buszjárat. 2022. nyarán pedig szeretnénk hasonló közvetlen járatot a Komló-Siófok-(Balatonfüred) vonalon is. Nyáron sem pihenünk, hiszen jelenleg gőzerővel azon dolgozunk, hogy ősztől naponta legyen buszjárat Komlóról Budapestre és vissza.

2021. június 27. 

 

 

KLÍMÁS JÁRMŰVEKKEL FIATALODOTT A KOMLÓI HELYI AUTÓBUSZPARK

 

en12.jpeg

Az első példány már Komlón.

(Fotó: Rozs Bence)

Mostanában felpörögtek az események a komlói autóbusz közlekedéssel kapcsolatban, több pozitív változásról is írtunk a közelmúltban. Új, modern buszállomás épül a városban, szombaton pedig elindul a Komló-Balatonmáriafürdő közvetlen járat. Most pedig egy újabb hír. Elsőként számolhatunk be arról, hogy négy darab Credo EN12 típusú autóbusz kezdi meg szolgálatát a napokban Komlón, ezzel  fiatalodik a helyi járműpark. Oldalunk vezető-szerkesztője néhány hónapja megkereste a Volánbusz Zrt.-t azzal, hogy Komlón meglehetősen öreg a járműpark, új busz utoljára 2008-ban érkezett. Sokszor nem kifejezetten helyi feladatokra szánt járművekkel találkozhatnak a komlói utasok. Kértük a buszállomány frissítését. A Volánbusz mint helyi szolgáltató most lépett. A héten érkező 2013-as évjáratú, tehát 8 éves járművek légkondicionáltak, ajtóképletük 2-2-0 kiosztású, hosszúságuk 11,8 méter és egyszerre száz utast képesek szállítani. A héten már találkozhatnak velük a komlóiak. A Volánbusz ezzel egyidőben kivont a városból két darab Credo BN12 típusú autóbuszt, ezek jóval idősebbek, 13 évesek voltak, úgy tudjuk Sopronban folytatják pályafutásukat. Ezekből a háromajtós buszokból összesen négy tartozott a komlói flottához, két darab továbbra is Komlón fog dolgozni. A most érkezett "új" járművekkel elsősorban a komlói helyi vonalakon lehet majd találkozni, de előfordulhatnak helyközi járatokon is, pl. a pécsi viszonylaton.

2021. június 15. 

 

KOMLÓRÓL KÖZVETLEN AUTÓBUSZ JÁRATTAL BALATONMÁRIAFÜRDŐRE, ÁTSZÁLLÁSSAL PEDIG SIÓFOKON ÁT BALATONFÜREDRE IS UTAZHATUNK A NYÁRON 

79798225_842687492835705_3136477456488202240_n.jpg

Közzétette hivatalos honlapján a Volánbusz Zrt., a június 16-ától érvényes nyári menetrendjét, amely jelentős változásokat hoz a balatoni járatok közlekedésében. Ahogy korábban megírtuk ez érinti Komlót is, hiszen oldalunk közbenjárásának eredményeként, új járatot indítanak Komlóról Balatonmáriafürdőre, amivel egy régóta várt átszállás nélküli kapcsolat jön létre a magyar tengerrel. A kiegészítő jegyes járat június 19-étől szabad- és munkaszüneti napokon (általában tehát szombaton és vasárnap) 7.00-kor indul Pécsről, Komlóról pedig 7.35-kor indul tovább, a busz Sásd után -kihagyva Kaposvárt- már csak Balatonlellén áll meg, a Balaton déli partján viszont szinte minden megállóhelyen megáll, Balatonmáriafürdőre 10.20-ra érkezik. Visszafelé 17.50-kor indul a járat Balatonmáriafürdő, vasútállomás megállóhelyről és a Komlóra 20.35-kor érkezik majd.

1578_jo.jpg

A közvetlen balatoni járat mellett újdonság, hogy egyszeri átszállással ugyan, de kényelmes csatlakozással június 16-ától Komlóról is elérhető lesz autóbusszal Siófok, sőt az északi-part fővárosa Balatonfüred is. Ha valaki ezeket a városokat célozná be, akkor Komlóról a 6.45-kor Sásdra induló járattal Magyarszék vasúti átjáró-ig kell utazni, ahová 7.00-kor érkezik a busz. Innen 7.08-kor indul a Pécs-Siófok-Veszprém-Balatonfüred járat, ami Siófokra 9.00 órakor, Veszprémbe 10.05-kor, Balatonfüredre pedig 10.35-kor érkezik. Délután visszafelé Balatonfüredről minden nap 17.15-kor indul autóbusz Pécsre, ami Siófokról 18.50-kor indul tovább. Erről a járatról 20.37-kor Mánfa, kaposvári útelágazás megállónál kell leszállni, itt 20.52-kor lesz csatlakozásunk Komló felé. 

A balatoni buszközlekedés további változásairól ITT olvashat!

 

2021. június 1.

 

 

NYÁRON KÖZVETLEN AUTÓBUSSZAL UTAZHATUNK KOMLÓRÓL A BALATONRA

187198765_4164776536877278_1061030781123955268_n_1.jpg
Fotó: Tihanyi Zoltán 

A Volánbusz Komló facebook oldal és a Komlói Tömegközlekedés blog oldal szerkesztői hosszú évek óta azon dolgoznak, hogy Komló várost bekapcsolják az országos távolsági autóbuszos közlekedésbe. Évtizedes lemaradás van ebben, a fontos járatok kikerülik a várost, Magyarszéken át közlekednek, ahelyett, hogy a 23 ezer lakosú Komlót is kiszolgálnák. Az elmúlt 10-15 évben folyamatosan kerestük a megoldásokat, ötleteinket pedig konkrét menetrendi javaslatokkal rendszeresen megküldtük a Pannon Volánnak, majd a Dél-dunántúli Közlekedési Központnak, most pedig a Volánbusz Zrt.-nek. Emellett sokszor fordultunk kéréseinkkel a Dél-dunántúli Közlekedésszervező Irodához is. Sajnos a legtöbb esetben lesöpörték kezdeményezéseinket, fenntartva Komló kizárását a távolsági autóbuszos közlekedésből. A magyarázat mindig az volt, hogy pécsi, sásdi átszállásokkal minden megoldható. Mi azt mondtuk és mondjuk, Komló és a komlóiak többet érdemelnek. Átszállás nélküli, közvetlen kapcsolatokat a fővárossal, vagy épp a Balatonnal. A jég 2012-ben repedezni kezdett és bizonyára javaslatunknak is köszönhetően, elindult a pénteki és vasárnapi Budapest-Komló járat, amely azóta is közlekedik. Az elmúlt kilenc évben is szorgalmasan írtunk, fogalmaztunk a megfelelő helyekre és most úgy tűnik ismét tovább léphetünk. Az Innovációs és Technológiai Minisztériumot először tavaly kerestük meg azzal, hogy legalább nyáron legyen egy Komló-Balaton járat, amivel kényelmesen lehet utazni, átszállás nélkül. 2020-ban aztán két új szezonális járat is indult Pécsről a Balatonra, de egyik sem érintette Komlót. Szigetvár volt a nyertes. Idén ismét ezzel a kéréssel fordultunk az autóbuszos közlekedést megrendelő szaktárcához. Nagy örömünkre az ITM-ben most meghallgatásra került a kérés, erről levélben kaptunk tájékoztatást. Ezért most boldogan jelenhetjük be, hogy várhatóan június 19-től új, közvetlen járat indul Komló érintésével a Balatonra. A Volánbusz járata Pécs-Komló-Balatonlelle-Fonyód útvonalon Balatonmáriafürdőig fog közlekedni, szabad- és munkaszünetes napokon, tehát szombaton és vasárnap. A pontos menetrend még nem ismert, de várhatóan reggel fél 8 körül indul majd a busz Komlóról, Balatonmáriafürdőre pedig számításaink szerint 10 óra után érkezhet. Visszafelé az esti órákban várható az járat érkezése Komlóra, így akár az egynapos balatoni strandolásra is lehetőséget biztosít.
- Elégedettséget és boldogságot érzünk, mert úgy tűnik nem hiába dolgozunk, a szakminisztérium is felismerte, pótolni kell a lemaradást Komló esetében, a várost be kell kapcsolni az országos vérkeringésbe, az itt élőknek pedig utazási alternatívák kellenek, ehhez az önkormányzat a Volánbusz Zrt.-vel közösen korszerű buszállomást épít. Tovább dolgozunk, szervezünk, egyeztetünk, azt látjuk egyre több a nyitott partner ehhez, most már csak sok utas kell, ami igazolja, hogy szükség van a buszjáratra. - fejtette ki Bán László, oldalunk vezető-szerkesztője.


2021. május 18.

Komlói helyi járatok, viszonylatok, számozások története

Merre közlekedtek régen és közlekednek ma a komlói helyi autóbuszjáratok? Milyen számokat, úgynevezett viszonylatjelzéseket használtak, használnak ma a helyi vonalakon? Hogy változtak az útvonalak, illetve az egyes városrész elnevezések? Jelen írásomban annak jártam utána, hogy az 1951-ben városi rangot kapott Komlón, -ahol még ugyanebben az évben elindult az első rendszeres helyi autóbuszjárat-  milyen számozással és milyen útvonalon közlekedtek a járatok. Bizonyára olvasás közben sokaknak eszébe jutnak majd nosztalgikus emlékek, egy-egy már eltűnt viszonylat, annak számozása, vagy egy régi fotó kapcsán. Természetesen a jelenleg érvényes kiosztással is foglalkozom az írás végén.

 

Ahhoz, hogy megértsük melyik buszjárat merre és miért pont arra közlekedett, először érdemes megismerkedni a 23 ezres város szerkezetével. Komló meglehetősen egyedi, a település hét dombra épült, egy-egy jól elkülönülő városrésszel. Szokták mondani, hogy Komló területe nem túl nagy, távolságok nincsenek is igazán, így helyi járatokra csupán a dombok miatt van szükség, gyalogosan ezeket megmászni ugyanis elég nehézkes. Ha kilapíthatnánk a dombokat, valóban feleslegessé válhatna jó néhány vonal, de persze a legtöbbnek még így is lenne létjogosultsága. A belvárosban található autóbusz-pályaudvartól pókhálószerűen indultak és indulnak napjainkba is az egyes helyi járatok, szinte mindegyikük magas emelkedőn közelíti meg a célállomást. Az egyes városrészek neveket is viselnek, ezek jelennek meg a buszok utastájékoztató tábláin is.

iip-776.jpg

(Fotó: Busportalonline)

 

SZILVÁS, SOMÁG, KENDERFÖLD, GESZTENYÉS, KÖKÖNYÖS, DÁVIDFÖLD, KÖRTVÉLYES, MECSEKFALU, MECSEKJÁNOSI, SIKONDA ezek a városrészek érintettek a helyi tömegközlekedésben.

komlo_terkepe.jpg

 (Komló város térképe, piros ponttal jeleztük a jelenlegi pályaudvar helyét, korábban az innen pár száz méterre lévő Templom térről indultak a járatok.)

 

 

komlo_latkep.jpgA jobb vizualitás kedvéért ezen a fotón Komló minden fontosabb városrésze látható, a könnyebb beazonosítás érdekében azért feliratoztam a városrészeket. A kép segítségével még jobban átlátható és érhető majd, hogy pontosan melyik városrészben járunk, honnan-hová közlekednek a helyi járatok.

(Fotó: Kovács Norbert)

 

A helyi vonalak kiosztása, számozása is természetesen egy-egy terület születése, elhelyezkedése alapján történt, nézzük hát őket sorjában. 

