Komlói Autóbuszos Tömegközlekedés

BŐVÜLHET A KOMLÓI AUTÓBUSZÁLLOMÁNY

2022. október 07. - BánLászló

A következő időszakban bővülhet a Komlón közlekedő autóbuszok flottája, miután várhatóan Sopronból több háromajtós jármű is érkezik a következő hónapokban. Ezzel egyre inkább "besárgul" a helyi járműpark.

lkg.jpg

Az egyik autóbusz, amely Komlón fog utasokat szállítani.

Fotó: www.gyoribuszok.hu

Több vidéki nagyvárosban, többek között Sopronban is folyamatosan állnak forgalomba a budapesti agglomerációban felszabaduló MAN Lion's City autóbuszok, amelyek a jellegzetes fővárosi kék flottaszíntől is megszabadulva, a Volánbusz sárga arculatát kapják meg. A fiatal járművek érkezésével lehetőség adódik arra, hogy a korábban Sopronban és Győrben futó autóbuszokat más városokba csoportosítsák át. Sopronból ráadásul nem először érkezik használt autóbusz, így ha ez a trend folytatódik, akkor várható, hogy az ott később felszabaduló járművek egyik új várományosa szintén Komló lehet. Sopronban tehát az ottani közszolgáltatási szerződéshez igazodva most 8 éves járművekkel fiatalodik a buszpark, a 12-14 éves járműveknek pedig máshol keresnek feladatokat.

Komlón legutóbb idén januárban fiatalodott a flotta, amikor Szombathelyről érkezett 4 darab helyi kialakítású Credo BN12 típusú autóbusz. Most ugyanezen típusok megjelenése várható Komlón, a pécsi buszgarázs környékén tegnap fel is tűnt az első fecske. Komlón több helyi autóbusz is selejtezés előtt áll, úgy tudjuk elsősorban ezek cseréje történhet meg az érkező járművekkel. Komlón jelenleg a helyi járati feladatokhoz naponta kb. 12-14 jármű szükséges. Jelenleg a BN12 típusból 7 darab dolgozik Komlón, az új jövevénnyel ez nyolcra emelkedik, emellett 4 db Credo EN12 is dolgozik a városban. A cél a járműpark átlag életkorának szinten tartása, ami a most érkező 2008-as évjáratú járművekkel ismét sikerülhet.

2022. október 7.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://komloitomegkozlekedes.blog.hu/api/trackback/id/tr6317948728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Földes Balázs 2023.03.06. 06:01:49

A Credo már sokszor bizonyított Komlón. Egyszerű, megbízható, magyar gyártású járgányok. A szombathelyi buszok, melyek hozzánk kerültek, azok is megállják a helyüket. Ami kicsit szerintem furcsa, az a két Credo BC11. Nem arról van szó, hogy rosszak, csak míg a többi eléggé szép állapotban került ide, azokhoz képest a BC11-esek lerúgottabb állapotot mutatnak. Kissé rontja az összképet a telefirkált utastér, meg a visító futómű. Párszor volt szerencsém utazni egyikükkel, és nem hallottuk egymást, olyan hangos volt. Utoljára ezt az egykori Kapos Volános Ikarusokon tapasztaltam. Tisztában vagyok vele, hogy a városnak drága mulatság lenne új buszokat beszerezni, azonban január közepe tájékán egy érdekes buszra lettem figyelmes. Éppen munkába igyekeztem, és az Art Innova előtti kereszteződésnél vártam, hogy átmehessek a Polytec felé, mikor a belváros irányából feltűnt egy bordó, egészen magas busz. Mikor közelebb ért, akkor láttam, hogy az egy MAN Lion's City CNG volt. Az odalán nagy betűkkel a KAPOSVÁR felirat volt olvasható. Ha új buszokra nincs lehetőség, és még mindig cél a zöldbusz program, szerintem a sűrített földgáz üzemű buszok is jó alternatívának tűnnek. Amúgy csak most esett le: hogy került egy CNG-s bsz Komlóra?

BánLászló 2023.03.06. 08:07:57

Tisztelt @Földes Balázs: Új autóbuszok beszerzése valóban nagy terhet jelentene az önkormányzatnak, 10 évesnél fiatalabb autóbuszoknál pedig az amortizációs költség is jelentkezik. Ezért van az, hogy csak 10 évesnél korosabb járművek jelennek meg a helyi tömegközlekedésben. A Komlói Tömegközlekedés Blog többek között azért is dolgozik, hogy folyamatosan frissüljön az állomány, mindig vizsgáljuk honnan tudnunk megfelelő típust szerezni. Így kerülhettek az exszombathelyi Credo BN12-esek is Komlóra. Jó hír lehet, hogy folyamatosan szabadul fel 262 db a budapesti agglomerációban szolgál MAN Lions City A21, hiszen Budapestre CNG buszok kerülnek ezekben a hetekben. Jövőre lesznek a járművek 10 évesek, ezért azt tervezzük, hogy Komlóra is átcsoportosíttatunk belőlük, akár nagyobb 10-12-es számban is, így egy teljes flottacsere valósulhatna meg.
süti beállítások módosítása