 

  1 Kökönyös - Zobák-akna 

1951. november 7-én történelmi eseményre került sor Komlón, amikor a MÁVAUT elindította az első helyi járatot 1-es jelzéssel Gesztenyés és Kökönyös városrészek között. A Dunántúli Napló másnap, azaz 1951. november 8-án megírta, hogy "a gesztenyési asszonyok, lányok úgy felvirágozták az egyébként újonnan érkező autóbuszt, hogy csak az oldaltáblája maradt szabad, amelyen ez állt: „Kökönyös—Komló—Gesztenyés“Az IKARUS 30-as autóbusz, talán sok komlói olvasó számára meglepő módon a kezdeti időszakban nem Zobák-akna - Kökönyös táblával indult útnak, hiszen maga a bánya Gesztenyés településrészen helyezkedett el. Ez volt az oka, hogy kezdetben Zobák-akna helyett, Gesztenyés szerepelt a táblán. Ez volt később azon kevés járatok egyike, amely útvonalában nem érintette sem a Templom téri, sem az 1970-ben felavatott új autóbusz állomást. Összekötötte ugyanakkor az egyre több embernek munkahelyet biztosító Zobák-aknát és az épülő félben lévő, első nagyobb városrészt Kökönyöst. Később 1964-ben itt épül fel az úgynevezett legényszálló, amely a bányaipari munkásoknak biztosított kulturált szálláshelyet, így az üzem és a szálló között ingázó bányászok miatt, az 1-es járat szerepe még inkább felértékelődött.

kokonyos_1951.jpg

Az épülő kökönyösi városrész 1951. január 1-jén, a mai Pécsi út még csak egy kijelölt árok volt.

(Fotó: fotok.hu)

 

 

zobak_akna.jpeg

Az épülő Gesztenyés, a magasba nyúló zobáki aknatornyokkal az 1960-as években.

(Fotó: Mező Sándor)

 

Az 1-es járat eredeti útvonala:

1-esvonal.jpg

A vonal hossza: 6,8 km, menetideje: 20 perc

 

Az 1-es járat a rendszerváltást követő időben, dacára annak, hogy a vonalon a bányabezárások miatt jelentősen lecsökkent az utasforgalom, sokáig közlekedett az eredeti útvonalán. 2011. december 31-ig szállította az utasokat a két városrész között. 2012 elejétől azonban több változással egyidőben hozzányúltak a járat útvonalához. A döntés értelmében a vonalat az autóbusz pályaudvarnál "kettébontották." Az 1-es autóbusz onnantól az Autóbusz állomás - Zobák-akna viszonylaton közlekedik. A kökönyösi városrész ekkor önálló járatot kapott, szintén a buszállomásról kiindulva, 13-as jelzéssel. Ezek a járatok már nem érintik az OTP nevű megállóhelyet, mivel ez gyakorlatilag egybeesik a pályaudvar helyszínével. Egyetlen közvetlen Zobák-akna - Kökönyös járat azonban mégiscsak fennmaradt, az iskolásjáratként üzemelő busz a reggeli órákban 113-as jelzéssel közlekedik. Erről később.

zobak_buszvaro.jpg

A ma már kihalt, szebb napokat is megélt, egykor nyüzsgő zobáki végállomás. A téglaépületben -természetesen- anno söröző működött, ahol a műszak végén a megfáradt bányászok olthatták szomjukat. A busz mellett, mögött látható buszállomásról egy-egy műszakváltáskor hat-hét buszjárat is indult különböző irányokba, a helyi buszokon kívül a környékbeli falvakba is. 

(Fotó: Juhász Gergely)

 

20200927_134018.jpg

(Az eredeti vonal viszonyatjelző táblája, egy hátsó tartóban.)

 

 1 Aut. áll. - Zobák-akna 

Ahogy feljebb is olvasható, ez a járat új útvonallal 2012. január 1-jétől létezik Komlón, az alábbi megállókat érintve:

Autóbusz állomás > Közösségek Háza (egykor Carbon) > Vízmű > Anna-akna > Kőbánya > Gesztenyési út > Fenyő utca > Zobák-akna

Járd be a vonalat a VIDEÓ segítségével.

 

 

 1/A OTP - Kökönyös 

A már megszűnt autóbusz járat gyakorlatilag a mai 13-as szerepét töltötte be a 90-es években, csak nem a buszállomásról, hanem a közelben lévő OTP megállóhelyről indult, az ekkor még közlekedő 1-es Zobák-akna - Kökönyös járat kistestvére volt, hiszen csak a teljes vonal fele távján közlekedett 2008-ig.

1-esavonal.jpg

 A vonal hossza: 2,7 km, menetideje 10 perc

 

 2 Aut. áll. - Mecsekjánosi  

Ha Komlót nyugati irányban, Magyarszék felé hagyjuk el, az első önállónak tűnő település a völgyben Mecsekjánosi. A látszat csal, hiszen bár úgy tűnhet ez egy teljesen különálló falu, igazából az 50-es évek óta Komlóhoz tartozik, közigazgatásilag is természetesen. Bár a 47-es számú Komló-Dombóvár vasútvonalnak is van itt megállóhelye, az 50-es évektől várossá fejlődő Komlóról Mecsekjánosi irányába is beindult a helyi járati autóbusz közlekedés, a járat útvonala szorosan a vasút mellett halad. A viszonylat a 2-es számot kapta.

2-esvonal.jpg

A vonal hossza: 3,4 km, menetideje: 8 perc

 

mecsekjanosi.jpg

A 2-es busz végállomása, háttérben Mecsekjánosi vasútállomás épületével.

(Fotó: Google mapps)

 

A járat útvonala az idők folyamán néhányszor változott, a számozás pedig betűs kiegészítést kapott, annak megfelelően, hogy épp milyen kitérőket tett meg közben. Ezek egyike a 

 2/K Aut. áll. - Mecsekjánosi kertészet 

amely az eredeti végállomástól számítva még kb. 1 km-t közlekedik tovább, egészen a település szélére, így elérve a Komlói Kertészet telephelyét, ahol sokan dolgoztak. Ez a járat a reggeli műszakkezdés és a délutáni műszakzáráshoz alkalmazkodva közlekedik. 

kerteszet.jpg

A 2/K járat végállomása Komló nyugati szélén. Balra a kertészet, jobbra a kavicsos burkolatú megálló, a 6542 számú úton tovább haladva Mecsekpölöskére érkezünk.

(Fotó: Google mapps)

 Járd be a vonalat a VIDEÓ segítségével.

 

 

 2/A Aut. áll. - Mecsekjánosi - Kisbattyán 

Komlótól észak-nyugati irányban alakult ki Kisbattyán település, amely azonban már meglehetősen kiesik a komlói vonzáskörzetből, az egyik legtávolabb lévő helyi járati végállomás. Az egyetlen igazi utcából és pártucat házból álló Kisbattyánba csodaszép erdei út vezet, amely olyan keskeny, hogy két autó sem fér el egymás mellett lehúzódás nélkül.

kisbattyan_ut.jpg

Kalandos, de szép erdei út vezet Kisbattyán felé, jobbra az egykori kenyérgyár.

(Fotó: youtube, mumus363)

 

 

2-eskvonal.jpg A vonal hossza: 8,9 km, menetideje: 18 perc

 

A közlekedési feltételek hiányossága ellenére természetesen ide is jár helyi autóbusz, ám ez eredetileg, 2012-ig nem a 2/A, hanem a 7-es volt, de erről majd később, ha odaérünk. A járat egyébként Mecsekjánosiba betér, majd úgy közlekedik ki Kisbattyánba, visszafelé úton szintén érinti Mecsekjánosit.

kisbattyan.JPG

Kisbattyán, a távoleső, mindentől védett település.

(Fotó: hevesiz53.blogspot.com)

 Járd be a vonalat a VIDEÓ segítségével.

 

 

 3 Aut. áll. - Béta-akna 

Az 50-es évekbeli folyamatos kutatások eredményeként egyre több mélyművelésű szénbánya nyílt Komló vonzáskörzetében. A szénterület határát dél-nyugaton a Kossuth-bánya, észak-keleten a Zobák-bánya, délen a III-as akna és Béta-akna adták meg. Utóbbit 1953-ban nyitották meg, de mivel nagyon messze esett belvárostól, ezért adott volt buszjárat indítása az üzemhez, hiszen a dolgozók szállítását meg kellett oldani. A járat útvonalát úgy tervezték meg, hogy az felfűzze Kossuth-bányát és III-as aknát is, a helyi busz végül 3-as jelzéssel indult útjára. Eredeti útvonala az Aut. áll. > Tröszt > Petőfi tér > Pécsi út > Kossuth-akna > Béta-akna volt, ezt a lenti térképen kék színnel jelöltem, aztán a bányabezárást követően, a leromlott útviszonyok miatt az Aut. áll. > Zobákpuszta > Béta-akna (zöld színű) útvonalon közlekedett.

3-asvonal.jpg

A járat eredeti útvonala: 6,6 km, menetideje: 25 perc

A járat későbbi útvonala: 7,9 km, menetideje: 18 perc

A III-as akna közelében lévő leromlott állapotú társasházakban még 2008-ban is élt 10-11 család, de az ott ragadt hátrányos helyzetű embereket később Komlóra költöztették. Ezzel a buszjárat is okafogyottá vált, a 3-as buszt 2010. október 1-jén megszüntették. 

 

beta-akna.jpg

Az egyik utolsó buszjárat a béta-aknai végállomáson, ahol már se bánya, se lakóházak, csak az erdő. Visszavette a természet, ami az övé.

(Fotó: Nagy Tamás)

 

 

 4 Aut. áll - Sikonda 

"Sikonda nemcsak a komlóiaknak nagyon közkedvelt üdülőhelye, hanem a környék lakosságának is, de még a pécsieknek is. Nézze meg, most például 31 fokos a víz hőmérséklete, a levegő hőmérséklete 34 fok itt, ahol nincs széljárás. A víz szénsavas, kellemes hatással van a szívbántalmakban szenvedő fürdővendégekre. Mostantól, hogy az út elkészült közvetlen buszjárat lesz Komló és Sikonda zött, azt hiszem több ezres vendégsereggel számolhatunk." - mondta a Dunántúli Napló 1966. május 15-i számában Tereki Ferenc, a sikondai strand akkori vezetője. A 4-es számú helyi autóbusz tehát egyfajta szabadidős járat szerepet tölt be a kezdetektől.

sikonda_regi_gabler_csaba_fotoja2.jpg

A sikondai strand a 80-as években.

(Fotó: Gábler Csaba)

 

A strand mellett itt működött a Mecseki Szénbányák Bányász Szanatóriuma is, emellett a területen található tavak kiváló horgászati lehetőséget is biztosítanak. A 4-es busz 1984-ig csak a Hársfa étteremig, vagyis a strandig közlekedett, majd 1984-től esetenként 4/A jelzéssel tovább haladt és egészen a horgásztavakig, a Vadásztanyáig járt. A strand azóta megszűnt, egy hotel kapott helyet hozzá közel, napjainkban pedig valamennyi 4-es már a Vadásztanyáig jár. Sok kis hétvégi ház, nyaraló található a hangulatos helyen.

4-esvonal.jpg

 A vonal hossza: 6,4 km, menetideje: 18 perc

Járd be a vonalat a VIDEÓ segítségével.

 

 

 5 Aut. áll. - Dávidföld 

A zömében csak családi házas beépítésű Dávidföld a belvárostól dél-nyugati irányba, szintén egy dombon helyezkedik el. Az 5-ös helyi járat közlekedik ide. Az ötvenes évek második felében indult bányászlakás-akció során, tíz év alatt 300 új családi otthont létesítettek a területen. sőbb a lendület némileg mérséklődött ugyan, ennek ellenére az erősen lejtős területen új utcasorok alakultak ki. 1984-től még népszerűbb lett a csendes, kertvárosi hangulatú településrész, egyre többen szerettek volna itt lakni. Éppen ezért az Tanács újabb 89 darab, családiház építésre alkalmas, közművesített telket alakított ki Komlón, a dávidföldi városrész nyugati területén. Az ide közlekedő járatok 15 perces követési idővel szállították az utasokat.

5-esvonal.jpg

 A vonal hossza: 3,5 km, menetidő: 12 perc

Járd be a vonalat a VIDEÓ segítségével.

 

 

 6 Aut. áll. - Mecsekfalu 

Dávidföldtől délre található egy kis falucskaszerű település, amely önállóan alakult ki Komló város mellett, azonban 1954-ben a terültet az ott lakókkal együtt hozzá csatolták a bányászvároshoz, 1928-ig egyébként elég furcsa nevet viselt az egyutcás falucska: Szopok. A 6-os helyi járattal is meg lehet közelíteni Mecsekfalut. 


6-esvonal.jpg

Az útvonal hossza: 4,2 km, menetidő: 12 perc

 

 

 6/19 Aut. áll. - Mecsekfalu - Körtvélyes - Aut. áll. (megszűnt)

Mecsekfalutól pár száz méterre keletre, a 80-as évek elején új városrész építésébe kezdtek Komlón. Erről a panelrengetegről majd részletesen írok a 7-es viszonylatszámnál, de muszáj itt is megemlítenem, hiszen a szóban forgó 6/19-es járat lényege az volt, hogy mecsekfalui betéréssel érte le ezt az új sikondai városrészt, ami később felvette a Körtvélyes nevet, ezt a mai napig viseli is.

 

 

 7 Aut. áll. - Kisbattyán (megszűnt) 

Kisbattyán neve ismerősen csenghet, ha figyelmesen olvasta az írást. A 2/A viszonylatnál már szó volt róla, az útvonalat is bemutattam. Korábban a 7-es számú buszjárat közlekedett Kisbattyánba, Mecsekjánosi betérés nélkül, célirányosan. Az átszámozások és összevonások miatt, ebben a formában a járat ma már nem létezik. A hetes számot megkapta egy másik viszonylat, a korábbi 19-es.

 

 7 Aut. áll. - Körtvélyes 

Nos, itt utalnék vissza a 6/19-es járatnál leírtakra, miszerint új városrész építése indult el a 80-as évek elején. A Dávidföld és Sikonda között létrejött sikondai városrészben, első ütemben 229 lakás építését tervezték, ezeket 1984 júliusában már szeretnék is volna átadni. 1985 végére összesen 700—800 lakást kellett felépíteni paneles megoldással, a végső elképzelés szerint egy 3-4000 lakásos városrész alakult volna itt ki. 

kortvelyesepul.jpg

A Dunántúli Napló cikke, 1983. február 17-én beszámol a tervezett városrész építésének részleteiről.

 

Mondani sem kell, amit a Tanácsnál eldöntöttek, az úgy is alakult (ebben az esetben legalábbis), gőzerővel megindult az építkezés, sorban nőttek ki földből az 5, illetve 10 emeletes épületek.

kortvelyes_anno.jpg

Zajlik az építkezés a sikondai városrészben

(Forrás: Dunántúli Napló 1984., Fotó: Laufer L)

 

Az első lakók 1984-ben költözhettek, a Hegyhát utca 1-2. számú épületeket vehették birtokba. A lakosságszám egyre csak nőtt, az itt élőknek azonban messze volt a belváros, így minden ami az életvitelhez szükséges távolra került. Természetes volt, hogy a közelben közlekedő 6-os autóbuszjárat mellett, szükség lesz egy új, önálló vonal nyitására, ez lett aztán a mai 7-es elődje, a 19-es helyi járat.

 indula19-es.jpg

 A Dunántúli Napló 1985. október 31-i számában beszámolt arról, hogy Komlón új buszjárat indul november 1-től, 19-es számmal a sikondai városrészbe, sőt a műszakváltásokhoz igazodva M19X és M19Y jelzéssel közvetlen buszok indulnak a bányaüzemekhez, így Zobák-aknára és Béta-aknára is.

 

 ik226_kortvelyes.jpg

Ikarus 266-os a sikondai városrész végállomásán, 19-es viszonylatjelző táblával. Mindig zsúfoltak voltak a járatok.

(Fotó: Időutazó)

 

A sikondai városrész 1986-ban a Körtvélyes nevet kapta és noha az eredeti elképzelések szerint sokkal nagyobb lakópark alakult volna ki a területen, a bányabezárások miatt ez nem valósult meg. Csupán az 1987-ig felépült lakások jelentik ma a városrészt, ami a város legfiatalabb településrésze.

 

7-asvonal.jpg

A vonal hossza: 5 km, menetideje: 14 perc

Járd be a vonalat a VIDEÓ segítségével.

 

 

 8 Aut. áll. - Szilvás - Kenderföld - Aut. áll. 

Még jóval Körtvélyes előtt felépült egy másik városrész, ahol szintén emeletes társasházak, téglaépületek és panelek kaptak helyet. Ez Szilvás, amely a belvárostól északi irányba, ugyancsak egy dombon fekszik. Az 1960-as évek közepén vetődött fel egy új irány, ami felé terjeszkedhet Komló. A szilvási városrész 1967-től egészen a hetvenes évek végéig épült, bővült, elhelyezkedése félkör alakú, követi a dombság vonalát. Megépültek az első társasházak, majd általános iskola és gimnázium is létesült Szilvásban.

szilvas_fuggetlenseg_utca.jpg

Az első épületek a Függetlenség utcában 1969-ben, jobbra a szilvási általános iskola épülete.

(Fotó: fortepan.hu)

 

szilvas_steinmetz.jpg

A pont, ahol felér az autóbusz Szilvásba, szemben a Steinmetz Gimnázium 1969-ben, (mai nevén Nagy László Gimnázium) innen még jelentős emelkedő vezet a somági tetőig.

(Fotó: fortepan.hu)

 

Az erre közlekedő helyi járatok egyediek a városban, nincs ugyanis végállomásuk, a buszok a 20 perces vonalon egy kört írnak le, az autóbuszállomásról indulnak és oda is érkeznek. A 8-as buszok a kezdeti időkben nem tudtak teljes kört tenni Kenderföld felé, megfelelő közúti kapcsolat híján csak a Függetlenség utca végéig közlekedtek. A 80-as évek elején pedig Kenderföldnél változott az útvonal, a járatok ugyanis nem a Tompa Mihály utcán, hanem a Petőfi utcán keresztül, a Berek utca érintésével tértek vissza a pályaudvarra. Ez a város legsűrűbben közlekedő buszjárata volt, a boldog bányászidőkben a csúcsidőszakban 5 percenként követték egymást az autóbuszok. A vonalra 1990-ben terveztek csuklós buszos megoldást, ez azonban a szűk buszöblök és kereszteződések miatt megbukott. Napjainkban a térképen látható útvonalon járnak a 8-as buszok.

8-asvonal.jpg

A vonal hossza: 6 km, menetideje: 18 perc

 

 

szilvas_feketebalazs.jpg

Szilvás napjainkban, ahol számos négyemeletes és három tízemeletes épület is a magasba emelkedik. Jobbra a Nagy László Gimnázium épületegyüttese. Előtérben a bányászpark, az emlékművel látható. 

(Fotó: Fekete Balázs)

 Járd be a vonalat a VIDEÓ segítségével.

 

 8/A Aut. áll. - Somág - Szilvás - Aut. áll. 

A 8/A járat természetesen kapcsolódik az imént bemutatott 8-as viszonylathoz, annak gyakorlatilag az ellenirányú párja, bár egy szakaszon nem azon a vonalon halad. Somág felől közelíti meg Szilvást, a Berek utca és az Irinyi utca érintésével.

8a_vonal.jpg

A vonal hossza: 5,2 km, menetideje: 11 perc

Járd be a vonalat a VIDEÓ segítségével.

 

 

 8/B Aut. áll. - Szilvàs - Somág - Aut. áll. 

A 8/B járat viszonylag új, 2012. január 1-jén hozták létre. Útvonalában jelentős részben megegyezik a 8-as vonaléval és teljesen megegyezik a 8/A járatéval, utóbbi ellentétes irányú párja. Az Attila utca végén, az Irinyi utcán folytatja útját a buszpályaudvar felé.

8b-vonal.jpg

A vonal hossza: 5,2 km, menetideje: 11 perc

Járd be a vonalat a VIDEÓ segítségével. 

 

 

 9 Aut. áll. - Temető 

Mecsekjánosi irányába található a komlói köztemető, ahová a 9-es számú helyi járattal lehet eljutni, naponta négyszer.

9-esvonal.jpg

A vonal hossza: 3,6 km, menetideje: 10 perc

Járd be a vonalat a VIDEÓ segítségével.

 

 

 10 Kenderföld - Béta-akna (megszűnt) 

A szénbányászat aranykorában az 1970-es évekig közlekedett, a második legöregebb városrészt Kenderföldet kötötte össze Béta-aknával, így célba juttatva átszállás nélkül a dolgozókat.

 10-asvonal.jpg

A vonal hossza: 7,2 km volt, menetideje: 22 perc

 

 

 11 Kenderföld - Zobák-akna (megszűnt) 

Ez a járat úgyszintén Kenderföldről indult és Zobák-aknára szállította a bányászokat.

11-asvonal.jpg

A vonal hossza: 5,6 km, menetideje: 15 perc

 

 

 12 Kökönyös - Béta-akna (megszűnt) 

Bár a korábban bemutatott 3-as helyi járat érintette Kökönyöst és úgy haladt Béta-akna felé, a 70-es években még közlekedett külön Kökönyös-Béta-akna járat is, enyhítve a 3-asra nehezedő zsúfoltságot. A buszvonal megszűnése után a 12-es számot egy másik járat kapta meg.

 

 

 12 Aut. áll. - Kórház 

1959-ben adták át a komlói kórházat, amelyet azóta többször bővítettek. Írásom elején már említettem, hogy Komlón sok esetben nem lenne szükség helyi járatra, ha sík terepen helyezkedne el. A domborzati viszonyok miatt azonban fontosak a helyi buszok, még akkor is ha a célállomás csak pár száz méterre van a buszpályaudvartól. Ilyen hely a kórház, amely a belvárostól keletre eső dombra épült. Gyalog meredek kaptatón érjük el, a pályaudvartól mindössze 700 méterre álló intézményi főbejáratot.

komlo-korhaz-julia.jpg

A komlói kórház látképe, a Templom térről induló járda igen meredek.

 

A 12-es járat kerülővel ugyan, így a gyalogosoknál nagyobb távot megtéve, de így is 5 perc alatt felér a kórházhoz.

12-esvonal.jpg

A vonal hossza: 1,4 km, menetideje: 5 perc

 

 

 13 Szilvás - Somág - Kenderföld - Béta-akna (megszűnt) 

A szilvási városrész dinamikus fejlődéséről esett már szó a 8-as vonalnál. Az egyre népesebb városrészből is jelentkezett az igény egy közvetlen autóbusz járatra, amely Béta-aknáig szállítja az utasokat, átszállás nélküli kapcsolatot biztosítva ezzel. A járat csak a napi háromszori műszakváltáskor közlekedett.

 

 

 13 Aut. áll. - Kökönyös 

A Szilvás - Béta-akna járat megszűnése után hosszú évekig nem volt 13-as viszonylatjelzés Komlón, aztán 2012-ben az 1-es vonalat kettévágták, erről írásom elején már tettem említést. A Kökönyös - Zobák-akna járatból lett az 1-es Autóbusz-állomás - Zobák-akna és a 13-as Autóbusz-állomás - Kökönyös vonal.

Járd be a vonalat a VIDEÓ segítségével.

 

 13M Szilvás - Somág - Béta-akna   (megszűnt)

Ez a járat funkciójában a korabeli 13-as szerepét töltötte be, ám vonalában nem érintette Kenderföldet, helyette az Irinyi utcán haladt Béta-akna felé.

 

 

 14 Dávidföld - Béta-akna  (megszűnt)

Dávidföld családi házas övezetéről az 5-ös vonalnál írtam. Mint a legtöbb városrészből, természetesen innen is indulnak célirányos járatok a bányászati üzemekhez, a bétai vonal Kökönyös városrészen át vezetett, míg a 

 15 Dávidföld - Zobák-akna a(megszűnt)

a belvároson át érte el a úticélját.

 

 

 15 Aut. áll. - Dávidföld - Kökönyös 

2012. január 1-től közlekedő járatról, kifejezetten iskolai járatról beszélünk. Tanítási napokon csupán egyetlen alkalommal 7.10-kor indul az autóbusz-állomásról és segíti a diákok egyszerű utazását. Dávidföldön korábban megszűnt az általános iskola, jelenleg a kökönyösi városrészben működik a város egyik legnagyobb általános iskolája. 

15_i-osvonal.jpg

A vonal hossza: 6,1 km, menetidő: 20 perc

A járat az autóbusz-állomásról indul, elsőként Dávidföldre közlekedik, majd onnan Kökönyös, Bányász utcában, ahol az említett iskola is működik.

 

 

 15M Dávidföld - Carbon  (megszűnt)

Ennél a buszjáratnál kell említést tennem arról, hogy Komlón nem csak bányák működtek, hiszen a bányászfeleségeknek is dolgozniuk kellett valahol. Öt komlói suszter 1950-ben elhatározta, hogy szövetkezetet alapít, de aligha gondolták, hogy egy olyan vállalat alapjait teremtik meg, amely hosszútávon nők ezreinek biztosít munkát, biztos megélhetést, ez volt a Carbon Könnyűipari Vállalat, amely döntően hazai piacra gyártott ruházatot, később lábbeliket is. Termelének azonban több mint négyötöde a külpiacokon -főként a szocialista országokban- talált vevőre. Külön autóbuszjáratok szállították a hölgyeket a ruhagyárba, ahol két műszakban folyt a termelés. 

crabonnok.jpg

Szabás, varrás, vasalás a Carbonban 1984-ben.

(Fotó: Dunántúli Napló)

 

 

carbonepulet.jpg

Jobbra az egykori Carbon üzem, ma több kisebb cég telephelye, de lakásokat is kialakítottak az épületben.

(Fotó: Komló Média)

 

 

 16 Aut. áll. - MOM 

Szintén egy kifejezetten "munkás" járatról van szó. A temetőtől nem messze 1971-ben létesült a MOM, de mit is keresett Komlón a Magyar Optikai Művek? Nos, Komlónak volt egy viszonylag új üzemépülete, amelyet város hathatós támogatásával a budapesti Elektroakusztikai KTSZ épített. A kisipari termelőszövetkezet vezetői időközben akkora csődtömeget hoztak össze, hogy a Fővárosi Tanács elrendelte a szövetkezet felszámolását. Ekkor dobra került a komlói üzemépület. Harmincmillió forintra tartották, sokan érdeklődtek, sokan alkudtak is rá, 17 millió forintért a Magyar Optikai Műveké lett. A MOM komlói telepén olajfékeket és műszerállványokat készítenek. Az alkatrész gyártása úgy települt le Budapestről Komlóra, hogy ezt a vevők észre sem vették. MOM Faktor Gépipari Kft. néven ma is működik az üzem, a műszakváltáshoz igazodva közlekednek ide buszok.

 16-asvonal.jpg

A vonal hossza: 3,5 km, menetidő: 10 perc

 

 

 17 Szilvás - Somág - Kenderföld - Zobák-akna  (megszűnt)

Mire ezt a vonalat böngészi az olvasó, már jól ismerheti a város szerkezetét, az egyes városrészek elhelyezkedését. Már térkép sem kell ahhoz, hogy átlássa merre is és milyen céllal közlekedett műszakváltáskor a 17-es busz. Szilvásból, ahogyan Béta-aknára, úgy Zobák-aknára is indított a volán közvetlen járatot, amely nem érintette az autóbusz-pályaudvart.

 

 

 17M Szilvás - Carbon  (megszűnt)

A 17M jelzésű járatról ugyanaz mondható el, mint a sima 17-esről, ám ez nem a bányához, hanem a korábban említett Carbon Könnyűipari Vállalathoz szállította, a zömében női utasokat.

 

 18 Aut. áll. - Vörösmarty u.  (megszűnt)

A Kenderföldi városrészben található a Vörösmarty Mihály utca, amelynek kezdetben nem volt közúti kapcsolata a somági, szilvási városrésszel, ezért csak a belváros irányából volt megközelíthető. A Hunyadi utca felől, csak később építették ki az utat, ami a 8-as busz körbejárását is lehetővé tette. Amíg ez nem történt meg a 18-as busszal szolgálták ki a Vörösmarty, Kazinczy, Arany János, Tompa Mihály utca lakóinak utazási igényeit. 

kenderfold.jpg

A 60-as évekbeli Vörösmarty utca, ma már ezen közlekedik lefelé irányban a 8-as helyi járat.

(Fotó: Nemesi Árpád)

 

 

18-asvonal.jpg

A vonal hossza: 1,4 km, menetideje: 6 perc

A térképen érdekességképpen megjelöltem pirossal azt az útszakaszt, melynek hiánya miatt sokáig nem volt közúti kapcsolata Kenderföldnek Somággal, így a 8-as autóbusz csak a 70-es évek közepétől tudott Szilvás felől erre közlekedni. Az érintett szakasz nagyon meredek, a domborzati viszonyok miatt a buszoknak jelenleg sem egyszerű ezen a szakaszon manőverezni. 

 

 19 Aut. áll. -  Körtvélyes (Sikonadai városrész)  (megszűnt, illetve átszámozták)  

Könnyű dolgom van ennél a vonalnál, hiszen gyakorlatilag a 7-es viszonylatnál minden szükséges információt leírtam, a nyolcvanas évek közepétől fokozatosan kialakuló városrészről. A mai 7-es, nem más, mint a korábbi 19-es, amely 1985. november 1. és 2011. december 31. között viselte a 19-es számot. 7-es jelzéssel 2012. január 1. óta közlekedik autóbusz a körtvélyesi vonalon.

 

 M19Y Körtvélyes - Zobák-akna  (megszűnt)

Olyan járatokhoz érkeztünk ismét, amelyek egy adott városrészt kötöttek össze a bányaüzemekkel, korábban ugye bemutattam ezeket Szilvás, Dávidföld és Kenderföld esetében is. Időszakos járat volt az M19Y-es Körtvélyes és Zobák-akna között, ahogyan szintén csak műszakváltás idején közlekedett az

 M19X Körtvélyes - Béta-akna  (megszűnt)

között. Utóbbi a kökönyösi rész érintésével, míg az Y-os a belvároson át közlekedett napi három alkalommal.

 

Sok vonalról esett szó eddig mostani írásomban, viszonylatok indultak, átalakultak, vagy teljesen megszűntek a közel 70 éves Komlón. Természetesen az átalakulás mindig hoz újdonságokat is, most nézzük a legfiatalabb járatokat az egykori bányászvárosban, ahol bányabezárásokat követően átalakultak az utazási szokások is. Zobák-bánya ma már nem fő úti cél, csak azoknak, akik ott a gesztenyési városrészben élnek. Béta-akna bezárt rég, minden oda közlekedő járat szintén okafogyottá vált. A nagyobb városrészek autóbuszos megközelíthetősége azonban ma is aktív, a pókhálószerű hálózaton, új viszonylatok, új útvonalak jöttek létre. Nézzük ezeket.

 

 57 Aut. áll. - Dávidföld - Körtvélyes 

Komló valóban legfiatalabb helyi autóbusz viszonylata. 2019. február 1-jén indulhatott el az 57-es járat, amely, mint a számozása is mutatja az 5-ös dávidföldi és a 7-es körtvélyesi járat összegyúrása. A beindítás évtizedekkel ezelőtt is felvetődött már, de a dávidföldi végállomás és a Mecsekfalui út között nem volt olyan minőségű útkapcsolat, amely lehetővé tette volna autóbuszok biztonságos közlekedését.

munkacsy_anno.jpg

A Munkácsy utca korábban.

(Fotó: Komlói Újság)

 

A Munkácsy Mihály utca keskeny, rossz minőségű volt, az autók is alig fértek el egymás mellett. Komló Város Önkormányzata 2016-ban 385 millió forintos, állami támogatást nyert el az út teljes felújítására, a kivitelezés 2017 tavaszán kezdődhetett meg. Kicserélték a közműveket, kiszélesítették az utat, két új buszmegállót is létesítettek, elhárult az akadály a tervezett buszjáratok elől.

 

mecsekfaluikorforgalom.jpg

A felújítás során új körforgalmi csomópont alakult ki a Mecsekfalui út és a Munkácsy Mihály utca kereszteződésében. 

(Fotó: Komlói Újság)

 

 

munkacsy_most.jpg

A Munkácsy utca a felújítás után, várva az első helyi autóbuszjáratot.

(Fotó: Komlói Újság)

 

Az 57-es járat, mint azt a lenti térkép is mutatja az 5-ös vonalán (zöld szakasz) közlekedik, majd a Munkácsy utcán (piros szakasz) áthaladva éri el a 7-es járat (kék szakasz) vonalát. Így az 57-es két fontos városrészt is érint közlekedése során. 

57-esvonal.jpg

A vonal hossza: 6 km, menetidő: 17 perc

Az 57-es járat jelenleg munkanapokon csúcsidőszakon kívül, tehát a kevésbé forgalmas reggeli és esti órákban váltja ki az 5-ös és 7-es helyi járatokat, vasárnaponként és ünnepnapokon azonban egész nap csak az 57-es közlekedik.

Járd be a vonalat a VIDEÓ segítségével.

A youtube felvételeket köszönöm : Schubert Balázs és mumus363

 

 

 78B Körtvélyes - Kökönyös - Szilvás - Somág - Aut. áll. 

Viszonylag fiatal járatról van szó, 2012-ben indították be a speciális iskolajáratot, amely a történelem során először hozott létre autóbuszos kapcsolatot Körtvélyes/Kökönyös és Szilvás között. Ez jelenleg a leghosszabb vonal a városban. Bár valószínűleg a komlóiak hálásak lennének egy ilyen járatért egész nap, a 78B csak egyszer, 7.15-kor indul el körútjára. 

78b-asvonal.jpg

A vonal hossza: 10,4 km, menetidő: 33 perc

 

 

 87 Aut. áll. - Szilvás - Somág - Kökönyös 

Akárcsak a 78B, ez is iskolajárat, Szilvást köti össze Kökönyössel, az autóbusz a pályaudvarról indul, naponta egy alkalommal 7.15-kor.

87-esvonal.jpg

A vonal hossza: 6,8 km, menetidő: 24 perc

 

 

 113 Zobák-akna - Kökönyös 

Egyáltalán nem is bánom, hogy matematikailag is a 113-as maradt a végére. Viszonylatában ez volt az első helyi buszjárat 1951-ben Komlón, igaz akkor az 1-es számot viselte. Amolyan retro járat a 113-as, hiszen ez a vonal volt az első és a 2012-ben történt szétbontását követően, ma is ez emlékeztet a régi bányászidőkre. A 113-as munkanapokon 7:10-kor indul el Zobák-aknáról és ahogy az 50-es, 60-as, 70-es, 80-as, 90-es években tette, elhalad a bezárt Carbon Vállalat mellett, érinti a ma már szolgálaton kívüli OTP megállóhelyet is és egészen Kökönyösig közlekedik.

113-asvonal.jpg

A vonal hossza: 6,8 km, menetideje: 20 perc

 

Írásom végén némi összegzés, pár érdekesség és a jelen.

* Komlón ma összesen húsz viszonylaton folyik az autóbuszos személyszállítás. Ezek a vonalak összesen 109,9 km-t tesznek ki. Hogy milyen busztípusokkal végezte és végzi a volán a szolgáltatást, arra választ kap az olvasó egy másik írásomban.

* Napjainkban csupán egyetlen helyszín van, ahová már nem indulnak helyi járatok, ez pedig a megszűnt Béta-akna.

* Komlón a körtvélyesi 19-es viszonylat után, a 20-as szám következett volna, ami papíron egy ideig létezett is. Komló-Mánfa lett volna a viszonylata, ám ez egybeesik a Komló-Mánfa-Pécs helyközi vonallal, így a 20-as hivatalosan sohasem indult el.

komlo_vonalak_2020.jpg

 A jelenleg érvényes viszonylatok Komlón.

(Forrás: Volánbusz Zrt.)

 

 

komlo_vonalhalozat_2020.jpg

...és akkor álljon itt záróképnek a jelenleg érvényes vonalhálózati térkép is.

(Forrás: Volánbusz Zrt.)

 

A jövő...

Megjósolni nem lehet és nincs is értelme. Az jól látszik, ahogy fogyatkozik a komlói lakosság, úgy csökken a helyi járatok kihasználtsága. Jelenleg azért még nincs baj, zsúfolt járatok még ma is vannak a városban, az 5-ös, 7-es, 8-as, 8/A, 8/B, 57-es még mindig forgalmas vonalak. A kérdés az, hogy az új utazási szokásokhoz hozzá igazítják-e a helyi menetrendet, felülvizsgálják-e rendszeresen a vonalak utasforgalmát?  Ha igen, akkor biztosan lesznek még változások a jövőben is, pl. több, az egyes városrészeket közvetlenül összekötő járat indulhat. 

Legyen így, legyen a komlói helyi tömegközlekedés az itt élők hasznára és szolgálatára.

 

 

Írta: Bán László

 

Helyi autóbusz beszerzések Komlón

Írásomban ezúttal a komlói helyi autóbusz beszerzésekkel foglalkozom, hangsúlyozva az elején, hogy csak 1975-től vannak részletesebb adatok, nem csak azért mert én magam is ekkor születtem és csak a 80-as évek elejétől volt személyes rálátásom a témára, hanem mert az azóta megszűnt 12. számú Volán, illetve jogutódja a Pannon Volán is beolvadt a DDKK Zrt.-be, majd onnan a Volánbusz Zrt.-be, így az adatbázishoz való hozzáférés csaknem lehetetlenné vált. Gyakorlatilag az Ikarus 200-as sorozat megjelenésével kezdődik a történet, de van lehetőség egy kis múltidézésre az ezt megelőző korszakból is.

 

flotta_5.jpg

 

1951: a komlói autóbuszos tömegközlekedés indulása

Az egyébként középkori eredetű Komló térségében már a 18. század óta ismerték a felszínközeli szénkibúvásokat, de jelentősebb mélyműveléses bányászata csak a 19. század végén kezdődött el. 1892-ben kezdett el termelni az Adolf-, a Glanzer- és a Szerencse-tárna és 1898-ban kezdte meg működését az első függőleges akna, az Anna-akna. A szénbányászat és az infrastruktúrát fejlesztő hatásai a két világháború közötti időben nem csak Komlón, hanem a környező településeken is jelentős fejlődést indítottak el. Az 1950-es évek elején Komló lakosságának a fele (kb. 11 ezer fő) a szénbányákban dolgozott és ekkor vált igazi szocialista bányavárossá is. 1951-ben Komló városi rangot kapott, ami magával hozta a helyi tömegközlekedés elindulását is. 1951. november 7-én történelmi eseményre került sor, amikor a GJ 130-as IKARUS 30-as gépkocsi első útjára indult Gesztenyés és Kökönyös városrészek között. Érdekesség, hogy Gesztenyés tulajdonképpen a későbbi Zobák-akna végállomást jelezte ekkoriban. Ez volt az első rendszeres komlói autóbuszjárat, ezzel egy időben megalakult a MÁVAUT helyi üzemegysége is, amelyet 1953-ban felváltott az AKÖV (Autóbusz Közlekedési Vállalat).

ikarus_ik30.jpg

Komlói Ikarus 30-asról nem leltünk fel fotót, de ez a típus vitte az első helyi járatot a városban. Az Ikarus 30-asok első példánya 1951. február 24-én hagyta el a mátyásföldi gyár kapuját, november 7-én már jutott Komlóra is.

Kép: Wikipédia

 

1958.jpg

Egy „Slosszon” Chausson busz Komlón 1958-ban, kevésbé helyi, inkább helyközi feladatokban.

Fotó: Hungaricana

 

ujbuszok_19600221.jpg

1960. február 21-én aztán jó hírről számolt be a Dunántúli Napló, új "törpebuszok" segítik a komlói tömegközlekedést. A fotó a korbeli pályaudvaron, a Templom téren készült 1960-ban.

Fotó: Dunántúli Napló digitális archívum (Hungaricana)

 

 komlo_1961_templomter.jpg

A komlói autóbusz-állomás a 60-as években, ekkor még a Templom tér volt a helyszín.

(Fotó: ismeretlen)

 

Költözés a Templom térről a Vasútállomás mellé

Az 50-es évektől kezdve a Templom térről indultak és oda is érkeztek a helyi és távolsági autóbuszok, a helyet azonban már 1955-re kinőtte a pályaudvar, ezért már akkor felmerült a költöztetése. A szocializmus lassú malmai végül megőrölték a problémát és 1970-re megoldódott a súlyos helyzet, vagyis a helyszűke. A Templom tértől alig pár száz méterre található vasútállomás környékét szemelték ki a rohamléptekkel fejlődő bányászváros akkori tervezői, ma úgy mondanánk divatosan, hogy intermodális csomópontot szerettek volna megépíteni. Ahová befut a vonat, onnan induljanak a buszok is, logikus elképzelés. A tervezést, "gyorsan" a tett követte, így 1970. március 26-án átadhatták az új autóbusz pályaudvart. A járatok lámpás jelzésre indultak, az utasokat hangos bemondás segítette az eligazodásban.

palyaudvar_avato_19700326.jpg

Az első Ikarus 66-os pontosan 10 órakor indult az új buszállomásról. A megyei lap nagy örömmel számolt be az eseményről és leírják, hogy az építkezés nem áll meg, hiszen hamarosan forgalmi- és büféépület készül, valamint épül egy lepketetős váróterem is. Utóbbira további öt évet kell várni, de elkészült. 

Fotó: Dunántúli Napló digitális archívum (Hungaricana)

 

 komlo_autobuszallomas_1980.jpg

 Új autóbusz-állomás a belvárosban. Sorakoznak a sárga Ikarusok 1980-ban. 

(Fotó: Pécsi Terv)

 

Az első Ikarus 200-asok

Az első Ikarus 200-as autóbuszok 1975-ben érkeztek meg Komlóra, a 266-os típusból a 70-es évek végén, a 80-as évek elején összesen 10 db közlekedett a városban, néhány kocsit helyközi kivitelből alakítottak át helyi járatú autóbusszá. Érdekesség, hogy a 266-osok közül jó néhány még szürke színben érkezett, ilyen volt a GC-75-80, GC-75-81, GC-75-87, GC-75-88, GC-75-89, GC-75-90 és a GC-75-91 rendszámú autóbusz. Ezek közül később 4 db megkapta a "volánsárga" fényezést, míg a GC-90-88, GC-91-31 és a GF-04-64 rendszámú 266-osok eredetileg is sárgák voltak. 

ikarus_266_19750805.jpg

 1975. augusztus 4-én, Rubinszki Ferenc, a Volán 12-es Vállalat komlói kirendeltségének vezetője pontosan 9 óra
45 perckor vette át az első öt új Ikarus 266-ost, a komlói pályaudvaron.

Fotó: Dunántúli Napló digitális archívum (Hungaricana)

 

 

buszos_cikk_19750804.jpg

 Az öt darab új Ikarus 266-os érkezéséről így írt a megyei napilap 1975. augusztus 5-én. Nagy volt az öröm, hogy a komlóiak "panorámaüveg" mögül tekinthettek városukra. A buszokat azonnal forgalomba is állították.

Fotó: Dunántúli Napló digitális archívum (Hungaricana)

 

 

ik266_1.jpg

Az egyik helyivé átalakított sárga 266-os kapaszkodik fel a kökönyösi domboldalon, valóban szép kilátás nyílik a városra, csakúgy mint lefelé, ahogy a szürke-fehér 266-os Béta-aknáról (még az eredeti útvonalon Kossuth-akna érintésével) tart a belvárosi pályaudvarra 3-as jelzéssel.

Fotó: időutazó

 

 

ik226_kortvelyes.jpg

Egy 266-os típus a Sikondai városrészben, ez a 19-es számú vonal 1985. november 1-jén nyílt meg, később a településrész a Körtvélyes nevet kapta, amit máig visel.

Fotó: időutazó

 

Dolgozott a városban néhány Ikarus 211-es is, ami nem lett volna baj, ha csak a kisforgalmú vonalakon közlekedtek volna, de sajnos jutott belőlük "főműsoridőben", azaz a csúcs időszakokban a bányászjáratokra is. De küldték szinte minden helyi vonalra, nem volt nagy öröm.

ik211.jpg

11-es járatban egy Ikarus 211-es, a GF-32-28 és mellette egy 266-os a GC-75-87 Zobák-aknán indulás előtt, 1982-ben 1-es jelzéssel. A 211-es busz sokszor kicsinek bizonyult, mivel egy-egy bányászati műszakváltáskor ide sokszor már a csuklós is kevés lett volna.

Fotó: időutazó

 

A három ajtós az igazi

A következő nagy lépés Komló életében, amikor a kétajtós 266-osok mellé megérkezik az első 5 db 260-as, helyi járatra kifejezetten előnyös, 3 ajtós autóbusz. 1979 januárjában és nyárának végén, amikor én épp 4 éves voltam átadták a "volánsárga" színezésű buszokat a helyi utazóközönségnek, leváltva a még forgalomban lévő Ikarus 630-as járműveket. Az első 2 db komlói 260-as a GF-23-41 és a GF-23-42 rendszámúak voltak, majd nyáron jött a GF-20-40, GF-20-41 és GF-20-42, GF-20-43 és GF-20-44, ezek közül később többen még BZ és ANS rendszámokkal is közlekedtek. A felsorakozott Ikarus 260-asokból kettő 1979. augusztus 24-én.

uj260-asok.jpg

A Mecseki Bányász című lapban is beszámolnak a fontos eseményről. A zsúfoltság megszűnését várták az új járművektől, itt még nem merült fel csuklós autóbuszok beszerzése.

Fotó: Mecseki Bányász (Nagy Tamás)

 

 

ujbuszok_cikk_19790824.jpg

Az Dunántúli Napló pedig röviden így számol be az eseményről 1979-ben.

Fotó: Dunántúli Napló digitális archívum (Hungaricana)

 

Sorban érkeznek a 260-as szóló buszok

1981 februárjában 4 db, 1973-as évjáratú Ikarus 260-as érkezik a BKV-tól. A GC-48-41, GC-48-53, GC-48-60 és a GC-48-93 járművek a budapesti flottaszínben, sötétkékben kerülnek Komlóra.

gc-48-41.jpg

(Az egyik exBKV-s autóbusz a négyből Komlón, használtan érkeztek 8 évesen. Fotó: Serfőző Trex)

 

A folytatásban további négy darab sárga szóló Ikarus érkezik a városba. A GF-23-41 és GF-23-42 után, a GF-10-55 és GF-10-57 állt forgalomba. 1983-ban pedig újabb kettő a BU-44-60 és a BU-44-63, egyikük különös ismertető jele lesz később és ezzel kilóg a flottából, hogy barna lökhárítót visel. Jóval később, 1995-ben Komlóra kerül ezen buszok ikertestvére, a BU-44-61, amely eredetileg a megye egy másik városában Szigetváron dolgozott, később AOB-629, majd JOB-449 rendszámot kapott.

bu-44-63.jpg

A tősgyökeres komlói BU-44-63 indulás előtt, valószínűleg Dávidföldre ment 5-ös jelzéssel, bár nem tudhatjuk pontosan, mert a hátsó utastájékoztató tábla, kis időszakaszok kivételével sohasem volt divat a komlói helyi járatokon. Az utolsó ilyen kísérlet a 90-es évek elején volt, de az utasok gyorsan letörték a frissen kihelyezett, hátsó aluminium táblatartókat.

 

 

ans-639.jpg

A BU-44-63 jó néhány évvel később, ANS-639 rendszámmal már a Pannon Volán flottájában, piros lökhárítóval. Az egyik legtovább üzemelő 260-as a 80-as évek beszerzéseiből.

Fotó: indafoto.hu

 

1985-ben és 1986-ban buszdömping

Két év, amely örökre emlékezetes marad a komlói tömegközlekedésben. 1985 és 1986 nem csak azért különleges évek, mert összesen 8 db új Ikarus 260-as érkezik a városba, hanem azért is mert ekkor jelennek meg az úgynevezett bolygóajtós járművek. A korábbi harmonikaszerű ráncajtókat, a kétfelé nyíló, két egységből álló ajtók váltották fel. Ráadásul megalakult a Volán 12. Vállalatot váltó Pannon Volán, ahol pedig megjelentek a kék-fehér színezésű helyi buszok, nem csak Pécsett, de Komlón is. 1985-ben az első négy bolygóajtós autóbusz a BX-97-15, BX-97-16, BX-97-41, BX-97-42 voltak, megjelenésük történelmi pillanat volt. Egy évvel később megérkezett a BY-07-55 és BY-07-56 szintén a megszokott sárga színben.

 

bx-97-16wh.jpg

A BX-97-16 így nézett ki 1986-ban, a lökhárítón lévő fehér gumibak volt a jellegzetes ismertetőjele.

Fotó: Tihanyi Zoltán, Photoshop: a szerző

 

Aztán ugyancsak '87-ben egy késő nyári napon különös vendégeket fedezhettek fel az komlói utasok, két darab kék-fehér színezésű Ikarus érkezett, már a Pécsett megszokott design-nal, a BY-23-20 és BY-23-24 furcsa látványt jelentett a sok sárga kocsi között.

by-23-20_kozeli.jpeg

A Pécsett rendszeresített első ablakos viszonylatjelző tábla a BY-23-20 járműben is meg volt, bár ezt a komlói gépkocsivezetők valamiért sohasem használták, inkább az első ablakba "ledobott táblát" favorizálták, ez a módszer a mai napig megmaradt. (Fotó: Cseke József, 1987.)

 

by-23-20.jpg

A 90-es évek elején az "árkádok" lebontása közben, a távolból közeledik a kék-fehér színű BY-23-20. 

Fotó: Nemesi Árpád

 

 

bx-97-15.jpg

BX-97-15 tölti pihenőidejét 1986-ban, már a kék-fehér Pannon Volán logóval az elején és oldalán. Korábban a mostani kisbolt helyén működött a Volán iroda, ezért a sofőrök általában hátul hagyták el az autóbuszt, ezért a nyitott hátsó ajtó.

Fotó: a szerző saját fényképe

 

Az új buszok mellett, felújítások is segítették a színvonal fenntartását

A Pannon Volán az új beszerzések mellett felújít néhány 260-ast, 1985-1986-ban teljes felújítást kap a BZ-13-51 (ex. GF-20-44), amely ezúttal fehér lökhárítóval tűnik ki társai közül (ez lett a kedvenc autóbuszom ebben az időben, tényleg tetszetős lett), valamint BZ-13-53 (ex. GF-23-42) amely viszont világítós viszonylatjelző tartót kapott előre és hátulra is, természetesen feleslegesen, tábla sohasem került bele.

 bz-13-51_1.jpg

Egy illusztrációm arról, hogy nézett ki felújítása után a BZ-13-51, későbbi ANS-636

 

 

A folytatás... 

Folytatás, mert hogy a 90-es évek elejéig viszonylag ütemesen érkeztek az új helyi autóbuszok Komlóra. 1989-ben a BY-49-76 és BY-49-77 rendszámú Ikarusokat kapta meg a komlói üzem, fényezésük kék-fehér volt.

by-49-76.jpg

(Az BY-49-76 már az új ANS-648 rendszámmal.)

1990-ben egy Ikarus 280-as csuklós is Komlóra került, igaz csak néhány hétig, mert a próbabejárások során megállapították, hogy műszaki okok miatt nem alkalmas a helyi közlekedésre, erre egy másik írásomban teljes alapossággal már kitértem. 1991. április végén ismét különleges vendégek tűntek fel a pályaudvaron. Az Ikarus gyárból megrendelt új járművek késtek, ezért a Pannon Volán vásárolt két darab 1982-es évjáratú használt autóbuszt a Miskolc Városi Tömegközlekedési cégtől.

akd504akd505.jpg

Feltűnést keltett a miskolci színezésű, sötétkék AKD-504 és AKD-505 rendszámú autóbusz Komlón 1991-ben.

Fotó: a szerző saját fényképe

 

 

akd-504.jpg

Az egyik exmiskolci gép, már az új Pannon Volán design-nal, korábban volt világoskék-fehér festésük is. Láthatóan rendes gazdája volt.

Fotó: Busportonline

 

 

A rendszerváltást követően legközelebb új busz 1992-ben állt forgalomba, a BOS-258 és BOS-259 már gyárilag kék-fehér színben készült. Itt egy hatalmas és nem meg szokott szünet következik az új járművek beszerzésében, beállt a szolgálatba azonban egy NDK-ból visszaküldött kézi váltós 260-as a CDA-539, amely később JOB-445 rendszámmal futott tovább, ezen a járművön a német megrendelő kérésnek eleget téve a ráncajtók sárgák voltak, de ezeket később bolygóajtókra cserélték. 

 

Az ezredforduló után

1992 és 2000 között tehát nem érkezett gyárilag új helyi autóbusz Komlóra, ennek okai többrétűek, de természetesen elsősorban financiális háttere van. 2000-ben aztán, már a Pannon Volán Zrt. új színeiben, a fehér alapon bordó csíkkal átadták a komlói utazóközönségnek a 2 db Ikarus 260.30M típusú járműveket, ezek a HGR-305 (később JOM-903) és HGR-306 (később FLR-539) rendszámúak voltak. Jellegzetes sárga belső kapaszkodókkal, korlátokkal készültek.

hgr-305.jpg

HGR-305

Fotó: Busportonline (Horváth Tibor)

 

 

hgr-506.jpg

ex. HGR-306, ma FLR-539

Fotó: Busportonline (Horváth Tibor)

 

Az új Ikarusok korszakának vége, kezdődik a típuskavalkád

2002-ben váratlan dolog történik, a Pécsi Tömegközlekedési Zrt. Törökországban gyártott Mercedes Conecto szóló és csuklós autóbuszokat rendel be, a Pannon Volán pedig társul ehhez és a pécsi csomagban vásárol 2 db Mercedes Conecto O345 típusú kocsit, ezeket pedig megérkezésük után Komlóra helyezi, a fehér-bordó design-nal. Digitális viszonylatjelző elől, oldalt és hátul, tágas tér, alacsonypadlós kialakítás, szokatlan dolgok az egykori bányászvárosban, az utasok meglepve, de örömmel veszik birtokba a két modern autóbuszt. Az IIP-775 és IIP-776 új színfoltja lett a helyi tömegközlekedésnek, ezzel véget ért az "új Ikarusok" kora Komlón. Innentől a legkülönfélébb típusok bukkannak fel a városban.

iip-775.jpg

Az IIP-775 ötéves korában Komlón.

Fotó: Gyenes Viktor

 

 

iip-776.jpg

AZ IIP-776 Kökönyösből Zobák-akna felé halad 1-es jelzéssel.

Fotó: Busportonline (Simorka Zoltán)

 

Újabb és újabb típusok a helyi közlekedésben

A Mercedesek beszerzése után újabb hat esztendő telik el úgy, hogy Komló nem kap új helyi autóbuszokat, aminek következtében tovább öregszik a járműpark. 2008-ban aztán az önkormányzat segítségével, konkrét anyagi hozzájárulásával 4 darab Credo BN12-es busszal gazdagodik a helyi tömegközlekedés, jelentősen javítva a szolgáltatás színvonalát.

2008. júniusában ünnepélyes átadás a komlói Városháza előtt. Az LDC-661, LDC-662, LDC-663, LDC-664 megkezdi szolgálatát Komlón. A képre kattintva galéria nyílik.

Fotók: Oszwald Péter

 

Az új Credo-k történetéhez hozzátartozik, hogy az öröm nem tartott sokáig. 2011-től ugyanis folyamatos kötélhúzásba kezdett a Pannon Volán és a komlói önkormányzat, a helyi járatokon keletkezett működtetési veszteség és annak finanszírozása volt a vita tárgya. A veszteségeket az önkormányzat ugyanis nem tudta megtéríteni, ám a volán által javasolt jelentős járatszám csökkentést is elfogadhatatlannak tartotta. Ez odáig fajult, hogy 2011. december 1-jén megszűnt a közszolgáltatási szerződés a város és a közlekedési társaság között. A felek perre mentek és a másodfokú bírósági ítélet 2013 nyarán kimondta, hogy a társaságot a törvény továbbra is kötelezi a szolgáltatás, vagyis a komlói helyi buszközlekedés fenntartására. Időközben a további veszteségek elkerülésére hivatkozva a Pannon Volán elvitte Komlóról a 4 db Credo autóbuszt, azokat a Pécs környéki helyközi forgalomba közlekedtette a továbbiakban. A járművek az amortizációs költségek megszűnésével, 11 éves korukban csak 2019 és 2020 folyamán, fokozatosan kerültek vissza Komlóra, 2021 tavaszáig ismét mind a négy autóbusz Komlón végzett helyi járati feladatokat. Ám kettőt még ez év július 1-től áthelyeztek Sopronba, előtte sárga fényezést kaptak.

maxresdefault.jpg

Az exkomlói busz már Sopronban, sárga színben 2021 nyarán.

(Fotó: Kuruc Busz)

 

Jelenleg az LDC-661 és LDC-664 rendszámú BN12-es dolgozik Komlón.

 

Ismét midibuszok a városban

2009-ben valami olyat látnak a komlóiak, amit az Ikarus 211-esek kivonás óta sosem, újabb midibuszok jelennek meg a város útjain. Az Autosan H7 típusú járműveket eredetileg egy Szigetvár környékén tervezett igényvezérelt rendszerbe szánták, de ez meghiúsult, ezért a 4 db midibuszt átvette a Pannon Volán és Komlóra állomásította őket. Az utasok csak "konvervdoboznak" becézik a kényelmetlen, külsőre sem túl esztétikus járműveket, amelyek nem igazán lopóztak a komlóiak szívébe, én sem foglalkoznék velük ennél többet.

autoshan.jpg

A négy midi az LMB-982, LMB-983, LMB-985, LMC-226 rendszámokkal érkeztek Komlóra, az utasok nem túl nagy örömére.

Fotó: Juhász Gergely

 

Öt év haragosdi, majd jött a békepipa

A már korábban kifejtett viták és bírósági per rányomta bélyegét a Pannon Volán és a komlói önkormányzat közötti hangulatra és kommunikációra. Gyakorlatilag évekig állóvíz alakult ki a felek között, a szolgáltató semmit sem fejlesztett, a város pedig nem térítette a veszteségeket. 2014-ben aztán megtört a jég és elszívták a békepipát, talán a partnerek azt érezték ez így nem mehet tovább, valamit lépni kell az ügyben. Tárgyaló asztalhoz ültek, ahol meglepetésre körvonalazódott egyfajta egyezség. Nyárra aztán Komló számára minden szempontból kedvező megegyezéssel zárultak a tárgyalások. Sikerült rendezni a busztársaság Komlón keletkező veszteségeinek kérdését is. A megállapodást Komló képviselő-testülete szentesítette, e szerint a város 130 millió forintot fizet ki az év végéig, amennyiben sikerül erre a célra működési támogatást szerezni a központi kormányzattól. A Volán cserébe azt vállalta, hogy több lépcsőben lecseréli a városi buszpark öregebb példányait modernebb és korszerűbb járművekre. Ennek eredményeként júniusban megjelent az első két Ambassador VDL autóbusz, amelyek ekkor 8 évesek voltak, korábban Hollandiában szolgáltak. Az új járművek átadásáról a MecsekNet Televízió is beszámolt.

vdl_elso.jpg

Az első két "fecske" nyarat csinált Komlón, hat évbe telt mire újra ünnepélyes buszátadást lehetett tartani a városban.

Az MPS-341 és MPS-342 alacsonypadlós, igaz csak kétajtós kivitelű jármű.

Fotó: Komlói Újság

 

 

vdl-ek.jpg

2014. októberében újabb hat VDL Ambassador (MPS-343, MPS-344, MPS-345, MPS-346, MPS-347, MPS-348) típus érkezett Komlóra, amelyekkel együtt összesen 8 db ilyen típus állt szolgálatba a baranyai városban. Sajnos ezeket nem csak helyi, hanem sokszor helyközi feladatokra is beosztják, így egyszerre sohasem látható a 8 jármű Komlón.

Fotó: Komlói Újság

Futottak még...

Még az Ambassadorok előtt néhány használt Mercedes O405NÜ típusú autóbusz is megfordult a komlói helyi közlekedésben, a 2006-ban szolgálatba állt "kockamercik" sem voltak fiatalok már, azóta természetesen selejtezték is őket. A KDT-832 későbbi rendszáma a MIF-221, és a JYH-244 későbbi rendszáma a MIY-318 helyi járati feladatokat kapott a dombos városban.

 

mif-221.jpg

Az ex KDT-832 azaz a MIF-221 bírta legtovább, megélte a DDKK-s időket is, még 2019-ben is szállított utasokat. A képen a legfrissebb helyi vonalon, az 57-esen várakozik indulásra.

Fotó: Szentistványi Zalán

 

jhy.jpg

A JYH-244, későbbi MIY-318 Dávidföldre igyekszik

Fotó: Juhász Gergely

 

A DDKK-s korszak

A kormány 2012-ben döntött a 24 Volán-társaság régiós közlekedési vállalatokba szervezéséről, ennek keretében létrehoztak hat új közlekedési vállalatot, köztük a Dél-dunántúli Közlekedési Központot, amelybe 2015. január 1-jén beleolvadt a Pannon, a Gemenc és a Kapos Volán. Új korszak kezdődött ekkor, hiszen 30 év után már nem a Pannon Volán, hanem a Dél-dunántúli Közlekedési Zrt. végezte Komlón a helyi járati autóbusz közlekedés feladatait. Ennek gyorsan látható "eredménye" is lett. A komlói önkormányzat anyagi teherbíró képessége továbbra sem tette lehetővé, hogy a városban új helyi buszok közlekedjenek, ezért ezután is csak használt járművek beszerzése jöhetett szóba, melyeknek a fenntartási, üzemeltetési költsége jóval alacsonyabb, mint új társaiknál. Adva volt a helyzet, hiszen a három dél-dunántúli volántársaság összevonásával, lehetőség nyílt a házon belüli csiki-csukira, a járművek átcsoportosítására. Az immár kaposvári központú társaság nem is gondolkodott sokat, a Somogy megyében elöregedett, 1989-es évjáratú Ikarus 260.32 típusú, kétajtós buszokból fokozatosan Komlóra helyezett 3 db-ot. A flottaszín így ismét szivárványosra sikerült Komlón, hiszen az ex. Kapos Volán zöld színeiben pompáztak a járművek. A BPE-900, az FKB-553 és a AIJ-002 rendszámú kocsik, kis módosítással végig zöld fényezéssel közlekedtek. 

fkb-553.jpg

A képen az FKB-553 Szilvásból érkezik vissza a pályaudvarra.

Fotó: Boeing Bálint

 

 

bpe-900.jpg

A képen a BPE-900 várakozik a pályaudvaron, módosított festéssel, 2020-ban, cikkünk írásakor még forgalomban volt.

Fotó: Szentistványi Zalán

 

 

aij-002.jpg

Szintén új, de zöld festéssel látható az AIJ-002, az érkezési oldalon.

Fotó: Busfoto.nl

 

Napjaink és a jövő

Az elmúlt évtizedek buszbeszerzéseinek köszönhetően - ahogy oldalunk fejlécképe is mutatja - a mai komlói buszflotta meglehetősen színes. A még dolgozó néhány Ikarus 260-as mellett szolgálatban van egy felújított  Mercedes Conecto, a négy "hazatalált" Credo BN12-ből azonban már ismét csak kettő dolgozik Komlón, a többi új feladatokat kapott Sopronban. A négy utálatos Autosan H7 szerencsére egyre ritkábban látható, a nyolcból hat darab Ambassador VDL is beáll a helyi járatba, kettő selejtezésre került, illetve alkalom szüli, hogy épp milyen hadra fogható jármű áll rendelkezésre, láttuk már a komlói telephelyű Credo EN18-as csuklóst is helyizni, ami egyébként Pécs-Komló között helyközi feladatokat lát el. A buszok átlagéletkora jelenleg Komlón 14,3 év. 

 A még 2020-ban is Komlón dolgozó három ajtós Ikarus 260-asok. A képre kattintva galéria nyílik, több információval.

A fotók forrása a galériában olvasható!

 

Hogy mit hozhat a jövő? Két út lehetséges. Vagy valamilyen pénzügyi (uniós vagy kormányzati) támogatással beszáll a város új helyi autóbuszok vásárlásába és akkor akár a teljes buszállomány egyben cserélhető, vagy marad minden a régiben és továbbra is csak használt buszokat kapnak a komlói utasok. A Volánbusz Zrt. 2019-ben országos szolgáltatóvá vált, így a közlekedési központok megszűnésével gyakorlatilag bárhonnan csoportosíthat át járműveket bárhová. Ezzel a lehetőségével már élt is jó néhány esetben, 2020-ban iparági információk szerint  3 db használt Ikarus 260-as került volna Komlóra, ezúttal Békéscsabáról, ám ebből végül nem lett semmi. Ez az Ikarus fanoknak persze hatalmas öröm lett volna, az utasoknak már kevésbé, akik valószínűleg így a XXI. században már inkább utaznának alacsonypadlós, légkondicionált, korszerű utastájékoztatási rendszerrel felszerelt buszokkal. Kívánságuk teljesült, hiszen 2021. június 16-án négy darab Credo EN12 típusú, légkondicionált autóbusszal gazdagodott a helyi buszflotta. A 2013-as évjáratú járművekkel, kissé fiatalodott a buszpark.

en12.jpeg

Az egyik EN12 a négyből 2021. június 15-én.

(Fotó: Rozs Bence)

 

Nem sokkal később, 2021. augusztusában két darab Credo BC11-es is munkába állt, ezeket Sopronból kapta Komló, cserébe azért a két BN12-ért, amiről korábban már írtunk. Ezek a 2003-as évjáratú buszok színvonalbeli javulást nem hoztak, csupán a darabszám változott, vagyis a kiadható járművek száma nőtt Komlón.

20210829_085547.jpg

Az egyik BC11-es Komlón. Érdekesség, hogy 1986-ban érkezett utoljára sárga fényezésű helyi járat Komlóra.

 

A jövőben jó lenne látni egyébként azt is, hogy európai színvonalú utastájékoztatás kerül a buszokra, ahogy illik az első szélvédőre, oldalra és hátulra is, hogy a buszra siető utas egyértelműen lássa, melyik járat áll a megállóban. A laminált A4-es lapokat lassan el lehet felejteni, ennél ma már jóval több kell. Ez ügyben történt is előrelépés 2021. elején, amikor új, egységes arculatú táblákat kapott a helyi üzem. Írásomat mindenképpen egy jó hírrel szerettem volna zárni.

Az 1970-ben átadott, ma már korszerűtlen, a városhoz méltatlan komlói autóbusz pályaudvar 50 év után végre megújul. Az önkormányzat pályázati forrás segítségével átépíti és korszerűsíti a "város kapuját", a beruházás 2020. júliusában kezdődött és a modern buszállomást 2021. őszén vehetik birtokba az utasok. Reméljük az új pályaudvarra, gyári új buszok is érkeznek és ismét egy fontos történelmi állomásához érkezik a komlói autóbuszos tömegközlekedés.  

20210829_085744.jpg

Az épülő új komlói autóbusz-állomás 2021. augusztusában.

 

A komlói helyi buszflotta listája 1973-tól napjainkig ITT. 

 

Írta és szerkesztette: Bán László

A komlói csuklós busz története...

Komló, az egykor 33 ezer lakosú város a szénbányászatról volt híres, napjainkban is így emlékeznek rá sokan, ha meghallják a nevét. Fénykorában fokozatosan beindultak a helyi autóbuszjáratok, hiszen a növekedő népesség, a gyorsan fejlődő és terjeszkedő település ezt megkívánta. Komló azonban azon ritka városok egyike, ahol bár az utasforgalom indokolta volna, soha sem közlekedett csuklós autóbusz a helyi vonalakon. Illetve egy kivétellel igen, erről szól a mostani írás.

 

bv-89-20_1.jpg

 A komlói próbacsuklós...

 

A komlói csuklós autóbusz Miskolcról érkezett

Történetünk talán furcsa módon egy nagyobb kitérővel Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kezdődik, itt helyezték forgalomba ugyanis újonnan azt a csuklós autóbuszt, amely aztán kalandos úton került Komlóra. Miskolc tömegközlekedésében már a kezdetektől fontos szerepet játszottak a csuklós járművek, az Ikarus 280-as típusból 1974-1990 között összesen 323 db-ot vásároltak. A számunkra fontos konkrét jármű 1981. november 30-án állt forgalomba Miskolcon, GF-45-46 rendszámmal.

gf-45-46.jpg

 A képen a GF-45-46 rendszámú autóbusz 1982-ben, a miskolci telephelyen egy káresemény után.

Fotó: Miskolc Városi Közlekedési Zrt.

 

csuklosok_miskolcon.jpg

A miskolci telephelyen pihennek a csuklósok a 80-as években.

Fotó: Miskolc Városi Közlekedési Zrt.

 

A GF-45-46 csuklós busz 1982-ben több társához hasonlóan új rendszámot kapott, onnantól a BV-89-20 rendszámot viselte és továbbra is Miskolcon vett részt a helyi tömegközlekedésben egészen 1988. júliusáig. Ekkor több társával együtt a selejtezés szele csapta meg buszunkat, végül ezt elkerülte és átcsoportosítással Pécsre vitték, a Pannon Volán 1988. július 26-án vette állományba. A járművet a korábbi sötétkék fényezéssel kapta meg a pécsi helyi közlekedési társaság, ezzel azonban kilógott az ottani arculatból, ezért kerékmagasságban fehér festést, majd bele egy vékonyabb sötétkék csíkot kapott, a lökhárítóval egy szintben. Ezután forgalomba állt a pécsi utazóközönség örömére.

 

Sok az utas, csuklós busz kellene

A Komlón és környékén működött szénbányászati üzemekben, a köréjük települő kiszolgáló létesítményekben, illetve a Carbon nevű könnyűipari vállalatnál több ezren dolgoztak, a munkába járás fontos eszköze pedig akkortájt az autóbusz volt. Az egyes viszonylatok sorra indultak Komlón az üzemek és a különböző városrészek között, az utasforgalom pedig a 60-as, 70-es, 80-as években jelentősen megnőtt. Egyes vonalakon, ilyen volt pl. a 8-as szilvási járat, már az ötperces követés is kevésnek bizonyult a csúcs időszakokban, de a 19-es, 5-ös és 1-es járatok szóló buszai is tömöttek voltak, dacára annak, hogy azok is 10-15 percenként közlekedtek a kiemelt időszakokban. Az új autóbuszok beszerzésénél mindig sokan vártak csuklós buszokat, mert azok hozhattak volna enyhítést a zsúfoltságra, de valamiért Komló minden csuklósítási programból kimaradt. 1990-ben aztán valaki, valahol gondolt egy nagyot és kezdeményezett egy vizsgálatot arra vonatkozóan, hogy Komló adottságai lehetővé teszik-e csuklós autóbusz közlekedését. Hogy ezt a Városi Tanács, vagy a Volán kezdeményezte nem sikerült kinyomoznunk, de valószínűleg mindkét helyen érezték, hogy a helyi tömegközlekedés gondjai súlyosak, a szóló autóbuszokon elviselhetetlen volt a tömeg. Az akkoriban már Pécsett szolgáló BV-89-20 rendszámú exmiskolci csuklós buszra esett a választás, neki jutott a feladat, hogy próbajáratokat végezzen Komlón. 1990. április egyik utolsó napján aztán furcsa jelenségre figyelhettek fel a komlói autóbusz-pályaudvar látogatói, megérkezett a várva várt csuklós busz. 

csuklos.jpg

 A régen várt csuklós a komlói pályaudvaron 1990. áprilisában

Fotó: a szerző saját fényképe

 

A csuklós busz tesztje

Önmagában persze a jármű megjelenése még semmit sem jelentett, hiszen a bejárás a helyi vonalakon csak ezután következett. Nem lehetett tudni, hogy a megszokottnál jóval hosszabb jármű hogyan viselkedik majd a város különleges útjain, hiszen Komló hét dombra épült, csakúgy mint Róma. A Volán, a Városi Tanács és a Rendőrség szakemberei közösen vettek részt a csuklós autóbusz tesztjén, a tervnek megfelelően a legforgalmasabb 8-as és 19-es vonalon vitték próbaútra a kocsit. Az autóbusz elindult a körtvélyesi városrészbe, a szakemberek pedig figyeltek. Az autóbusz állomásról való kikanyarodás simán ment, az első problémát egy korabeli újságcikk szerint -melynek szerzője ugyancsak a buszon tartózkodott- a Tröszt megállója okozta, az ugyanis túl rövidnek bizonyult. A csuklós aztán a parkoló autók miatt nehezen kanyarodott be a Petőfi térre, és a körtvélyesi végállomáson is keskeny volt a rendelkezésre álló ív. Visszafelé különösebb problémát nem tapasztaltak. A következő próbajárat Szilvás-Somág-Kenderföld érintésével közlekedett, a 8-as helyi járat vonalán. Itt a befelé ívben épült, ugyancsak szólóbuszra tervezett megállókkal volt probléma, a gépkocsivezető ugyanis ezekben a megállókban nem látta be a csukló részen lévő két ajtót. Az Attila utcai megálló volt legmacerásabb, erre később még vissza is térünk. 

komloi_ujsag_1990_aprilis_28_3_o.jpg

 A próbacsuklós (BV-89-20) kanyarodik a Mecsekfalui útról Körtvélyes felé.

Kép: Komló Újság, 1990. április 28-i száma. 

 

Ahogy a fenti cikkben is írták, az a döntés született, hogy bizonyos útkorrekciók után lesz csuklós autóbusz közlekedés Komlón, a gépkocsivezető pozitív véleménye is sokat számított az ügyben. A tesztet követő napokban néhány alkalommal még valóban indult a busz különböző irányokba, leginkább a 19-es körtvélyesi vonalon utazhattak vele a komlóiak, de ideje nagy részét a pályaudvaron töltötte. 1990. május 1-jén a Komlón nagy hagyományokra visszatekintő Majálist rendezték meg Sikondán, amelyre sokan kilátogattak a városból. A Pannon Volán kihasználta a csuklós adottságait, a másfélszeres befogadóképességet és szolgálatba állította az autóbuszt, kitették rá a 4-es jelzést és azon a napon többször is fordult a vonalon. Május 11-én, az akkor 9 éves, ráncajtós Ikarus 280-as azonban váratlanul eltűnt a pályaudvarról, sokan először azt sejtették csak a garázsban van. Nem ott volt, gyorsan kiderült, hogy a csuklós visszakerült Pécsre. 

Ígéretek és döntések

Az, hogy a csuklós eltűnt Komlóról még nem jelentette azt, hogy soha nem is látnak a komlóiak ilyen járművet a városban, hiszen ahogy korábban írtuk, döntés született arról, hogy bizonyos változtatások elvégzése után lehet majd közlekedtetni a járművet. Igen, de vajon mikor? Közben elmúlt a nyár és lassan az ősz is, a helyiek pedig egyre többször hiányolták a megígért csuklóst. Olvasói leveleket többször is közölt a megyei napilap, ahol ez volt a téma.

 

buszos_cikk_19900905.jpg

Részlet az Új Dunántúli Napló 1990. szeptember 5-i számából

Forrás: Hungaricana digitális archívum

 

 

buszos_cikk_19901017.jpg

Részlet az Új Dunántúli Napló 1990. október 17-i számából

Forrás: Hungaricana digitális archívum

 

Fenti cikkben már meglebegteti a Pannon Volán, hogy számukra is igen fontos a csuklós kérdés, ezért bíznak benne, hogy a rendszerváltás után felállt első képviselő-testülettel rendezni tudják azt. Eljött az új év, 1991. Január 9-én mindjárt rendkívüli ülés tartottak a képviselők, a testület elé egyetlen napirendi pont került, amely tartalmazta az új helyi járati viteldíjakról szóló javaslatot. Páratlanul drasztikus áremelésre készült a Pannon Volán, a jegyárak 75, a havi bérletek ára 128, a tanuló-nyugdíjas bérletek pl. 110%-kal kerültek volna többe a javaslat szerint február 1-jétől. De hogy ez ne fájjon annyira, a cég vezérigazgató-helyettese a testület előtt megígérte, hogy még ebben az évben, tehát 1991-ben 2 db új csuklós autóbuszt kap Komló. Több sem kellett a városatyáknak, megszavazták a jegy- és bérletár emelést. Sőt később, a csuklósokra komolyan várva, nekiláttak az útvonalakon lévő problémák megszüntetéséhez, amiket az egy évvel előtti bejárás tárt fel. Eredetileg a városi költségvetésből 150 ezer forintot terveztek az út- és megállókorrekciók elvégzésére, végül 400 ezer forintot biztosított az önkormányzat. Ebből elvégezték a Tröszt megálló teljes átépítését, a Petőfi téren megállni és várakozni tilos táblát helyeztek ki, hogy a csuklós fordulását ne akadályozzák az út szélén parkoló gépkocsik, ívkorrekciót hajtottak végre a körtvélyesi végállomáson, illetve áthelyezték az Attila utcai megállót, hogy az egyenes legyen. 

buszos_cikk_19910110.jpg

Részlet az Új Dunántúli Napló 1991. január 10-i számából. A cikkben a Pannon Volán akkori igazgatóhelyettese megígéri a 2 db új csuklós buszt a komlóiaknak, sőt elragadtatja magát és további buszok beszerzését sem tartja kizártnak, persze csak ha minden jól alakul.

Forrás: Hungaricana digitális archívum

 

Csuklósra várva...

Szóval ott tartottunk 1991. legelején, hogy sokkal drágábban utazhattak a komlóiak a helyi járatokon, ugyanakkor volt biztató ígéret is, hogy jönnek a csuklósok. Ahogy írtuk elkészültek a problémás útszakaszok korrekciói is. Minden adott volt tehát, hogy végre enyhüljenek a helyi tömegközlekedés gondjai, megszűnjenek a zsúfolt járatok. Az utasok várták a megígért 2 db Ikarus 280-ast, ezeket ekkor már ráncajtó helyett, bolygóajtókkal gyártották. 

170304-pecs_4.jpg

Ilyen autóbuszt ígértek Komlóra, a kék-fehér design ilyentájt már megszokott volt a Pannon Volánnál, Pécsett már sok közlekedett belőlük a 90-es évek elején.

Fotó: Bohus Dávid (iho.hu)

 

A Volán kitáncol

Miközben egyre nagyobb türelmetlenséggel várták Komlóra a két darab csuklós buszt, 1991. áprilisában váratlan fordulat következett be az ügyben. Annak ellenére, hogy a város 400 ezer forintot költött az útkorrekciókra, rábólintott a példátlan viteldíj emelésre, valamint elhangzott januárban a konkrét ígéret az új csuklósokra, ugyanaz az igazgatóhelyettes lenyilatkozta az Új Dunántúli Napló hasábjain, hogy mégsem jön a 2 csuklós, helyette 3 db szólóbuszt állítanak forgalomba Komlón. Itt érezhették először azt a döntéshozók és maguk az utasok is, hogy valami nem stimmel a témában, a Pannon Volán kitáncol korábbi tervéből.

csuklos_cikk_19910423.jpg

Részlet az Új Dunántúli Napló 1991. április 23-i számából. A váratlan bejelentés szerint továbbra is csak szóló buszok közlekednek Komlón. Hogy melyek a cikkben említett műszaki okok, arról már soha nem esik szó.

Forrás: Hungaricana digitális archívum

 

További hidegzuhany és maradnak a zsúfolt komlói helyi járatok

1991. áprilisa óta már nem 2 db csuklósra, hanem 3 db új szólóbuszra vártak a komlóiak. Nagyon kellett a megoldás, mert a helyi járatok zsúfoltsága nem csökkent, a csuklós busz próba bejárása óta pedig épp egy év telt el. Az Új Dunántúli Napló újságírója aztán év végén megelégelte a dolgot és interjút kért a témában a Pannon Volán komlói üzemegységének vezetőjétől, aki az újabb, 1992-ben esedékes áremelésről is beszél már. A cikk elkészült, amelyben újabb hidegzuhany érte a komlóiakat, akik ekkor már végleg becsapva érezhették magukat. A területi vezető ugyanis már nem beszélt műszaki okokról a csuklósok kapcsán, azt nyilatkozta, hogy azért nem lesznek csuklós buszok Komlón, mert tulajdonképpen nincs is rájuk szükség, az utasforgalom nem indokolja. Na bumm. Egészen idáig a tömegközlekedés gondjairól beszélt mindenki, nem véletlenül volt csuklós teszt, látták ők is a zsúfolt Ikarus 260-as szólókat, erre most bejelentik, hogy nem is kell Komlóra ilyen jármű. Ez még mind semmi! Beszélt ugyanezen cikkben arról is, hogy a jegyár emelésnél beígért csuklósok helyett, később beígért 3 db szóló buszt sem sikerült forgalomba állítani 1991-ben, de volt "jó híre" is, két levetett szóló buszt vettek Miskolcról. 

csukloscikk_19911217.jpg

Se csuklós, se új szólóbusz. A ma már elképzelhetetlen kritikus hangvételű cikk az Új Dunántúli Napló 1991. december 17-i számából. 

Forrás: Hungaricana digitális archívum

 

exmiskolci.jpg

A két darab használt szólóbusz 1991-ben érkezett Komlóra Miskolcról, a borsodi megyeszékhelyen jellemző sötétkék színben. Az AKD-504 és AKD-505 rendszámú járművek sokáig szolgáltak a baranyai városban, később kék-fehér, majd fehér alapon bordó csíkos design-t kaptak.

 

A sohasem volt csuklós

Bejárás, ígéret, útépítések, áremelések. Mindez egy régóta kívánatos "álomért", hogy legyenek Komlón is csuklós autóbuszok. Helyi közlekedésben végül sohasem lettek, a valódi okokat homály fedi. Persze sokan magyarázzák a speciális domborzati viszonyokkal, ugyanakkor tudunk olyan helyeket a világban, ahol ez nem kifogás. A tényekhez hozzátartozik az is, hogy végül egy év késéssel, de 1992-ben megérkeztek az új szóló buszok is Komlóra, igaz nem 3 db, hanem csak kettő. No comment. A BOS-258 és BOS-259 rendszámú Ikarus 260-ast később már csak 2000-ben követte új beszerzésű jármű. A komlói buszflotta a mai napig az ország egyik legszínesebb és egyben legöregebb járműparkja és a csuklós ma is hiányzik. De mi lett vele?

bpv-125_1.jpg

A komlói próba csuklós a bejárás után visszakerült Pécsre, ahol a BV-89-20 rendszámot lecserélték és megkapta a BPV-125 új formátumú rendszámot, 1993. november 30-án selejtezték.

Fotó: Pécs VTV 1990. nyara

 

Csuklós másként

Utolsó fejezetünkben megemlítjük, hogy ha másként is mint anno képzelték, de végül Komló kapott egy csuklós buszt. 2008. év végén a Pannon Volán 4 db Credo EN18 típusú, elővárosi kialakítású csuklós buszt vásárolt, amelyből egy Komlóra került. A dolog szépséghibája, hogy nem a helyi forgalomba dolgozik, hanem a Komló-Pécs vonalon teljesít szolgálatot iskolai- és munkanapokon, hétvégenként a komlói pályaudvaron pihen. Ritkán és tényleg nagyon ritkán, ha épp nincs más hadra fogható jármű, akkor előfordul helyi járatban, látták már a 13-as, 5-ös és 8-as vonalon is. De ez egyáltalán nem jellemző. Valószínűleg egyébként ma már tényleg nem lenne szükség csuklós buszokra Komlón, a bányabezárások után megfogyatkozott a lakosság és ezzel együtt az utasok száma is, talán egy-egy reggeli és délutáni járatra ma mehetne, de ilyen alacsony kihasználtsággal valószínűleg gazdaságtalan lenne a fenntartásuk.

lkc-296.jpg

A komlói csuklós (LKC-296) 2008-as évjáratú, mivel helyközi kivitel így nem 4, csak 3 ajtaja van.

Kép: a szerző saját fotója

 

Furcsa a komlói csuklósítási kísérlet története? Igen, az.

Sok minden eszembe jut a történet kapcsán, amelyet egyébként saját személyes emlékeim segítettek felidézni. Sok minden, de egy egészen biztosan, ami pedig egy meséből való, de ide is átkonvertálható: "Kedves komlóiak! Ígértünk is csuklóst, meg nem is. Kaptatok is csuklóst, meg nem is..."

 

Írta és szerkesztette: Bán László

süti beállítások módosítása